Invordering rijbewijs door politie of justitie

Stel je voor dat je rijbewijs kwijt bent. Er zijn verschillende manieren waarop je je rijbewijs kwijt kan raken. Ben je je rijbewijs kwijt omdat je deze niet kan vinden? En denk je dat jouw rijbewijs is gestolen? Dan moet je deze diefstal van jouw rijbewijs aangeven bij de politie. Je kan je rijbewijs ook kwijtraken omdat het is ingenomen door politie of justitie. Daarover gaat dit artikel. Over wat je kan doen als je rijbewijs is ingevorderd door de politie.

Ontzegging rijbevoegdheid

Er zijn verschillende manieren waarop politie en justitie een rijbewijs kunnen invorderen. Denk hierbij aan:

  • roekeloos rijden
  • te hard rijden
  • met alcohol op rijden
  • een voertuig besturen met een "te licht" rijbewijs

roekeloos rijden

de politie mag je rijbewijs innemen bij roekeloos rijgedrag. Onder een roekeloos rijgedrag kan je bijvoorbeeld verstaan: gevaarlijk inhalen, heel snel door de bochten driften, maar ook te langzaam rijden kan gevaarlijk zijn.

te hard rijden

Te hard rijden is een veel voorkomende fout, of verkeersovertreding, waarvoor de politie de rijbevoegdheid kan ontzeggen. Bij een overschrijding van 50 km/h neemt de politie je rijbewijs altijd in. Te hard rijden is een overtreding. Te hard rijden is geen misdrijf.

met alcohol op rijden

Een derde veelvoorkomende verkeersovertreding waarvoor de politie hebben rijbewijs kan invorderen is het rijden met alcohol op. Heb je een borreltje teveel gehad? Laat dan je auto liever staan! Bij een te hoog alcoholpromillage in jouw bloed, zal de politie jouw rijbewijs innemen. Je mag op dat moment met jouw auto niet verder rijden. Jouw rijbewijs wordt opgestuurd naar de officier van justitie. Deze zal zou de situatie beoordelen. Afhankelijk van jouw situatie zul je een schikkingsvoorstel krijgen van de officier van justitie. Een schikkingsvoorstel is meestal een boete in geld. Ben je al meerdere keren betrapt met rijden onder invloed van alcohol? Dan kan de officier van justitie ook een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf opleggen. Ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf is mogelijk. Zie meer hierover bij het onderdeel "advocaat inschakelen".

voertuig besturen met een "te licht" rijbewijs

Een voertuig besturen met een te licht rijbewijs is strafbaar. Een voorbeeld hiervan is een zware aanhanger trekken zonder het juiste E bij B of E bij C rijbewijs. Dit overkomt nog al veel jongeren die alleen B rijbewijs hebben. De caravan van meer dan 750 kilo mag je dan niet zomaar achter jouw auto mee trekken.

Rijden zonder rijbewijs

Stel jouw rijbewijs is ingevorderd. Je mag op dat moment geen motorvoertuig besturen. En stel je gaat toch een motorvoertuig besturen, zoals een:

  • scooter
  • brommer
  • auto
  • vrachtwagen
  • tractor

je hebt een groot probleem als de politie jouw staande houdt. Het rijden zonder rijbewijs is echt strafbaar. Je zal jou voor deze daad bij het kantongerecht moeten verantwoorden.

Het is een ander geval indien jij rijdt zonder rijbewijs, omdat jouw rijbewijs is verlopen, of omdat jij je rijbewijs hebt verloren. In dat geval kan de politie een boete opleggen voor het niet bij je dragen van het rijbewijs. Het is verplicht je rijbewijs bij je te hebben. Het is tevens verplicht je kenteken bewijs bij je te hebben.

Advocaat inschakelen

Voor het kantongerecht is het niet verplicht om je te laten bijstaan door een advocaat. Het is echter wel verstandig een advocaat te raadplegen voor de dag dat de zitting plaats heeft. Een advocaat kan jou uitleggen wat wel en niet verstandig is om aan de rechter te vertellen.

Teruggave rijbewijs

Het is niet vanzelfsprekend dat je jouw rijbewijs terugkrijgt. Afhankelijk van de zwaarte van de overtreding zal jij je rijbewijs al dan niet terugkrijgen.

Nieuw rijbewijs

Ben jij een beginnend bestuurder? Dan heb jij puntenrijbewijs. Een punten rijbewijs biedt de mogelijkheid om kleine overtredingen te begaan, zonder dat je je rijbewijs meteen kwijt. je hebt echter niet veel punten die je kan verliezen. En niet elke overtreding 'kost' evenveel punten.