Overzicht van de schoolvakanties voor 2013

Inleiding

In dit artikel worden de vakantiedata van 2013 duidelijk en overzichtelijk weergegeven. Deze vakantiedata zijn van toepassing op het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Wellicht vraagt u zich af wat het nut van deze informatie is, maar de data zijn wel degelijk erg handig om te weten. Ten eerste weet je precies wanneer de kinderen vrij zijn van school, wat van invloed kan zijn op eventuele opvang. Ten tweede kan het handig zijn bij het plannen van bijvoorbeeld de zomervakantie of een wintersportvakantie.

Belangrijke informatie

De basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs (en hieronder vallen ook de speciale scholen) zijn bij de wet verplicht om zich aan de vakantiedata voor de zomervakantie te houden. De overige vakantiedata zijn adviesdata, afkomstig van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit betekent dat scholen hier wel individueel van af kunnen wijken. Informeer daarom ook altijd bij de school zelf wanneer de vakanties daadwerkelijk zullen plaatsvinden.

Onderstaande data zijn alleen van toepassing op het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Scholen van het MBO, HBO en universiteiten bepalen hun eigen vakantiedata.

LET OP! Het is, in beginsel, niet mogelijk om een vakantie te plannen buiten deze data om. De reden hiervan is dat kinderen op het (speciaal) basisonderwijs of het (speciaal) voorgezet onderwijs de leerplicht kennen. Deze geldt van 5 jaar tot 18 jaar of totdat er een zogenoemde startkwalificatie gehaald is. Een startkwalificatie is een Havo of VWO diploma of een MBO diploma (niveau 2 of hoger).

Overzicht van de schoolvakanties voor 2013

De vakanties van 2013 worden hier weergegeven. Van de kerstvakantie tot aan de kerstvakantie. Het betreft hier dus niet een schooljaar, maar een daadwerkelijk kalenderjaar.

Kerstvakantie

Data voor (speciaal) basisonderwijs en (speciaal) voortgezet onderwijs

De kerstvakantie is voor alle regio’s gelijk:

 • 22 december 2012 t/m 6 januari 2013

Voorjaarsvakantie

Data voor (speciaal) basisonderwijs en (speciaal) voortgezet onderwijs

 • Regio Noord - 16 februari t/m 24 februari 2013
 • Regio Midden - 16 februari t/m 24 februari 2013
 • Regio Zuid - 23 februari t/m 3 maart 2013

LET OP! Deze adviesdata vallen dit jaar niet samen met carnaval. Het is daarom erg waarschijnlijk dat scholen in het Katholieke gedeelte van Nederland deze data niet aanhouden en de voorjaarsvakantie tijdens de carnavalsweek zullen inplannen.

Meivakantie

Meivakantie

Data voor (speciaal) basisonderwijs en (speciaal) voortgezet onderwijs

De meivakantie is voor alle regio’s gelijk:

 • 27 april t/m 5 mei 2013

Zomervakantie

Data voor (speciaal) basisonderwijs

 • Regio Noord - 6 juli t/m 18 augustus 2013
 • Regio Midden - 20 juli t/m 1 september 2013
 • Regio Zuid - 29 juni t/m 11 augustus 2013

Data voor (speciaal) voortgezet onderwijs

 • Regio Noord - 6 juli t/m 25 augustus 2013
 • Regio Midden - 13 juli t/m 1 september 2013
 • Regio Zuid - 29 juni t/m 18 augustus 2013

Herfstvakantie 

HerfstvakantieData voor (speciaal) basisonderwijs en (speciaal) voortgezet onderwijs

 • Regio Noord - 19 oktober t/m 27 oktober 2013
 • Regio Midden - 19 oktober t/m 27 oktober 2013
 • Regio Zuid - 12 oktober t/m 20 oktober 2013

Kerstvakantie 

Data voor (speciaal) basisonderwijs en (speciaal) voortgezet onderwijs

De kerstvakantie is voor alle regio’s gelijk:

 • 21 december 2013 t/m 5 januari 2014

Wijzigingen voor schooljaar 2013 - 2014

Voor volgend schooljaar staan er wat wijzigingen op het programma.

Aanvankelijk was er sprake van een wetswijziging voor dit schooljaar (2012 – 2013) met betrekking tot de zomervakantie en de kerst- en meivakantie. Deze wetswijziging heeft nog geen doorgang gekregen en zal pas in werking treden voor schooljaar 2014.

Elk jaar stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (afgekort: OCW) verschillende data voor de vakanties vast. Voorheen waren de data voor de zomervakantie verplicht om aan te houden (in ieder geval voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs), maar vanaf volgend schooljaar (2013-2014) worden ook de kerstvakantie en de meivakantie verplicht gesteld. Verder wordt de zomervakantie ingekort naar 6 weken.

Voor meer informatie over schoolvakantie of voor het meest recente nieuws met betrekking tot wetswijzigingen bij de schoolvakantie, verwijs ik naar de website van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Conclusie

Dit schooljaar (2012-2013) zijn alleen de data voor zomervakantie verplicht voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De overige data zijn adviesdata die altijd gecontroleerd dienen te worden bij de betreffende school. De beroepsopleidingen (MBO, HBO en universiteiten) blijven wel hun eigen vakantiedata bepalen.

De bron voor dit artikel is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden