SENA, Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten

SENA, Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten

SENA is een Nederlandse stichting die is opgericht in 1993 nadat de wet naburige rechten in werking is getreden. SENA voert artikel 7 uit van deze wet en int vergoedingen bij bedrijven en instellingen voor openbaar maken van muziek. Openbaar maken van muziek is het ten gehoren brenge van muziek voor entertainment of als achtergrond muziek. SENA verstuurd brieven naar bedrijven voor het afdragen van rechten. Veel bedrijven kennen SENA niet en weten niet wat ze met deze brief aanmoeten.

SENA wettelijke basis

Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten is een organisatie die in het leven is geroepen door het Ministerie van Justitie. SENA is belast met het innen van vergoedingen op basis van artikel 7 van de wet naburige rechten.

Artikel 7 geeft aan dat het toegestaan is om muziek zonder toestemming van de producent en of kunstenaar openbaar te maken, dat wil zeggen uit te zenden, mits daarvoor een redelijke vergoeding wordt betaald aan de rechthebbende. Het is echter niet toegestaan om muziek te verspreiden en te verkopen op basis van dit wetsartikel.

Omdat artiesten niet zelf in staat zijn om deze vergoedingen te innen is SENA opgericht om deze vergoedingen te innen voor de artiesten. Op het moment dat je als bedrijf muziek in wat voor vorm dan ook openbaar maakt is er een vergoeding verschuldigd aan de rechthebbenden.

Wanneer moet ik SENA rechten betalen

U dient een SENA vergoeding betalen op het moment dat u muziek op de volgende manieren openbaar maakt.

Evenementen

Bij evenementen bent u verplicht een vergoeding te betalen als u muziek ten gehore brengt, u betaald dan per aantallen bezoekers of per vierkante meter dit hangt af van het soort evenment. Bij live muziek bent u uiteraard geen vergoeding verschuldigd omdat u dan rechstreeks de artiest betaald.

Horeca

Binnen de horeca betaald u per vierkante meter aan SENA bij achtergrond muziek en wordt er voor amusementsmuziek een aparte prijs gerekend.

Kantines

Zowel bedrijfskantines als sportkantines zijn verplicht een vergoeding te betalen bij het ten gehore brengen van muziek.

Kantoren

Voor kantoren dient u een SENA vergoeding te betalen voor medewerkers die naar een radio kunnen luisteren. Hiervoor wordt een vergoeding per FTE gerekend.

Supermarkten en winkelcentra

In supermarkten wordt een heffing per vierkante meter winkelruimte opgelegd als u muziek af wilt spelen.

Telefoon

Beschikt u over een wachtmuziek op uw telefooncentrale dan bent u verplicht rechten af te dragen aan SENA. Let op dit geld alleen voor rechtendragende wachtmuziek. Rechtenvrije muziek mag uiteraard wel afgespeeld worden.

Media en Internet

Radiostations commercieel en publiek hebben een eigen regeling met SENA. Voor internet radiostations gelden aparte regels.

SENA brief

SENA stuurt brieven naar bedrijven en instellingen met een opgave formulier voor het gebruik van muziek. Wat moet u met deze brieven? Kunt u een SENA brief gewoon negeren?

SENA in geld voor rechthebbenden u bent dus verplicht dit geld af te dragen als u muziek afspeelt. Speelt u geen muziek af dan kunt u dit verklaren bij SENA en hoeft u niets te betalen. Speelt u wel muziek af dan dient u dit op te geven bij SENA. Als u dit niet opgeeft maar de brief negeert kan SENA u geen boete opleggen. Ze mogen echter wel vorderingen naheffen over voorgaande jaren.

SENA imago

Het imago van SENA en andere stichtingen op het gebied van rechten is in Nederland zeer slecht. Over het algemeen worden deze stichtingen als boeven betiteld of als auteurstrechten maffia. De legitimiteit van deze stichtingen is niet te betwijfelen hun imago echter wel. Door het agressief vorderen van heffingen en het oppotten van heffingen die om wat voor redenen niet uitbetaald kunnen worden zijn deze stichtingen de paria's van de auteursrechtenwetgeving.

Meer informatie

Website SENA



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden