Kent Sinterklaas iets van mini-laptops

De Sint en laptops

De hype van de minilaptops zal zeker uitgespeeld worden in de komende Sint en Kerstman koopjesperiode. Uw oogappel kan dan wel een goed bedoelde brief sturen naar de respectieve heren, en het is niet echt zonde van het geld: dat is niet de strekking van dit artikel. Maar grootouders, met alle respect, die niet aan de vragende ogen van hun kleinkind kunnen weerstaan en onvoldoende geïnformeerd in handen vallen van de opgeklopte commercie ... Waar moet u op letten?

Laptop en notebook

Mini-laptop, ultraportable, mini-notebook, netbook: allemaal hetzelfde!

Merken

  1. Asus met zijn EeePC was het eerst.

  2. Al snel sprong MSI op de kar met zijn 'Wind' model.

  3. Dan volgde zowat iedereen met naam en faam: HP, Dell, Parckard Bell, Acer en Samsung, al of niet in deze volgorde.

Voordelen

zijn er wel degelijk:

  1. Een consument vriendelijke prijs: tussen de EUR 300 en 500.

  2. Handzaam formaat: ca. 25 cm.

  3. Lichtgewicht.

  4. Alle basisvoorzieningen zijn aanwezig: film bekijken, muziek beluisteren, tekstverwerking, surfen, emailen, chatten, draadloos internet, zelfs een ingebouwde webcam en microfoon.

Nadelen

zijn er natuurlijk ook: zo'n minitje is geen (echte) laptop, noch een desktop!

  1. Meer veeleisender amusement zoals foto's bewerken of, vooral voor de kids, 3D-games kan je vergeten.

  2. De levensvatbaarheid van de batterij laat bij sommige modellen te wensen over: slechts een 2-tal uren. Je kan een zwaardere battterij bijkopen die dan wel extra bij de rekening komt.

  3. CD of DVD afspelen kan (standaard) niet. Deze software installeren kan enkel via internet of een USB stick. Of je koopt er een extra drive bij maar dat gaat ten kosten van de 'draagbaarheid' en natuurlijk de prijs.

  4. Vraag ook naar de opslagcapaciteit: gemiddeld 80 gigabyte.

  5. Er is ook veel verschil in de schermen en toetsenborden, of beter schermpjes en toetsenbordjes want die zijn beide een stuk kleiner dan bij de gewone laptops. Advies voor het schermpje: vraag of er een uitgang is voor een 2de LCD scherm zodat dit aangekoppeld kan worden.

  6. Helaas vakterminologie: enkele typen hebben een Linux besturingssysteem en daar is niet iedereen mee bekend. Het dringende advies in dit verband is dan ook om een versie met Windows XP aan te kopen.

Tips

  1. Samsung NC10 Netbook: wordt verwacht in november (2008), scherm: 10 inch, processor: 1,6 Ghz, geheugen: 512 MB = 1 GB, harde schijf varieert van 80 tot 160 GB, met VGA poort voor extern (2de) beeldscherm, optie: batterij tot 8 uur. Prijs: vanaf EUR 400.

  2. HP 2133 Mini Notebook PC: gewicht: 1,3 kilo, hoogwaardig scherm van 8,9 inch, processor: 1 of 1,2 Ghz, geheugen: 512 MB tot 2 GB, harde schijf kan (afhankelijk van het model) 160 GB hebben, 3 of 6 cell batterij. Richtprijs: EUR 500.

  3. Acer Aspire One: scherm van 8,9 inch, processor: 1,6 Ghz, geheugen: 512 MB, harde schijf: 120 GB, zwaardere batterij is een optie. Richtprijs: EUR 300.

Update mei 2010

Nieuw artikel: Wat kopen: laptop? pc? notebook?

Geshopt:

NL: , ,

, (BE),