De LPF, een damtopper in de Tweede Kamer

Inleiding

Algemeen

Met 26 Kamerleden kwam de LPF in mei 2002 de Tweede Kamer binnen, groter dan de PvdA en VVD. Nummer 27 op de lijst was meervoudig wereldkampioen dammen Harm Wiersma. Met voorkeurstemmen kwam hij toch als nummer 26 de Kamer binnen.

Stappen

Harm Wiersma

Harm Wiersma is geboren in Leeuwarden op 13 mei 1953. Toen hij 9 jaar was werd hij lid van de Damclub Leeuwarden, het begin van zijn damcarrière. Op 12 jarige leeftijd was hij al Nederlands allround damkampioen. Daarna behaalde hij nog de volgende titels:

Jaar Nederlands kampioen Europees kampioen Wereld kampioen
1972 ja n n
1974 ja n n
1975 ja n n
1976 ja n ja
1979 n n ja
1981 n n ja
1983 n n ja
1984 n n ja
1992 ja n n
1998 ja n n
1999 n ja n
2001 ja n n

Het Europees kampioenschap werd gehouden in het Nederlandse Hoogezand-Sappermeer.

Inmiddels draagt hij de damtitel Nationaal Grootmeester. Op 1 juli 2008 damde hij een KNDB rating van 1494. Hij belandde op de 21e plaats van de ranglijst. Hij is erelid van de damclub Huizum.

De tweede echtgenote van Harm is de Russische Tatiana. Samen hebben ze twee kinderen. Uit een eerdere relatie heeft Harm al een kind. In totaal heeft hij 1 zoon (Joeri) en 2 dochters.

Carrière na het dammen

Naast het dammen en de titels die Wiersma heeft, zijn er nog andere zaken die hij onderneemt. Zo is hij sportverslaggever bij het dagblad “De Telegraaf”, is hij ondernemer en organiseert hij het damtoernooi “Groninger Seaports Masters”. Hij is sportbestuurder, simultaanspeler en verzorgt demonstraties.

Van 1980 tot halverwege 2001 is hij trainer en bondscoach van de Koninklijke Nederlandse Dambond, de KNDB.

Wiersma en de LPF

Vanaf januari t/m 12 februari 2002 zat hij bij de politieke partij Leefbaar Nederland. Toen Pim Fortuyn uit deze partij werd gezet en zijn eigen partij (LPF) oprichtte, ging Harm Wiersma met hem mee.

Op 15 mei, 9 dagen na de moord op de partijleider Fortuyn, behaalde de LPF een klinkende overwinning. Zij hadden meer stemmen dan de PvdA en de VVD, en gingen met 26 zetels de Tweede Kamer in. Wiersma die op een verkiesbare 27e plaats stond behaalde zoveel voorkeurstemmen (alleen in Friesland al kreeg hij 782 van de ca. 1.800 voorkeurstemmen) dat hij als 26e Kamerlid zou worden geïnaugureerd op 23 mei 2002.

In zijn portefeuille had hij onder meer Buitenlandse Zaken zoals de Derde Wereld en Oost-Europa; Sport; Sociale Zaken en Rijksuitgaven. Hij sprak alleen in commissieverband, waardoor hij opviel door zijn onwennige optreden. Bij het uitvoeren van zijn werk werd hij bijgestaan door zijn persoonlijk secretaris, zoon Joeri. Joeri heeft gestudeerd aan de Thorbecke Academie in onder andere bestuurskunde – overheidsmanagement. Harm zelf kwam in de Tweede Kamer niet veel in beeld. Na de verkiezingen van 2003 keerde hij niet terug in de Kamer.

Leven na de LPF

  • Wiersma was lijstduwer van de LPF Leeuwarden voor de verkiezingen van 2006, waarbij zijn zoon de lijsttrekker was.
  • Hij richtte samen met Joeri de Nederlandse Klokkenluiderspartij op, een partij die de misstanden in het openbaar bestuur opspoort en waarvan zijn zoon de leider is. Wiersma staat voor de Europese Parlementsverkiezingen van 4 juni 2009 op de 3e plaats van de kandidatenlijst van de Europese Klokkenluiders Partij.
  • Hij had een BV met Russische wetenschappers in Nano technologie.
  • Hij woont inmiddels in het Friese Goutum en organiseert damtoernooien.

Tenslotte

Toen hij voor het eerst moest spreken tijdens een Kamercommissie sloot hij iedere vraag af met “zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?”. Toen ter tijd was Netelenbos commissievoorzitter en verzocht of Wiersma deze afsluiting achterwege wilde laten, want zijn collega’s begrepen zijn vragen toch wel.