Wat doet een stalker

Inleiding

Het zal je maar gebeuren. Je verbreekt je relatie omdat het echt niet meer gaat. In plaats van dat je exvriend je met rust laat, blijft hij je lastig vallen. Hij gaat je stalken zogezegd. Stalkers gaan vaak erg ver. Ze kennen geen grenzen van wat wel en wat niet kan. Een stalker is verblind door zijn slachtoffer en alles in zijn leven draait om het slachtoffer. 90 procent van de stalkers is een man, terwijl vrouwen het meest het slachtoffer zijn. Wat wil je weten over stalken?


Waarom gaat iemand stalken?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand gaat stalken.


ITEMGebroken relatie. Sommige mensen kunnen er niet goed mee omgaan dat hun relatie wordt verbroken. De stalker kan de persoon waarmee hij een relatie had niet loslaten. Hij wilt de relatie tot stand blijven houden en doet daar alles voor. Hij probeert op alle mogelijke manieren om in contact te blijven en de persoon ervan te overtuigen dat ze bij elkaar horen. Wanneer dit geen effect heeft kan de stalker juist gaan lastigvallen uit boosheid. ITEMOnbereikbare liefde. Iedereen heeft wel eens een onbereikbare liefde gehad. Jij vond hem of haar helemaal geweldig, maar hij of haar zag jou totaal niet staan. De meeste mensen kunnen dit goed loslaten en het accepteren. Iemand die gaat stalken kan dat juist niet. Hij kan niet accepteren dat hij geen deel uitmaakt van het leven van zijn onbereikbare liefde en probeert dat door middel van stalken toch te doen.

  • Bewondering. Veel beroemde mensen hebben veel fans. De meeste fans zijn gewoon leuk, maar sommige draaien iets te ver door. Ze willen alles bijvoorbeeld alles van hun favoriete filmster weten. De stalker vindt het heel belangrijk dat de artiest weet van zijn bestaan en dat hij heel belangrijk is.Wat doet een stalker

ITEMBellen, smsen, mailen en brieven sturen ITEMBespioneren en achtervolgen ITEMBedreigen ITEMSpullen vernielen ITEMZich voordoen als zijn slachtoffer ITEMHuisdieren afmaken ITEMGeweld

  • Moord

De meeste stalkers beginnen rustig. Het begint vaak met iemand lastigvallen. Net teveel bellen en smsen. Iemand is dit vaak al snel zat. De meeste mensen negeren het maar gewoon, met het idee erachter: het zal vanzelf wel ophouden. Een stalker kan hier juist heel boos om worden. Hij wilt contact, maar hij krijgt het niet. Hierdoor gaat hij een stap verder. Hij zal zijn slachtoffer gaan opzoeken. In het begin zal de stalker de confrontatie willen aangaan en aardig blijven. Maar wanneer hij niet de reactie krijgt waarop hij gehoopt had zal hij agressiever worden. Hij kan bijvoorbeeld zijn slachtoffer gaan achtervolgen en bespioneren. Het slachtoffer kan zich daardoor erg onveilig gaan voelen. Sommige stalkers gaan nog een stap verder en willen hun slachtoffer met opzet bang maken. Ze zijn zo gefrustreerd dat ze alles doen om het hun slachtoffer zo moeilijk mogelijk te maken. Deze stalker gaat bijvoorbeeld zijn slachtoffer bedreigen of spullen vernielen. Een klein deel van de stalkers gaat zelfs nog verder. Hij gebruikt geweld tegen zijn slachtoffer of mensen in haar omgeving.


Slachtoffer van stalken

Mensen die gestalked worden zijn vaak doodsbang. In het begin wordt het vooral irritant gevonden, maar hoe langer het doorgaat en hoe verder de stalker gaat, des te vervelender het wordt. Het slachtoffer durft bijvoorbeeld zijn telefoon niet meer op te nemen en neemt een ander emailadres. Wanneer iemand echt achtervolgt of bespioneert wordt door zijn stalker, durft het slachtoffer vaak het huis niet meer uit. Het slachtoffer blijft zoveel mogelijk binnen omdat het daar veilig is. Wanneer iemand langdurig gestalked wordt kan het ernstige gezondheidsproblemen geven zoals:


ITEMOververmoeidheid ITEMDepressiviteit ITEMParanoïa ITEMHoofdpijnen

  • Misselijkheid


Is stalken strafbaar?

Stalken is strafbaar in Nederland. In de wet staat: Hij, die wederrechtelijk stelselmatig en opzettenlijk inbreuk maakt op iemand persoonlijke levenssfeer, met als doel de ander te dwingen iets wel of niet te doen, dan wel vrees aan te jagen, als schuldig aan belaging. De straf op stalken kan een gevangenisstraf zijn van ten hoogste drie jaren, een contactverbod en/of een geldboete. Wanneer je gestalked wordt, is het wel moeilijk om aangifte doen. Je moet voldoende bewijzen hebben tegen je stalker, dus bewaar bijvoorbeeld alle brieven, emails en smsjes. De meeste stalkers houden niet zomaar uit zichzelf op en er moet echt ingegrepen worden om het stalken te laten stoppen.