Accu en notebooks: komt het ooit goed

Over de accu van uw laptop

Een accu is heel belangrijk zoniet het belangrijkste onderdeel van notebooks, laptops of hoe je de dingen ook noemen wilt. Er is veel discussie over de garantie van accu’s, maar ook over hun werking en levensduur. Gelukkig worden ze alsmaar beter van kwaliteit…

Vroeger

U weet hoe snel het gaat in computerland: vandaag gekocht, is over 2 jaar antiek. Dat geldt ook voor accu’s. Het is voor u als gebruiker te hopen dat ie langer meegaat dan 2 jaar. Tegenwoordig valt het eigenlijk allemaal nogal mee.

Wat is het verschil met ‘vroeger’? Dat tegenwoordig alle accu’s gebruik maken van Lithium-ionen (kortweg Li-Ion). Die zijn aanzienlijk lichter in gewicht, kunnen meer energie opslaan en, last but not least, bewaren hun lading veel langer dan hun soortgenoten op nikkelbasis (Ni-Cd).

Daarnaast hebben de Li-ionenaccu’s geen last van het zogenaamde 'geheugeneffect' en dat is alleen maar goed nieuws voor de mensheid. De Ni-Cd-batterij moest je immers volledig ontladen alvorens weer op te laten met de stroomkabel. Deed je dat niet dan speelde het geheugeneffect waardoor je de accu op termijn wel moest vervangen, c.q. een andere kopen. Dat ongemak behoort nu tot het verleden met Li-accu’s.

Aantal accu-cellen

Als je accu’s wilt gaan vergelijken bij je volgende aankoop, let dan ook op het aantal ‘cellen’ dat de accu rijk is. Dat kan al naargelang de prijs natuurlijk, verschillen van 2 tot 12 cellen (medio juli 2011). Waarom van belang? Wel: hoe meer Li-Ion-cellen, hoe meer vermogen de accu kan leveren aan uw notebook. Kooptip in dit verband: hoe meer cellen, hoe groter en zwaarder de accu (batterij in België). En hoe duurder vanzelfsprekend…

Hoe lang gaat ie mee?

Dat hangt van een aantal factoren af!

1) De capaciteit van een accu wordt bepaald door het aantal keren dat deze wordt opgeladen en weer ontladen. In principe moet de accu 'bij normaal gebruik' (maar wat is 'normaal'?) ongeveer een jaar bruikbaar zijn als je werkt met een notebook.

2) Een tweede voorwaarde is de snelheid waarmee de accu wordt ontladen en, ook van belang, de temperatuur. Wist u dat de accu eerder leeg raakt, en bijgevolg de gebruiksduur sneller afneemt, bij gebruik van intensieve applicaties zoals games, CAD-programma’s en dvd-films? HP beweert zelfs dat zware applicaties de gebruiksduur van de accu met maar liefst 25% 'kan' verkorten! Dat is nogal wat want wie speelt er tegenwoordig geen games of bekijkt een film op dvd? Met de tool ‘Battery Check’ (Accucontrole) kunt u bij HP controleren of de accu een nog bruikbare lading bevat. Ik neem aan dat er online meer van deze tools te downloaden zijn of ergens in uw notebook ook aanwezig is.

Kortom: tips om uw accu te sparen!

  • Grotere en snellere computers verbruiken meer energie.
  • Gebruik van applicaties: speel zo min mogelijk dvd’s af op uw notebook.
  • Moet je een nieuwe accu aanschaffen, geef wat meer uit en koop een accu met meer cellen.
  • Verlaag de helderheid van het beeldscherm.
  • Werk zo veel mogelijk op gewone stroom. Mijn accu is in totaal 6 jaar meegegaan! Zonder één enkel probleem... maar ik heb toch afscheid moeten nemen van mijn accuutje. Bij mijn nieuwe notebook zat immers weer een nieuw exemplaar standaard in de doos en de stekker van mijn trouwe accu past niet eens in mijn nieuwe notebook godverd....

Eeuwig discussiepunt: de garantie!

In de garantievoorwaarden van mijn notebook staat 1 tot 3 jaar. Dat is waarschijnlijk onzin want ik heb het in de winkel gevraagd bij de aankoop van mijn nieuwe notebook en de verkoper zei 6 maanden. Vrienden van mij kochten een notebook bij Aldi en in de kleine lettertjes stond ook dat de garantie op de accu 'maar' 6 maanden was. Bij mijn garantie stond wel vermeld dat deze afhankelijk was van het land/regio en het model. Nou sorry, maar dat vind ik pure onzin! Ten tweede: de normale garantieperiode van alle elektrische (en andere apparaten' is altijd 2 jaar waarom is dat dan in de ICT-wereld anders geregeld? Laat ons hopen dat Nellie Kroes hier wat aan doet... maar ze is zeker niet meer bevoegd voor deze materie? Jammer!

Shoppinglink

NL: , ,

, goedkoopste laptopshop (BE),