Wat is een infrarood verbinding

Inleiding

Een infrarood verbinding is een draadloze, onzichtbare verbinding tussen 2 apparaten.

Wat is infrarood licht?

Infrarood is een onderdeel van het lichtspectrum. Onder infrarood licht verstaan we de golflengten, frequenties die op onze huid als warmte ervaren worden. Dit effect wordt dus gebruikt bij de infraroodsauna's. Infrarood kan door het menselijk oog niet worden waargenomen. Infrarood heeft een grotere golflengte dan die van rood licht (780 nm).

Wat is een infrarood of IrDa verbinding?

Bekend van de afstandsbediening van de tv, zien we de infrarode verbinding (IrDA) ook bij de pc's. Veel telefoons en laptops zijn uitgerust met een infrarood poort. Het grote voordeel van een infrarode verbinding is dat er geen kabel nodig is. Twee apparaten hoeven elkaar alleen maar te 'zien' om te kunnen communiceren. Maar wat een voordeel is, kan ook een nadeel zijn; soms kan de verbinding wegvallen omdat er een argeloze hand of een boek tussen de apparaten wordt geschoven. Alternatieven voor de infrarood verbinding zijn sinds een aantal de Bluetooth en WiFi verbindingen.

Eigenschappen van de infrarood verbinding

Bij een infrarood verbinding kunnen in tegenstelling tot de 2 bovengenoemde alternatieven alleen 2 apparaten met elkaar verbonden worden. Tevens is de afstand tussen de apparaten gelimiteerd tot ongeveer 10 meter. Om storingen te voorkomen is de lichtbundel gericht, met een stralingshoek van 15 graden. Afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding en van de toegepaste techniek, kan de snelheid van een IrDA-verbinding 9600 b/s tot 4 Mb/s zijn. De allernieuwste apparaten kunnen zelfs een snelheid tot 16 Mb/s halen.

Er bestaat ook een versie van Infrarood waarbij een 'spraak'-verbinding kan plaatsvinden. De verbinding is hierbij 'full-duplex', wat betekent dat de verbinding tegelijkertijd twee kanten op werkt, en de benodigde bandbreedte is 115,2 kb/s. Hierdoor kan er geen andere gegevensuitwisseling plaatsvinden tijdens een gesprek. Dit wordt toegepast bij een mobiele telefoon in een 'hands-free' kit voor in de auto.

De infrarode poort is gebaseerd op een standaard die is vastgesteld door de Infrared Data Association (IrDA), een groep van meer dan 150 bedrijven.

Links