Wie staan op de kandidatenlijst van de PvdA voor de verkiezingen van 2012

Inleiding

Zaterdag 30 juni 2012 was de PvdA één van de vijf politieke partijen die hun jaarlijkse partijcongres hield. Op dit congres werd onder andere gesproken over het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2012. Door de leden van de PvdA is die dag Diederik Samsom officieel gekozen tot lijsttrekker van de partij. Naast hem zijn nog 73 anderen op de kandidatenlijst van de PvdA geplaatst. Wie zijn zij?

De lijst

De uiteindelijke kandidatenlijst is exact hetzelfde als de conceptkandidatenlijst die de partij een week voor het partijcongres bekend maakte.

1. Diederik Samsom

Diederik Maarten Samson, Groningen, 1971. Deze verkiezingen zijn de eerste met hem als lijsttrekker van de PvdA. Samsom is sinds 16 maart leider van de PvdA en is de opvolger van Job Cohen. Hij won de interne verkiezingen van de partij met 54% van de stemmen. Hij liet Martijn van Dam, Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi hiermee ruim achter zich. Op  Albayrak na staan alle afgevallen kandidaten hoog op de kandidatenlijst.

Samsom rondde in 1989 zijn gymnasiumopleiding in Leeuwarden af. Daarna stuurde hij tot 1997 technische natuurkunde in Leiden. Hier behaalde hij zijn ingenieurstitel. Voordat hij voor het eerst plaatsnam in de Tweede Kamer in 2003, was hij actievoerder voor milieuorganisatie Greenpeace. Tijdens het actievoeren is hij naar eigen zeggen tien keer aangehouden. Maar hier heeft hij geen strafblad aan overgehouden.

In 2002 stond hij voor het eerst op de kieslijst van de PvdA. Hij kreeg echter niet genoeg stemmen om zitting te mogen nemen in de Tweede Kamer. In 2003 gebeurde dit wel. Ook bij alle volgende verkiezingen kreeg hij genoeg stemmen om direct een plek in de Tweede Kamer te krijgen.

Samsom is een slimme man. Hij won in 2005 en 2006 de Nationale Nieuwsquiz van de NCRV. Ook won hij in 2008 de Nationale IQ-test van BNN met een IQ van 136, ruim boven het landelijk gemiddelde.

2. Jetta Klijnsma

Deze vrouw uit Hoogeveen staat op de tweede plek van de lijst. Ze is al ruim 20 jaar lang actief in de politiek. Haar politieke carrière begon in 1990. Ze werd toen lid van de gemeenteraad van Den Haag. In 1998 werd ze wethouder van Den Haag. Dit bleef ze tien jaar lang. Daarna was ze van 2008 tot 2010 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in kabinet-Balkenende IV.

Na de val van dit kabinet werd ze een ‘’gewoon’’ kamerlid. Wanneer ze in de Kamer is, neemt Klijnsma altijd een rolstoel of een ander hulpmiddel voor bij het lopen mee. Dit heeft ze nodig vanwege haar spastische benen, waardoor lopen erg lastig voor haar is. Ze leerde pas op haar dertiende lopen.

3. Ronald Plasterk

Ronald Plasterk begon zijn politieke loopbaan al lang geleden. Dertig jaar geleden, in 1982 begon hij als lid van de gemeenteraad Leiden. Dit bleef hij tot 1984. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten van Amerika om te werken bij het ‘’California Institute of Technology’’. Hier deed hij een aantal jaar lang onderzoek naar het DNA van een bepaalde parasiet. In 1987 keerde hij weer terug naar Nederland en hij werkte onder andere bij het Nederlands Kankerinstituut.

Van 2007 tot 2010 was hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in kabinet-Balkenende IV. In deze jaren wilde hij onder andere een duidelijker verschil maken tussen bachelor- en masteropleidingen en het universitaire onderwijs internationaliseren.  

4. Tanja Jadnanansing

Jadnanansing is pas sinds 2010 lid van de Tweede Kamer. Het komt niet vaak voor dat iemand die zo kort Kamerlid is, zo hoog op een kandidatenlijst staat. Jasnanansing is vooral veel actief geweest in de media. Zo heeft ze gewerkt bij de NOS, de Nederlandse Publieke Omroep, de Multiculturele Televisie Nederland en de omroep Organisatie Hindoe Media.

Tanja is van oorsprong Surinaamse. Het grootste deel van haar jeugd heeft ze in deze voormalige Nederlandse kolonie doorgebracht.

5. Jeroen Dijsselbloem

De persoon die de top vijf van de lijst compleet maakt, is de Brabantse Jeroen Dijsselbloem. Al vanaf 2000 zit hij namens de PvdA in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij lid van de gemeenteraad van Wageningen. Dijsselbloem heeft net als partijleider Samsom de Nationale Nieuwsquiz gewonnen; in 2008 werd eindigde hij op de eerste plek.

6. Mariëtte Hamer

7. Martijn van Dam

Martijn van Dam was de eerste persoon die zich kandidaat stelde als opvolger van Job Cohen als partijleider. Hij kreeg uiteindelijk 8,3% van de stemmen, waardoor hij op de vierde plek eindigde. Alleen Lutz Jacobi kreeg minder stemmen dan hij. Jacobi ontving slechts 2,3% van alle stemmen.

8. Frans Timmermans

9. Désirée Bonis

10. John Kerstens

11. Lutz Jacobi

12. Roos Vermeij

13. Henk Nijboer

14. Ahmed Marcouch

15. Angelien Eijsink

16. Myrthe Hilkens

17. Michiel Servaes

18. Lea Bouwmeester

19. Jacques Monasch

20. Mei Li Vos

21. Jeroen Recourt

22. Agnes Wolbert

23. Ed Groot

24. Attje Kuiken

25. Pierre Heijnen

26. Keklik Yücel

27. Tunahan Kuzu

28. Loes Ypma

29. Albert de Vries

30. Khadija Arib

31. Otwin van Dijk

32. Manon Fokke

33. Mohamed Mohandis

34. Sjoera Dikkers

35. Tjeerd van Dekken

36. Astrid Oosenbrug

37. Jan Vos

38. Marit Maij

39. Selcuk Ozturk

40. Grace Tanamal

41. Duco Hoogland

42. Sultan Gunal-Gezer

43. Roelof van Laar

44. Yasemin Cegerek

45. Yasin Torunoglu

46. Marith Rebel-Volp

47. Henk Leenders

48. Joyce Vermue

49. Harm Brouwer

50. Amma Asante

51. Rien van der Velde

52. Nurten Karisli

53 Emre Unver

54. Eefke Meijerink

55. Alvin Riley

56. Anne Koning

57. Fijko van der Laan

58. Anne de Rooij

59. Paul van Liempd

60. Marleen Haage

61. Marijn van Ballegooijen

62. Gritta Nottelman

63. Bert Hemsteede

64. Anne Marie Hoogland

65. Peter de Haan

66. Femke van Drooge

67. Yvonne Morselt-de Ruijter

68. Ward Deckers

69. Anja van Zantvoort

70. Marieke van Duijn

71. Xander den Uyl

72. Saskia Noorman-den Uyl

73. Mohammed Allach

74. Maarten van Rossem

Veranderingen ten opzichte van de vorige verkiezingen

Er zijn een aantal dingen veranderd aan de top 10 van de kandidatenlijst van 2012 ten opzichte van die van de verkiezingen van 2010. Diederik Samsom is van de zevende naar de eerste plek gegaan. In 2010 stond Job Cohen op nummer 1, maar hij heeft met zijn aftreden als partijleider ook gelijk de politiek verlaten.

Jetta Klijnsma stond in 2010 op de zesde plek, maar is dit jaar vier plaatsen gestegen. Mariëtte Hamer is echter twee plaatsen gezakt en staat nu op de zesde plek. Martijn van Dam komt de top 10 dit jaar op de zevende plek binnen. In 2010 stond hij nog op plek 13. Een ander die is verdwenen uit de top is Gerdi Verbeet. Zij heeft dit jaar ook aangegeven haar functie als kamervoorzitter, en daarmee de politiek, te zullen verlaten na de verkiezingen van 12 september.

De officiële website van de PvdA

De kandidatenlijst van het CDA

De kandidatenlijst van de VVD

De kandidatenlijst van de SP

De kandidatenlijst van GroenLinks

Conclusie

De PvdA heeft een lange kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012. Niet minder dan 74 personen staan op de lijst. Diederik Samsom staan op de eerste plek. Achtereenvolgens Jetta Klijnsma, Ronald Plasterk, Tanja Jadnanansing en Jeroens Dijsselbloem maken de top 5 compleet.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Luijt