14 netnummer antwoord van de overheid

14+netnummer het nieuwe telefoonnummer van de overheid

Ongeveer 15 jaar geleden in 1995 heeft Nederland al zijn telefoonnummers veranderd naar tien cijfers om bellen eenvoudiger te maken. In het kader van een betere bereikbaarheid van de overheid wordt dit principe losgelaten voor speciale nummers om de overheid beter bereikbaar te laten zijn. In 2015 is iedere gemeente bereikbaar onder 14+netnummer (14020 voor Amsterdam). In het kader van beter klanten contact worden dezen nummers ingevoerd als eenduidige ingang naar de lokale overheid.

14 nummers en de reden daarvan

14+netnummer nummers zijn om een speciale reden gereserveerd voor overheidsinstellingen en voor diensten met een bijzonder maatschappelijk belang. Het doel van deze nummers is het inrichten van een dienstverleningsconcept voor gemeenten. Gemeenten worden op deze manier eenduidig en eenvoudig bereikbaar voor burgers en bedrijven. Dit concept wordt ook wel KCC (Klant Contact Centrum) genoemd en biedt een ingang voor een gemeente.

14 netnummers en meerdere gemeenten

De 14 netnummers zijn in gebruik bij geneemten, het komt vaak voor dat er meerdere gemeenten onder hetzelfde netnummer vallen. Bijvoorbeeld Amsterdam en Amstelveel vallen beiden onder 020 en zo zijn er tientallen voorbeelden in Nederland. Om beide gemeenten bereikbaar te maken onder hetzelfde nummer 14020 is er gekozen voor een IVR (voice response systeem). Bij netnummers die voor meerdere gemeenten gelden wordt er gevraagd welke gemeente u wilt spreken en wordt u doorverbonden met het klant contact centrum van deze gemeente. Dit systeem werkt ook voor samengevoegde gemeenten waarbij u na het inspreken van de plaatsnaam wordt doorverbonden naar de juiste gemeente.

14 netnummers invoering

De 14+netnummer nummers worden stapsgewijs ingevoerd in Nederland. In 2009 zijn alle 100.000+ gemeenten hierop overgegaan en vanaf 2011 is het de bedoeling dat de andere gemeenten hierop overstappen. De richtlijn is dat in 2015 de gemeenten in Nederland als het loket voor de overheid fungeren en daarop is de dienstverlening en service achter deze 14+netnummer nummers afgesteld.

problemen met 14 netnummers

Recentelijk duiken er problemen op met de 14+netnummer nummers die niet voorzien waren. Doordat de nummers korter zijn dan tien cijfers twijfelen veel mensen over de juistheid hiervan. Het gevolg is dat mensen hun eigen netnummer voor het 14 nummer plaatsen. Hierdoor wordt 020 14020 gebeld waarbij de beller heel ergens anders uitkomt of juist geen gehoor krijgt. Verschillende gemeenten hebben al publiciteitscampagnes gestart om de nummers meer bekendheid te geven. Andere gemeenten hebben hiermee gewacht maar doen dit nu versneld vanwege de verwarring rondom de 14 nummers.

toekomst 14 nummers en communicatie met de overheid

In de toekomst is het de bedoeling dat alle communicatie met de overheid binnenkomt via de klant contact centra. Of dit nu via telefoon, internet of direct aan de balie is over zult u even snel geholpen worden en is de informatie die u krijgt hetzelfde. Dit streven past bij de strategie van de overheid om het contact met burgers te stroomlijnen en beter te organiseren. De informatie die u van de overheid wilt wordt gestroomlijnd via een of twee communicatiekanalen zodat u altijd de weg weet bij de overheid.


Reacties (4)

Reageer
AJ van Heusden reageerde 11 jaar geleden
12 Jul 12:06
Schrijver vergeet het belangrijkste aspect van de 14xxx nummers: deze nummers zijn een stuk duurder dan een lokaal gesprek.
JanP reageerde 12 jaar geleden
23 Mar 12:21
Hallo Karel,

Dit betekend dat uw IP provider zich niet houd aan de standaard die is vastgesteld.
Ik adviseer u om contact op te nemen met uw provider om dit te verhelpen.
Karel DUbbink reageerde 12 jaar geleden
22 Mar 11:34
14 0182 of welk ander nummer beginnend met 14 is onbereikbaar met IP telefoons.
In geval van een calamiteit een ernstige beperking. De de gemeente Gouda is nu alleen te bellen via een duur mobiel telefoongesprek.
Karel DUbbink reageerde 12 jaar geleden
22 Mar 11:34
14 0182 of welk ander nummer beginnend met 14 is onbereikbaar met IP telefoons.
In geval van een calamiteit een ernstige beperking. De de gemeente Gouda is nu alleen te bellen via een duur mobiel telefoongesprek.