Wat is roaming

Roaming

Wanneer je in het buitenland je GSM gebruikt, ben je aan het roamen: je maakt automatisch gebruik van het plaatselijk netwerk dat je doorschakelt naar één van onze nationale telefoonnetwerken. Uiteraard moet je voor deze service betalen: voor niets gaat de zon op. Er is altijd nogal wat te doen rond de roamingtarieven. Bijkomend probleem bij al die herrie: roamingtarieven zijn een Europese aangelegenheid.

Wat is roaming

 • Verblijven in het buitenland hoeft absoluut geen obstakel te zijn om 'verbonden' te blijven met het thuisfront, met je werk, met je vrienden, met je antwoordapparaat en ga zo maar door.
 • Je kunt bellen en gebeld worden, tekstberichten versturen (SMS) en muziek downloaden.
 • De SIM-kaart in je mobieltje zorgt ervoor dat je eigen operator hiervoor de nota kan sturen. Hiertoe hebben de verschillende operatoren onderling zogenaamde roaming-akkoorden afgesloten want voor de toegang tot elkaars netwerk moet immers worden betaald.
 • Algemeen wordt aangenomen dat deze roamingkosten zeer winstgevende handel is voor de operatoren.
 • Afhankelijk van het land waarin je je bevindt, is het dus van belang inzicht te hebben in de roamingkosten die de operatoren aldaar aanrekenen.

Er zijn 3 soorten roaming:

1. SMS roaming: SMSjes versturen. Het gaat hier uitsluitend om het versturen van 'geschreven teksten' (tekstberichten) en daarom wordt deze dienst ook tekstroaming genoemd. Er worden geen kosten aangerekend voor het ontvangen van SMS berichten.

2. DATA roaming: hierbij gaat het om het versturen van ontvangen van multimedia berichten, lezen en versturen van emails, gebruik van een laptop via een datacard enz... De kosten voor deze service hangen vanzelfsprekend af van de hoeveelheid data die op haar beurt wordt gemeten in kilobytes (KB) of megabytes (MB). Voor meer uitleg: zie link onderaan.

3. VOICE roaming: spreekt voor zichzelf: bellen of gebeld worden in het buitenland. Dank zij Europese regelgeving die het Eurotarief vastlegt, mag de roamingkost eind augustus 2008 voor een oproep niet meer kosten dan EUR 0,46/gesprek en EUR 0,22/per ontvangen oproep (bedragen excl. BTW). Tegen 2009 moeten deze kosten zelfs nog dalen tot respectievelijk EUR 0,43 en EUR 0,19. Alle prijzen: excl. BTW!

Een belminuut is geen gewone minuut!

Een roaming belminuut op de factuur blijkt niet bij alle aanbieders te corresponderen met een gebelde minuut. Dit is een bekend gegeven: een minuut is immers pas een minuut wanneer die 60 seconden duurt. Uit onderzoek is nu gebleken dat dit 'verschil' wordt veroorzaakt door de omstandigheid dat niet alle aanbieders op basis van seconden de kosten registreren. Hieruit komen, voor de beller, forse afwijkingen tot stand in negatieve zin. De afwijking kan oplopen tot 24% voor een gebelde minuut en 19% voor de ontvangen minuut. Een gesprek dat 1 minuut en 10 seconden duurt, wordt (soms) afgerekend over 2 minuten. De Europese Commissie eist in dit verband dat per september/oktober 2009 de gesprekken per seconde worden gefactureerd. Ook Kassa! heeft al meerdere keren dit probleem aangeklaagd.

Update februari 2011

 1. Bellen: Onder druk van de Europa (en met name Nellis Smit Croes) zijn de roamingprijzen effectief verder verlaagd. Sinds juli 2011 mogen de roamingkosten niet hoger zijn dan EUR 0,35/minuut (uitgaand) en EUR 0,11/gesprek (inkomend) in het buitenland.
 2. Dataroaming: om de consument te beschermen tegen zichzelf is er een factuurlimiet voor dataroaming bepaald seder 1 juli 2010. Deze beperking gebeurt automatisch bij EUR 50 (ex BTW). Bovenop is hier nog de verplichting voor de exploitant aan gekoppeld dat hij de consument een waarschuwing (smsje) moet sturen indien deze op 80% van zijn factuurlimiet zit. Vind je EUR 50 te weinig dan kun je altijd zelf nog een hogere limiet afspreken met de aanbieder.
 3. Voorlopige einddatum van deze regeling: deze roamingvoorschriften zullen tot juli 2012 van toepassing zijn.

Update juli 2013

Goed nieuws:

 • bellen naar of opgebeld worden uit om het even welk land van de Europese Unie is per 1 juli weer goedkoper. Zelf bellen: maximaal 24 cent. Gebeld worden: 7 cent.
 • Sms’jes: de vaste bovengrens van 11 cent wordt verlaagd naar 10 cent.
 • Mobiel internet zal de maximumprijs per megabyte (MB) daalt naar 0,45€/MB

Wat is tekstroaming?

Wat is data-roaming?

Roaming en tarieven