De LPF Herman Heinsbroek de frisse politieke wind

Inleiding

Algemeen

Nadat de LPF een enorme verkiezingswinst behaalde in mei 2002, moest er een minister van economische zaken worden gevonden, en die kwam er. In de geest van Pim, anders dan de gevestigde politiek, het werd Herman Heinsbroek.

Stappen

Herman Heinsbroek

Herman Heinsbroek is geboren op 12 januari 1951 in Schiedam en kreeg de namen: Hermanus Philippus Johannes Bernardus. Zijn vader was ooit jeneverstoker maar wist zich op te werken tot de directie van een Schiedamse jeneverstokerij.

Lange tijd was de bijnaam van Herman “Manus”. Toen Herman 9 jaar oud was, verhuisde het gezin naar Rotterdam en ging hij naar de katholieke Sint Willibrordus school. Dan volgen de volgende opleidingen:

 • St Franciscus College, gymnasium
 • Middelbare handelsschool Mercurius
 • HBS-A
 • Erasmus Universiteit van Rotterdam, waar hij in 1975 afstudeert in bedrijfs en civiel recht.

Heinsbroek is 2x getrouwd geweest en heeft nu een geregistreerd partnerschap met Judith (Wiersma). Hij is vader van vier dochters.

Carrière van Herman

 1. 1975-1976 Na een diplomatenopleiding van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt hij door de (diplomatieke) dienst uitgezonden naar Istanbul en Brussel
 2. 1976 Medeoprichter van HRS Adviseurs (Heinsbroek, Rutges en Stevers), adviseurs in de relatie bedrijf en overheid. Het bedrijf gaat in 1980 over in PM&M accountants
 3. 1976-1978 Is hij management trainnee bij platenmaatschappij CBS Records New York
 4. 1978-1980 Dezelfde functie, maar nu bij CBS Record Nederland
 5. 1980-1984 Heinsbroek is algemeen directeur van Arcade Benelux, waarna hij president-directeur van Arcade Entertainment Group BV wordt
 6. 1984-1996 Hij wordt mede eigenaar van Arcade Entertainment Group. In 1991 wordt hij voorzitter van de Raad van Bestuur van Arcade Beheer BV
 7. 1996-1997 CEO van Arcade Entertainment Group en adviseur van de Raad van Bestuur van Wegener
 8. 1999 Hij wordt de eigenaar en tevens directeur van Valinda Investments BV
 9. 2001 Heinsbroek verwerft een aandeelmeerderheid van Ulla Models BV

In 2001 bereikte Herman Heinsbroek een plek binnen de Quote 500, hij is namelijk al jarenlang een (particuliere) gevorderde belegger.

De LPF en Heinsbroek

Tijdens een borrel bij Jan des Bouvrie thuis ontmoeten Ferry Hoogendijk en Herman Heinsbroek elkaar. Ferry is inmiddels al lid van de LPF en souffleert Mat Herben bij de formatie van het kabinet na de verkiezingen van mei 2002. De Minister van Economische Zaken wordt geleverd uit de gelederen van de LPF en de keuze valt op Herman.

In juli 2002 vindt de inauguratie plaats en enkele maanden later, in oktober, valt het eerst kabinet Balkenende. Er vindt een ruzie plaats tussen de ministers Bomhoff en Heinsbroek. Heinsbroek stapt uit de LPF en richt een eigen partij op “Lijst Nieuwe Politiek”, deze doet echter nooit aan verkiezingen mee.

Herman heeft zich in zijn korte politieke carrière wel geprofileerd: Zo had hij een hekel aan lange vergaderingen, maakte zich sterk voor lastenverlichting en schaamde zich er niet voor dat hij dol was op zijn Bentley Azure van ca € 350.000,-- en Ferrari. Heinsbroek heeft er nooit uitgezien (en zich gedragen) als een prototype minister. Hij droeg altijd een “weekend” baardje, de boord van zijn overhemd stond open en hij verkoos zijn Bentley boven de dienstauto. Zijn werkkamer laat hij inrichten door Des Bouvrie, een goede vriend van hem. Hij was niet te beroerd zijn eigen mening te geven. Zo zei hij eens: “Ik vindt het vooral irritant dat agenten wel tijd hebben om mij te bekeuren voor een snelheidsovertreding of het niet op tijd betalen van een parkeermeter, maar inbrekers niet weten op te pakken”.

Herman anno 2009

Tegenwoordig is zijn passie verzamelen van Chinese eigentijdse kunst. Hiervoor heeft hij momenteel veel zakelijk projecten in China lopen.

Bij de val van het kabinet geeft hij aan geen wachtgeldregeling voor oud ministers te willen ontvangen. Inmiddels krijgt hij dit wel, € 7.335,-- per maand. Waarom toch? De koningin ontvangt gewoon AOW, dus vindt hij het billijk wachtgeld te ontvangen. Tevens is het belastingtechnisch beter, het geld wordt echter overgemaakt naar de Herman Heinsbroek Foundation. De stichting houdt zich bezig met projecten in de Derde Wereld.

Tenslotte

 • Folkert de Graaff is notaris en voorzitter van de stichtingen Administratiekantoor Belangen Heinsbroek I en II. Hier zijn de privébelangen ondergebracht gedurende de politiek carrière van Heinsbroek. Deze notaris is niet te verwarren met de moordenaar van Pim Fortuyn, waar na zijn dood ruim 1.600.000 mensen op stemden en het mogelijk maakten dat Heinsbroek minister werd.
 • Heinsbroek werd gevraagd een CV op te sturen voor een bijeenkomst op zijn oude school. Hij stuurde in eerste instantie twee Amerikaanse artikelen in waarin hij geroemd werd over zijn succesvolle carrière als ondernemer. In een later stadium werd een uitgebreid CV ingestuurd.