Kindle 2 e-reader

Inleiding

De Kindle2 (K2) e-reader is een draadloze e-reader. Het is een door zijn omvang makkelijk te hanteren apparaat met een scherm van ca. 15 cm (6 inch) waarop documenten zijn te lezen. Door de elektronische inkt ("e-ink"), de grootte van een (dun) boek en het "omslaan" van de bladzijden, geeft de Kindle 2 je het gevoel dat je een papieren boek leest. De K2 is de verbeterde versie van de oorspronkelijke Kindle e-reader. Het apparaat wordt verkocht door Amazon.com en is in de Verenigde Staten een echte bestseller. Het is de Amerikaanse concurrent van de in Nederland gewaardeerde Sony e-reader (onder meer te bestellen via bol.com). De Kindle 2 is bij Amazon.com te koop voor 259 US dollar.

Kenmerken Kindle 2

De Kindle 2 is dunner dan een iphone en verbruikt alleen energie om tekst op het scherm te krijgen (niet tijdens het lezen zelf). Hierdoor gaat de accu lang mee. Het apparaat heeft de beschikking over 16 grijstinten en het beeldscherm heeft een resolutie van 600 x 800 pixels per inch. Er is overigens ook een Kindle verkrijgbaar met een groter scherm (bijna 10 inch.). De Kindle draait op het besturingssysteem Linux. Er kunnen honderden boeken worden opgeslagen in het geheugen van 2 gigabyte van de K2 . Dus geen gesleep met boeken meer op vakantie. Met de K2 kun je draadloos bestanden downloaden en je kunt ook surfen op het internet, dankzij de ingebouwde internetverbinding. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van het draadloze netwerk. De kosten hiervan zijn in de aanschafprijs van de Kindle 1 opgenomen. In de VS wordt gebruik gemaakt van het mobiele netwerk van provider Sprint. Klanten buiten de VS maken gebruik van het netwerk van het Amerikaanse AT&T, omdat deze provider gebruik maakt van buiten de VS gebruikelijke technologie.

Downloaden e-books bij Amazon.com met de Kindle 2

In de Kindle is een draadloze mobiele internetverbinding ingebouwd (3G), waarmee je bij Amazon.com eenvoudig tegen betaling e-books kunt downloaden. Ook kun je je abonneren op diverse Amerikaanse en enkele buitenlandse kranten. Amazon kan inmiddels meer dan 300.000 e-books leveren voor Kindle, voor een prijs van gemiddeld tussen de 6 en 14 US dollar per stuk. De Kindle 2 ondersteunt diverse bestandsformats naast het Kindle format ("AZW"), o.a. DOC, TXT, pdf, MP3, HTML, DOC, JPEG, GIF en diverse andere bestandsformats. Door middel van een USB stick kunnen bestanden worden opgeslagen in het geheugen van de K2. Let wel goed op dat het e-Pub format (dat bijvoorbeeld op de sony e-reader wordt gebruikt en dat Bol.com gebruikt voor e-books) niet wordt ondersteund door Kindle. Diverse bestanden kunnen gratis via het Amazon Whispernet worden gedownload. Deze bestanden kunnen niet op een PC gelezen worden, alleen op een iPhone of een iPod touch (de Kindle app is inmiddels verkrijgbaar in de Nederlandse app store). Veel boeken zijn in Europa door problemen met het auteursrecht door Amazon.com nog niet leverbaar.

Beveiliging Kindle gekraakt

Overigens is de beveiliging van Kindle-bestanden om kopieren tegen te gaan gekraakt door een hacker. De beveiligde Kindle e-books van Amazon zijn dan te converteren in het open e-boekformaat.