Wie was Margaret Thatcher

Inleiding

 Margaret Thatcher is niet meer. Ze overleed op 8 april 2013 ten gevolge van een beroerte. Ze werd 87 jaar. Maar wie was deze felbesproken ‘Iron Lady’.

Wie was Margaret Thatcher?

Eerste vrouwelijke minister

Margaret Thatcher, geboren als Margaret Roberts, was de enige vrouwelijke premier die het Verenigd Koninkrijk tot hiertoe heeft gekend.

Ze begon haar politieke carrière als kandidate in het Britse Lagerhuis in 1951. Omdat ze daar de jongste en enige vrouwelijke kandidate was kreeg ze toendertijd heel wat media-aandacht.

Ze was lid van het Brits Lagerhuis tot 1970 tot ze Minister van Onderwijs en Wetenschap werd. Deze functie vervulde ze tot 1974.

In 1979 werd ze uiteindelijk Eerste Minister. 

The 'Iron Lady'

De bijnaam ‘Iron Lady’ kreeg Margaret Thatcher in 1976 van een Russische krant, nadat ze een speech had gegeven waarin ze het volk waarschuwde voor de gevaren van Rusland.

Ze stond dan ook bekend als een standvastige dame die voor niet of niemand zou keren. Haar stijl was hard en compromisloos.

De dood van the ‘Iron Lady bracht bij sommigen verdriet en bij anderen heel veel vreugde. Er is altijd heel wat controverse geweest rond deze dame.

Haar bewonderaars loven haar omdat ze de machtige vakbonden in Groot-Brittannië brak. Ze heeft er ook voor gezorgd dat Groot-Brittannië de Falklandoorlog heeft overwonnen. Volgens sommigen heeft ze ook bijgedragen tot de val van het communisme. Maar allen vinden ze dat ze met haar overlijden een grote leider verloren hebben.

Haar tegenstanders, vooral uit de arbeidersklasse, vinden dat ze veel van de industriële basis van het land kapotmaakte. Ze zag het nut niet meer in van koolmijnen en staalgieterijen en onder haar beleid werden er dan ook een heleboel van deze gesloten omdat Thatcher ze niet meer rendabel vond. Ondanks de tegenstand van de vakbonden. Haar tegenstanders bekijken haar als een rijke, conservatieve leidster die de kloof tussen arm en rijk alleen maar heeft vergroot.

Weetjes en uitspraken van Margaret Thatcher

Wist je dat: 

  • Er een film bestaat over het leven van Margaret Thatcher ‘The Iron Lady’ met in de hoofdrol Meryl Streep.
  • Haar echt naam Margaret Roberts is, de naam Thatcher heeft ze overgenomen van haar man Denis met wie ze in 1951 huwde.
  • Margaret Thatcher nergens heen ging zonder haar handtas van het merk Launer. Haar favoriet was de Diva-tas.
  • Moeder is van een tweeling.

Uitspraken van “Maggie”

  • "Ik denk niet dat er tijdens mijn leven een vrouwelijke premier zal zijn. (1973)
  • "Ik wil mijn geld terug! (tijdens een Europese top in Dublin, 1980)
  • "Ik vecht door en ik vecht om te winnen. (1990, de dag voor haar aftreden)

Uitspraken over “Maggie”

  • "Ze heeft de ogen van Caligula en de mond van Marilyn Monroe. (toenmalige Franse president François Mitterand
  • "Ze heeft de verering van het individu veel te ver doorgedreven en heeft ons in Europa vreselijke schade toegebracht met haar viswijvengekrijs. (Conservatieve parlementariër Nicholas Soames) 

Conclusie

Hoe men het ook draait of keert Margaret Thatcher was een sterke en trotse dame die voor sommigen een heks is die de hemel niet binnen mag en voor anderen een grote, geweldige politica.

Ze is niet meer maar veel ze al altijd herinnerd worden is het niet door haar harde beleid en haar straffe uitspraken dan is het wel door haar handtas.