Wat is een contract

Inleiding

Je sluit redelijk vaak een contract af: een huurcontract, arbeidscontract, abonnement op een blad of krant (is ook een contract), een verzekering, etc. Veel zaken zijn contracten. Wat een contract nu precies is is niet voor iedereen duidelijk. Op deze pagina uitleg over wat een contract is.

Wat is een contract

Een contract is een overeenkomst: twee (of meer) partijen spreken af iets te doen. Zo heb je bij je telefooncontract twee partijen die wat afspreken: jij zal iedere maand de rekening betalen en de telefoonaanbieder levert je daar een aantal belminuten per maand voor. Een contract is vaak een geschreven stuk, maar het kan ook mondeling. Zo kan het dus zijn dat je voordat je het weet gebonden bent aan een contract. Let dus op voordat je ergens mee instemt!

Bepaalde tijd of onbepaalde tijd

De meeste contracten (of overeenkomsten) zijn voor bepaalde tijd: een contract loopt na een maand, een jaar, 10 jaar of wat voor periode er dan ook afgesproken is, af. Op dat moment houdt het contract "van rechtswege" (automatisch). Soms worden contracten stilzwijgend verlengd: er is geen instemming nodig van partijen om het contract door te laten lopen. Vaak staat dit in de Algemene Voorwaarden.

Een andere mogelijkheid is dat een contract voor onbepaalde tijd. Als dit het geval is dan loopt het contract totdat een van de partijen het opzegt. Tussentijds opzeggen kan in principe altijd, als er maar een "redelijk termijn" in acht wordt genomen. Wat een redelijke termijn is hangt van de duur van het contract af en van de omstandigheden.

Geschiedenis

Contracten gaan terug tot de tijd van de Romeinen. Hier komt de oude uitspraak "Pacta Sunt Servanda" vandaan: Een afspraak moet worden nagekomen. Sinds die tijd zijn er zowel contracten verdwenen als bijgekomen: men kan geen slaven meer huren of kopen nu, terwijl verzekeringsinstanties nog niet bestonden in die tijd.