Wie staan op de kandidatenlijst van het CDA voor de verkiezingen van 2012

Inleiding

Het is al een aantal maanden geleden dat het kabinet Rutte I is gevallen. Dat betekent dat de nieuwe verkiezingen niet heel erg lang meer op zich zullen laten wachten. Op 12 september zullen een paar miljoen Nederlanders stemmen op hun favoriete partij en politicus/politica. Welke politici verkiesbaar zijn, bepalen de leden van iedere partij op hun partijcongres. Op zaterdag 30 juni hebben de leden van het CDA gekozen wie zij op hun kandidatenlijst willen hebben staan.

De lijst

Er zijn 57 personen gekozen die een plek hebben gekregen op de lijst:

1. Sybrand van Haersma Buma

Sybrand van Haersma Buma staat op de eerste plek van de kandidatenlijst van het CDA en is ook de fractievoorzitter, de leider, van de partij. Dit is het eerste jaar dat Van Haersma Buma fractievoorzitter is. Tijdens de vorige verkiezingen stond voormalig minister-president Jan Peter Balkenende op deze positie. Bij de interne verkiezingen voor het lijsttrekkerschap van de partij kreeg Sybrand van Haersma Buma 51,4% van de stemmen.

Ook veel andere leden van de familie Van Haersma Buma zijn/waren actief in de politiek. Zo waren zijn vader en opa leden van (voormalige) Christelijke partijen en burgemeesters van verschillende steden.

Sybrand van Haersma Buma heeft een zware taak voor de boeg. Het afgelopen jaar is het CDA namelijk steeds verder weggezakt in de zetelpeilingen. Aan Van Haersma Buma de taak om hier in september verandering in te brengen!

Sybrand van Haersma Buma houdt zich vooral bezig met de onderwerpen veiligheid en justitie.

2. Mona Keijzer

Maria Cornelia Gezina Keijzer, roepnaam Mona, heeft haar populariteit de afgelopen paar maanden enorm zien groeien. Was ze vóór de lijsttrekkersverkiezing in mei 2012 nog een ‘’gewone’’ wethouder in Purmerend en bij het landelijke publiek volslagen onbekend, nu staat ze op de tweede plek op de kandidatenlijst van het CDA. Ze heeft landelijke bekendheid gekregen wegens haar deelname aan de lijsttrekkersverkiezingen.

In één week verdubbelde haar populariteit volgens een peiling van Maurice de Hond. Uiteindelijk kreeg ze 26,4% van de stemmen en belandde daarmee op een tweede plaats. Keijzer heeft in Amsterdam de studies Nederlands recht en bestuurskunde gestudeerd. Na de afronding hiervan werd ze advocaat bestuursrecht en mediator, een soort conflictbemiddelaar. Van 1994 tot 2006 zat ze namens het CDA in de gemeenteraad van Ilpendam. Vanaf 2007 is ze wethouder in Purmerend.

3. Sander de Rouwe

Sander de Rouwe is een politicus uit het Friese Bolsward. Tijdens de verkiezingen van 2010 stond hij nog op de 22e plek van de kandidatenlijst. Hij heeft dus e

en enorme sprong vooruit gemaakt. De reden hiervan kan zijn dat het CDA een jonger publiek aan wil trekken. Sander de Rouwe is 31 jaar en met die leeftijd relatief gezien een jong kamerlid. Een aantal jaren geleden, toen hij medewerker was van de Provincie Friesland, was hij ook leider van een campagne om meer jongeren naar de stembus te trekken. Deze man moet er dus voor zorgen dat het CDA voor jongeren een aantrekkelijkere partij wordt.

4. Raymond Knops

De persoon die tijdens het CDA-congres op de vierde plek van de lijst is geplaatst, is Raymond Knoops. In de jaren 1998-1999 was hij lid van de gemeenteraad van Horst aan de Maas. Vanaf 1999 tot 2005 was hij wethouder namens diezelfde gemeente. In 2005 maakte hij zijn debuut in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen van 2006 en 2010 stond hij te laag op de kandidatenlijst om direct een zetel in de Kamer te krijgen. Echter, door het vertrek van verschillende CDA-kamerleden en de toetreding van anderen tot het kabinet, kon hij later in die regeerperiode toch toetreden tot de Tweede Kamer.

5. Michel Rog

De top vijf wordt afgesloten door Michel Rog. Van 2002 tot 2005 was hij actief in Amsterdam namens D66. In 2008 werd hij directeur van de vakbond CNV Onderwijs. In 2012 nam hij ontslag om zich volledig te kunnen focussen op de Tweede Kamerverkiezingen.

6. Eddy van Hijum 

7. Hanke Bruins Slot

8. Jacco Geurt

9. Agnes Mulder

10. Peter Oskam

11. Pieter Heerma

12. Madeleine van Toorenburg 

13. Herma Boom

14. Erik Ronnes

15. Martijn van Helvert  

16. M. Amhaouch  

17. Marieke van der Werf

18. B.A. Schermers  

19. P.C.A. de Milliano

20. M.J. Jager

21. H. van der Molen

22. E.D. Ekkel

23. Arjan Erkel

24. T. Yazir  

25. Michiel Holtackers

26. E. van der Mik

27. D.S.C. Ensberg-Kleijkers

28. E. Andreou

29. W.J.F. van der Rijt - van der Kruis

30. T. Sweyen  

31. A.M.Th. Vreman

32. D.Y.S. Kloosterhof

33. Nelleke Weltevrede

34. G.A. Karssenberg

35. M. Snoek

36. E. Ozture

37. J.F. Hoogma

38. P. J.H.D. Verkoelen

39. Pieter Omtzigt

40. J. Vonk-Vedder  39. Pieter Omtzigt

41. Jan Eerbeek

42. Dirk van de Mast

43. Chantal van Steenderen-Broekhuis

44. John van Hal

45. Margriet van de Vooren

46. Claudia Füss-Buitenhuis

47. Hans Moerland

48. Geeske Telgen-Swarts

49. Mitra Rambaran

50. Jan Kramer

51. Jeffrey Agtmaal

52. Fons d’Haens

53. Jan-Jaap de Haan

54. Remko ten Barge

55. Gert Boeve

56. Erik de Ridder

57. Hugo de Jonge

Veranderingen

Op 12 juni 2012 was er al een concept van een kandidatenlijst gepresenteerd. De uiteindelijke lijst die hierboven staat wijkt op een aantal punten af van dat concept. Zo verdween Elly Blanksma van de lijst om burgemeester van Helmond te worden. Madeleine van Toorenburg steeg van plek 14 naar 12. Pieter Omtzigt kwam niet voor op de conceptlijst, maar staat nu toch op plek 39. Erik Ronnes steeg tien plekken ten opzichte van het concept, naar plaats 14. Remko ten Barge is nieuw op de uiteindelijke lijst; hij komt binnen op plek 54.

De officiële website van het CDA

De kandidatenlijst van de PvdA

De kandidatenlijst van de SP

● De kandidatenlijst van de VVD

De kandidatenlijst van GroenLinks

Conclusie

Op de kandidatenlijst van het CDA staan veel mensen. Op de eerste plek staat Sybrand van Haersma Buma. Hij is vanaf dit jaar fractievoorzitter van de partij. Naast hem staan nog 56 anderen op de lijst. Zij hopen allemaal om bij deze verkiezingen de glans van het CDA weer terug te brengen.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons