Wat is Delta Force

Inleiding

Af en toe hoor je de naam Delta Force voorbij komen. De vraag is echter, wat is Delta Force precies? Wat is dit voor groep? Wat doen ze? Waarvoor worden ze ingezet? Sinds wanneer zijn ze actief. Voor zover de informatie openbaar beschibkaar is op deze pagina informatie over de mysterieuze groep Delta Force.

Delta Force

Het begon omstreeks 1970. De VS begon zich te beseffen dat ze niet een speciale anti-terreur eenheid hadden. Terwijl het terrorisme toenam (kapingen, aanslagen, gijzelingen) had de VS geen goed antwoord hierop. Als reactie werd besloten om Delta Force op te richten. Het zou een elite groep soldaten uit het Amerikaanse leger (US Army) worden dat zich zou toespitsen op anti-terrorisme missies. Een paar jaar later waren de plannen zover dat de groep in het leven werd geroepen. Topsoldaten werden specifiek geselecteerd uit bepaalde legeronderdelen; de commando's, de luchtmobielebrigade, de cavalerie etc. Deze soldaten ondergingen een zeer zwaar trainingsprogramma. Van de meer dan 100 soldaten die toen meededen hebben slechts iets minder dan 20 het gehaald.

Voordat de groep inzetbaar was moest deze groeien, extra training krijgen, speciale faciliteiten krijgen etc. Het duurde dus nog enkele jaren voordat Delta Force als militaire eenheid inzetbaar was.

Anti-terreur missies

Delta Force richt zich voornamelijk op anti-terreur missies. Dit is in de breedste zin van het woord. Zo richten ze zich op het beëindigen van gijzelingen, het infiltreren van organisaties, "hit and run" missies met kleine teams op speciale terroristische installaties en meer. De missies worden angstvallig geheim gehouden.

Boek: Inside Delta Force

Een van de leden van Delta Force, Eric L. Haney heeft een boek geschreven over zijn ervaringen bij Delta Force. Het boek heet "Inside Delta Force - The story of America's elite counterterrorist unit" (ISBN: 978-0-385-73251). In dit boek vertelt Haney over de extreem zware selectieprocedure van Delta Force. Ook vertelt hij over hij verder getraind werd in antiterreur-vaardigheden. Voor mensen die meer willen weten over Delta Force is dit boek zeker een aanrader.

TV show The Unit

Op basis van het boek van Haney (zie boven) is de serie The Unit gemaakt. Deze serie volgt een team van Delta Force op hun missies. Tevens wordt er een blik in het dagelijks leven van de teamleden geworpen. Men kan zien hoe hun families tot uiterste geheimhouding worden gedwongen: zelf de echtgenotes weten niet waar hun mannen op het moment van een missie zijn. De serie heeft 4 seizoen. Na deze 4 seizoenen heeft CBS de stekker eruit getrokken omdat de serie niet genoeg kijkers trok.

Links