GSM tips: abonnement of prepaid en simlock

GSM tips prepaid of abonnement nemen

Wellicht zijn er nog mensen onder ons die niet goed weten wat die Engelse GSM termen betekenen. We zijn immers niet allemaal even slim. Al dat Engelse gedoe over prepaid en simlock. Wie heeft er tegenwoordig geen mobiele telefoon? Of sta je op het punt staan om toch maar zo’n ding aan te schaffen omdat de kinderen dat willen? Dan krijg je ongetwijfeld vragen in de telefoonwinkel over deze basistermen die altijd bij een GSM horen. Heel eenvoudig uitgelegd maar dat is de bedoeling!
 

GSM abonnement of prepaid

Iedereen die voor de eerste keer een GSM koopt, moet kiezen: OF je kiest voor een toestel met een abonnement OF een toestel met wat de verkoper zal noemen een prepaid kaart. Wat moet je dan kiezen als leek in de telefoonwereld?

Abonnement

Dit is de keuze zonder zorgen! Je betaalt elke maand automatisch een vast bedrag. Wellicht doe je dit nu ook al voor je vaste telefoon. En meer dan waarschijnlijk gaat deze kosten automatisch van je bankrekening omdat je een ‘vaste opdracht/domiciliëring) hebt gegeven aan je bank’ (België) of automatische incasso (Nederland). Daarbij kun je dan kiezen voor een bepaalde formule. Zo’n formule wordt ‘bundel’ genoemd. Alleen jijzelf kunt het best inschatten welke bundel voor jou het best geschikt is. Want er is heel veel verschil tussen de verschillende bundels. Het goede nieuws: bij een aantal bundels krijg je iedere maand een vast aantal gratis belminuten. Zolang je die gratis beltijd niet overschrijft, moet je dus niets extra bijbetalen bovenop je bundel! Als je erboven gaat (dus eigenlijk te lang belt) is die beltijd duurder dan binnen de belbundel.

Prepaid

Prepaid wil zeggen ‘vooraf betaald’. Met andere woorden: je koopt een prepaid kaart (in eenvoudig Nederlands een belkaart) en daar staat je beltegoed op. De prijs van je belkaart bepaal je zelf: je hebt er vanaf € 10. Is je beltegoed opgebruikt dan moet je ze laten opwaarderen (dat kan niet altijd, alleen als je kaart herlaadbaar is) of een nieuwe kopen (niet herlaadbare belkaart). Opwaarderen doe je door er geld bij te zetten en dat kan in je bankautomaat of online. Belkaarten kopen kan tegenwoordig op elke hoek van de straat! Is prepaid aan te bevelen? Het is in elk geval de goedkoopste oplossing als je heel weinig gaat bellen. En je zit ook niet vast aan een maandelijks abonnement. Let wel: het is niet mogelijk om in het buitenland je mobieltje te gebruiken als je geen abonnement hebt. Althans niet zonder extra stappen richting je provider (de uitgever van je betaalkaart).

Simlock

Tijden veranderen maar in principe worden GSM’s verkocht met een zogenaamd simlock. Deze simlock (lock = sluiten) verbindt je telefoon op die manier met je telefoonprovider (zoiets al aanbieder). Dit betekent dan weer dat je het toestel alleen kunt gebruiken met die ene provider waar je je abonnement hebt afgesloten of je simkaart van hebt gekocht. Sim lock is dus een soort blokkade! Je kunt geen andere simkaart gebruiken van een andere provider. Een soort klantenbinding dus. Je kunt van deze simlock worden verlost. Maar meestal moet je één jaar wachten voor dit kan (zonder kosten). Dit brengt ons bij de volgende stap: simlockvrij.

Simlockvrij

Na dat jaar kun je de gsm simlockvrij maken. Vanaf dan kun je elke simkaart van welke provider dan ook gaan gebruiken. Je kunt dat zelf doen maar hebt wel een code nodig. Die kun je opvragen aan je provider. Je kunt dit ook laten doen in de telefoonwinkel waar je het toestel hebt gekocht. Er zijn ook illegale wegen maar daar gaan we hier niet op in. We houden het deftig!

Zoals gezegd: tijden veranderen. Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om een nieuwe telefoon simlockvrij te kopen. Als je wilt weten of de gsm die je wilt kopen al dan niet simlockvrij is, lees dan goed de informatie die bij te toestel hoort. De webshops vermelden ook altijd ‘simlock’ of ‘simlockvrij’.

Sim only

Als je al een telefoon hebt gekocht, is een sim only abonnement interessant en goedkoper! Waarom? Bekijk het zo: als je je eerste toestel koopt met een abonnement krijg je die telefoon meestal ‘gratis’ of voor een habbekrats. Maar (bijna) gratis bestaat niet! De onderliggende kosten voor de telefoon zelf worden verdoezeld in de prijs van het abonnement. Maar als je al een telefoon hebt, hoeft er geen toestel verrekend te worden. Het enige wat je nodig hebt is een simkaart. Daarom zijn deze abonnementen veel en veel goedkoper. Het verschil met een prepaid kaart? Bij sim only betaal je achteraf voor de kosten. Net zoals bij een abonnement. Een voorbeeld: een gemiddeld abonnement kost tegenwoordig al gauw rond € 25/maand. Een sim only abonnement heb je al vanaf € 8/maand, afhankelijk van de aanbieder! Voorwaarde: je telefoon moet sim lock vrij zijn.

Conclusie

Als je er even voor gaat zitten, is het allemaal niet zo moeilijk! Moeilijker is het om de gewenste belbundel te kiezen! Maar je kunt altijd wisselen van bundel! Of een duurdere belkaart kopen. Begin met de goedkoopste en experimenteer enkele maanden met je belgedrag.

GSM: kijk en vergelijk!