Smartphones vergelijken van Nokia en Blackberry

Smart phone

Een smartphone is een mobiele telefoon met vele extra functionaliteiten. Zo is het mogelijk om middels de smartphone muziek te luisteren op mp3 formaat en muziek te luisteren via de ingebouwde radio ontvanger. De Smartphone is tevens de Personal Digital Assistant (PDA) en fototoestel.
In onderstaand artikel worden de voordelen en nadelen bespoken van de Nokia N-series en de Blackberry. De genoemde voor- en nadelen stemmen niet noodzakelijkerwijs overeen met de opgave van de fabrikanten Nokia en Blachberry. Ook volledigheid hierin wordt niet nagestreefd. Het zijn enkele persoonlijke afwegingen die ik heb gemaakt op zoek naar een geschikte en bovenal bruikbare Smartphone. De Nokia N96 heeft de meeste featues. In de vergelijing wordt daarom eerst de N96 beschreven. Bij de Blackberry wordt vervolgens aangegeven wat er ontbreekt ten opzichte van de Nokia N96.


Beschrijving Nokia smartphone N95 en N96

De Nokia N-series bevat o.a. de N95 en N96. De zeer populaire N95 wordt ook wel de Multi Media Telefoon genoemd. De opvolger van de N95 is de N96. De belangrijkste kenmerken op een rijtje:

Camera: De N96 heeft een 5 megapixel camera.

Vormgeving: mooi, handig en uitschuifbaar. Het mooist blijft uiteraard de uitschuifbare Nokia die bekend werd uit de film Matrix. Ook te bedienen in Landscape modus. Helaas geen toetsenbord en ook geen touchscreen.

Connectiviteit: Op het gebied van connectiviteit valt er weinig meer te wensen als je onderstaand lijstje ziet: GPRS UMTS HSDPA DVB-H Bluetooth Infrarood GPS receiver TV-out Videotelefonie Wifi / WLAN

Berichten uitwisseling SMS, MMS en email Software Flightmode, games , mp3 speler en Symbian

Hardware FM Radio, Handsfree speaker en tot slot een uitneembare geheugenkaart

Beschrijving Blackberry 8830 World Edition

Research In Motion Limited (RIM) is de eigenaar van het zeer bekende handelsmerk Blackberry®. Een van deze modellen van is Blackberry 8830 World Edition. Met een BlackBerry®-smartphone blijft u volgens RIM overal up-to-date via draadloze toegang tot e-mail, telefoon, internet en organizerfuncties. BlackBerry heeft een hele reeks smartphones die aansluiten bij de vele verschillende behoeften van de gebruikers van mobiele telefoons. De belangrijkste kenmerken op een rijtje:

Camera: geen camera

Vormgeving: De Blackberry staat bekend om zijn grote bijna logge rechthoekige vorm. Geen touchscreen, wel een volledig toestenbord.

Connectiviteit Dit valt tegen in vergelijking met de nokia N96: GPRS, Bluetooth en GPS- receiver

Berichten uitwisseling Geen MMS

Software Flight mode, Games en mp3 speler

Hardware Geen radio.

Andere fabrikanten

Andere bekende fabrikanten hebben ook Smartphones gemaakt. Zoals bijvoorbeeld: de Apple iPhone de Sony Ericsson M600i en P990i de Orange SPV-serie

Tips

Touchscreen De meeste smartphones worden via een aanraakscherm (ook wel touchscreen genoemd) bediend met een klein (aanwijs) stokje dat als pen gebruikt kan worden. Ook is het mogelijk gegevens in te voeren via een klein toetsenbord.

Besturingssysteem De bekendste besturingssystemen voor smartphones zijn Microsoft Windows Mobiel, Symbian en Palm OS. De Apple iPhone is uitgerust met een aangepaste versie van Mac OS X.

Conclusie over de smart phone

Wij kiezen voor de Nokia N96 en wachten dus nog even met de aanschaf van een nieuwe smartphone.

Bronnen

www.nokia.com en

www.blackberry.com