Wie zijn de nog levende 1e Wereld Oorlog veteranen

Algemeen

Op 25 juli 2009 overleed Harry Patch. Hij was de laatste nog in leven zijnde loopgraven veteraan uit de 1e Wereld Oorlog. Na het overlijden van Patch zijn er nog 3 erkende veteranen uit de 1e Wereld Oorlog in leven.

De 1e Wereld Oorlog algemeen

De oorlog startte op 28 juli 1914 en was officieel ten einde op 11 november 1918. Volgens de “Encyclopaedia Brittanica” hebben in deze oorlog 65.038.810 personen gevochten, waarin er ongeveer 9.750.000 slachtoffers zijn gevallen.

Erkende in levende zijnde veteranen

Claude Stanley Choules

Choules is geboren op 3 maart 1901 in Wyre Piddle in Groot Brittannië. Dit is een plaatsje in het gebied Worcestershire.

Choule ging in 1916 in dienst bij de Marine (Royal Navy), waar hij als 15 jarige aanmonsterde op de “HMS Impregnable”. In 1917 werd hij overgeplaatst naar de “HMS Revenge”. In 1918 was hij een van de ooggetuigen die de capitulatie van de Duitse marine meemaakte. Dit gebeurde vlak bij Schotland, bij Firth of Forth.

Na het overlijden van Harry Patch op 25 juni 2009 is Choules de enige levende erkende oorlogsveteraan die gedurende de 1e Wereld Oorlog getuige is geweest van oorlogshandelingen. Dit kunnen handelingen zijn geweest waarbij hij persoonlijk betrokken is geweest, of handelingen waarvan hij ooggetuige is geweest.

Twee jaar later emigreert de dan 19 jarige Choules naar Australië. Enkele jaren daarna, 1926, meldt hij zich aan bij de Australische marine, waar hij op de “HMAS Canberra” wordt geplaatst. Hij blijft hier tot 1931 want hij verlaat de marine, maar niet voorgoed. Nog geen jaar later wordt hij aangesteld als instructeur torpedo en antionderzeeër.

Gedurende de 2e Wereld Oorlog is hij waarnemend torpedo officier en is hij aanwezig bij het verwijderen van de eerste Duitse mijn die in de wateren van Australië lag. Tevens heeft hij de opdracht om de haven olieopslag van tanks te vernietigen. Dit is een voorzorgsmaatregel voor het geval er een invasie vanuit Japan zou plaatsvinden.

Na de eindigen van de oorlog blijft hij werkzaam bij de Naval Dockyard Police. Toen hij op 55 jarige leeftijd werd gepensioneerd, ging hij in de visindustrie werken. Heden ten dagen is Choules woonachtig in een verzorgingstehuis in Perth.

John Henry Foster Babcock

In Frontenac County in het Candese Ontario werd op 23 juli 1900 John Henry Foster Babcock geboren. Hij kwam uit een gezin van 13 kinderen. Op 6 jarige leeftijd verliest hij zijn vader door een houthakkersongeluk. Pas op de leeftijd van 95 wist hij zijn schooldiploma te behalen. In zijn jeugd ging hij liever vissen dan naar school.

Toen hij net 17 was, augustus 1917, werd hij geplaatst bij het “Young Soldiers Battalion. Om zijn training af te maken werd hij uitgezonden naar Groot Brittannië. Hij werd getraind voor frontdienst, maar Babcock heeft zelf aan geen slag deelgenomen. Alle militairen van zijn leeftijd werden door de regering op het allerlaatste moment tegengehouden.

Twee jaar na het officiële einde van de oorlog emigreerde hij naar de Verenigde Staten, hij woont in Spokane (Washington). Na zijn diensttijd in het Amerikaanse leger verkreeg hij het Amerikaans staatsburgerschap. Hij werd elektricien, behaalde op 65 jarige leeftijd zijn vliegbrevet en publiceerde een boek in 2000 (100 jaar was hij toen). Het boek met de titel “The Decades of John Foster Babcock” was bestemd voor de familie. De inmiddels 109 jarige heeft nog plannen voor een universitaire studie.

Zelf beschouwd John Babcock zich niet als een veteraan uit de 1e Wereld Oorlog.

Frank Woodruff Buckles

In het Amerikaanse Bethany van Missouri wordt op 1 februari 1901 Frank Woodruff Buckles geboren. De RMS Carpathia brengt hem in 1917 naar Engeland waar hij in Frankrijk rijdt op ambulances gedurende de 1e Wereld Oorlog. Na de capitulatie van Duitsland begeleidt hij oorlogsgevangen terug naar Duitsland. Ook heeft hij gedurende die oorlog motor gereden voor het 1e Leger Fort Riley Casual Detachment.

De Verenigde Staten heeft gedurende de 1e Wereld Oorlog bijna 4.735.000 manschappen naar Europa uitgezonden. Hiervan zijn iets meer dan 116.500 kameraden niet meer teruggekomen, maar liggen begraven op de militaire erebegraafplaatsen. De laatste in leven zijnde Amerikaanse veteraan uit deze oorlog is Buckles.

Tijdens de 2e Wereld Oorlog had hij een baan bij een Amerikaans verschepingsbedrijf. Hij werkte (als burger) op de Philippine Islands. In 1942 werd hij krijgsgevangen genomen door de Japanners en verbleef tot 23 februari 1945 in het kamp “Los Baños prison”.