SMS roaming tarieven eindelijk goed geregeld

SMS roaming

Goed nieuws voor de ijverige SMS-ers onder ons. Binnen de Europese Unie is er nu duidelijkheid over de invoering van maximum tarieven voor grensoverschrijdende sms'jes waardoor deze gemiddeld een derde goedkoper worden. Wel nog even geduld hebben: deze nieuwe roamingtarieven gaan pas in vanaf de zomer. En er is nog meer goed nieuws: ook de andere roamingtarieven gaan, onder druk van Europa, op de schop.

Brits onderzoek naar SMS roaming

 
 • Een deze week gepubliceerd Brits onderzoek gooide nog maar eens olie op het vuur van de veel te dure roamingtarieven voor SMS-jes door te stellen dat de opbrengst van mobiel bellen en SMS-en de melkkoe is voor de GSM-operatoren.
 • SMS-berichten versturen (Short Messaging Service) is inderdaad uitgegroeid tot een enorm succes waarbij het aandeel van MMS (Multi Media messaging Service ofwel SMS met kleur, beeld en geluid) ook niet mag worden onderschat.
 • Ook de gewone (mobiele) telefoongesprekken zorgen nog steeds voor fabelachtige inkomsten.
 • Om je een idee te geven: in 2007 werden in de Europese Unie niet minder dan 2,5 miljard SMS'jes verstuurd voor een totaal bedrag van EUR 800 miljoen.
 • Volgens het Britse onderzoek verdienen operatoren dit jaar maar liefst 102 miljard euro met de berichtjes en in 2013 zou dit cijfer nog stijgen met 75%.
 • SMS diensten zijn goed voor 60% van de inkomsten van de gsm-netwerken.

Wat brengt de toekomst?

SMS ontvangen
 • 2003: een MMS-bericht verzenden kostte EUR 0,50.
 • 2008: binnen de EU bedraagt het gemiddelde roamingtarief voor het sturen van een SMS'je vanuit het buitenland (nog) EUR 0,29. De kosten variëren enorm per land en per provider. Dat neemt niet weg dat de gemiddelde kosten 10 keer hoger kunnen zijn dat de prijs van een binnenlands bericht.
 • 2009: binnen de EU komt er een maximum tarief = EUR 0,11. Daar komt nog wel het tarief van EUR 0,04 bovenop dat de operatoren mekaar aanrekenen. Let wel: dit zijn de tarieven voor ontvangen en verzenden IN HET BUITENLAND en excl. BTW.
 • Voor het downloaden van data (Wat is data-roaming ) komt er een maximum tarief: EUR 1 per megabyte.

Extra bescherming om verrassingen te voorkomen

 1. Uit de vele klachten is gebleken dat bij mobiel surfen op het internet menige consument negatief verbaasd was over de ontvangen rekening. Om dit te voorkomen is mogelijkheid voorzien, ook vanaf zomer 2009, om de surfer vooraf’’’ 'zelf' te laten bepalen hoe hoog zijn factuur mag oplopen alvorens deze service wordt geblokkeerd.
 2. Ook de facturering werd aan banden gelegd ter voorkoming van misbruik door de GSM-operatoren. Na 30 seconden zullen uitgaande gesprekken per seconde worden gefactureerd, ontvangen oproepen vanaf de eerste seconde. Tot nu toe wordt er zeer royaal afgerond naar de volgende minuut!

Ook TV progamma’s doen ijverig mee: enkele feiten

 1. Spanje: een simpele TV-kruiswoordquiz van 30 seconden leverde maar liefst 6000 SMS-jes op. Een speciale verjaardagseditie van het programma leverde zelfs 43000 berichten op. Alleen al met deze SMS-opbrengsten konden de totale productiekosten worden betaald.
 2. De Duitse TV-show 'Jede Sekunde Zählt': binnen het half uur werd er 1,2 miljoen keer gestemd via SMS.

De mobiele operatoren ontvangen gemiddeld het grootste deel van een SMS-bericht: ca. 40%. De omroep of productiemaatschappij incasseert 25% en de leverancier van de SMS-applicatie ca. 15%. De resterende 20% gaat naar belastingen.

Prijsvergelijking

 • Is zeer moeilijk aangezien de meeste aandacht op de websites van o.a. KPN, T-Mobile, Vodafone enz... eerst en vooral en de meeste aandacht besteden aan mobiel bellen. Op de meeste websites zijn de SMS tarieven pas te vinden na goed zoeken.
 • Meestal zie je achteraf op je rekening T-Mobile of Vodafone staan omdat die twee operatoren in alle Europese landen aktief zijn en zij dus dikwijls tussen komen als buitenlandse operator.

Deze toch wel interessante website nog gevonden: De goedkoopste roamingtarieven binnen Europa

Zie ook:

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden