Waar let je op bij het kopen van een tablet PC

Inleiding

Tegenwoordig hebben we naast o.a. de gewone (desktop) computer en de laptop, ook nog de zogenaamde tablet PC, welke ook wel afgekort wordt als tab. Hieronder kun je lezen wat een tablet PC is en waar je op moet letten wanneer je een tablet PC wilt kopen. Lees verder.

Wat is een tablet PC?

Wat is een tablet PC nu eigenlijk? De naam tablet PC zegt het al. De tablet PC is een computer, maar dan wel een aanzienlijk kleinere computer dan de gewone desk top PC, de laptop of de netbook. Het grote verschil van de tablet PC met de andere computers is het feit dat een fysiek toetsenbord ontbreekt bij een tablet PC. Bij een tablet PC is een zogeheten virtueel toetsenbord aanwezig; wanneer je tekst moet invoeren, verschijnt er een toetsenbord op het scherm. Dit toetsenbord beslaat grofweg de helft van het scherm. De letters of cijfers kun je vervolgens intoetsen op het scherm. Overigens is het wel zo dat je een gewoon toetsenbord, afhankelijk van de mogelijkheden van de tab, via de USB host poort of via bluetooth kunt aansluiten, zodat je grotere stukken tekst makkelijker kunt typen. Enkele merken bieden een aansluitmogelijkheid aan met een toetsenbord (o.a. Asus, Acer en Dell). Ook zijn er voor niet al te veel geld beschermetui´s verkrijgbaar met een geïntegreerd USB toetsenbord. De tablet PC´s zijn dan feitelijk te gebruiken als laptop. Wanneer je veel moet typen (en toch mobiel wilt zijn), moet je wel je afvragen of je niet beter een laptap kunt aanschaffen.

Welke soorten schermen heb je bij een tablet PC?

Er zijn in principe twee soorten schermen bij een tablet PC: een resistance touch scherm en een capacitief scherm. Een resistance touch screen werkt door middel van een lichte druk op het scherm (met de vingers of met een stylus-pennetje). Een capacitief scherm werkt door middel van de warmte van je vingers. Een capacitief scherm is helderder dan een resistance touch screen. Een capacitief scherm is helderder door de folie die nodig is voor dit scherm. Een tablet met een dergelijk scherm is wel een stuk goedkoper. Let goed op het feit of het scherm van de tab van jouw keuze je toestaat te werken, surfen, spelletje spelen etc. waar jij dat wilt. Wanneer je veel in daglicht wilt werken, is een capacitief scherm aan te bevelen.

Verder is een tablet PC, afhankelijk van de mogelijkheden van de tab, aan te sluiten op internet via wifi (draadloos) of via een ethernetkabel (de zogeheten RJ45 aansluiting c.q. LAN verbinding).

Waar moet ik op letten bij het kopen van een tablet PC 111

Het is goed om van tevoren na te denken over de functionaliteiten die je nieuwe tab moet hebben. Hieronder zie je, naast de boven beschreven schermopties, een aantal keuzemogelijkheden die je op weg helpen.

  • Besturingssysteem

Grofweg zijn er vier keuzemogelijkheden: het IOS van Apple (Ipad), Android (o.a. Samsung, Asus, Acer, Archos, Yarvik), windows en een restcategorie minder bekende systemen. Bij Android is het vooral van belang goed op de versie te letten. Inmiddels is versie 3 op de markt. Om gebruik te maken van de officiële androidmarket (dit is de plaats waar je apps gratis of tegen betaling kunt downloaden) is tenminste versie 2.2 vereist. Overigens wil dit nog niet zeggen dat de leverancier van jouw keuze het ook mogelijk maakt om te kunnen downloaden van de officiële site. Let hier op. Er zijn overigens diverse andere android markets te vinden die ook voorzien in een groot aantal apps. Een beetje googlen helpt je zo op weg.

  • Chipsnelheid

De goedkoopste tablets hebben een 600 Mhz chip ingebouwd. Dit is voldoende voor een e-reader, maar voor veel spelletjes is dit te weinig. Dan is het verstandiger te kiezen voor een chip met een snelheid vanaf 1 Ghz en goede grafische ondersteuning (DDR II). Dan gaat het laden van webpagina´s gelijk ook sneller.

  • Flash

Apple ondersteunt geen flash. Wanneer dit belangrijk voor je is, kies dan voor een tablet die dat wel ondersteunt. De huidige flash versie is 10.2, let hier op. Als de flashversie niet vermeld is, vraag dit dan na bij de leverancier.

  • Video mogelijkheden

Veel tablets hebben geen moeite met 720p. Ook full HD (1080p) is vaak geen probleem meer. De snellere tablets zijn vaker in staat full HD video´s af te spelen.

  • Geluidssterkte

Veel tablets leveren een zacht geluid. Externe luidsprekers moeten dan uitkomst bieden.

Voor het lezen van boeken, het luisteren naar muziek en het bekijken van foto´s en video´s zijn doorgaans mooie applicaties vooraf geïnstalleerd. Hier hoef je daarom niet echt aandacht aan te besteden.

Conclusie

Bedenk goed wat je met je tablet wil doen en ga vervolgens na welke tablet het best past bij de eisen die je eraan stelt.

Links

Waar koop ik een tablet PC