Welke stoomreiniger kopen

Inleiding

Schoonmaken met hete stoom is het principe van een stoomreiniger. Met een stoomreiniger kun je zonder toevoeging van chemische schoonmaakmiddelen geweldig schoonmaken, alles wordt blinkend schoon zonder dat er resten van schoonmaakmiddelen achterblijven. Het hele huis ruikt fris. Ook kun je een stoomreiniger gebruiken om je kleding op te frissen. Er zijn erg veel stoomreinigers verkrijgbaar, de prijzen, maar ook de resultaten verschillen enorm. Als je overweegt om een stoomreiniger aan te schaffen waar moet je dan op letten?

Tips

Bar

Met bar wordt de druk aangegeven. Sommige apparaten hebben maar een druk van 1.5 of 2.0 bar, dit is echt te weinig als je met stoom wilt werken.

Watt

Hiermee wordt het vermogen, de kracht, van de stoomreiniger bedoeld. Een goede stoomreiniger heeft een vermogen dat boven de 1500 watt ligt.

Waterreservoir

Een groot waterreservoir is handig in het gebruik, zo hoef je de stoomreiniger niet iedere keer bij te vullen en kun je lekker doorwerken. Er zijn ook stoomreinigers die een afneembaar reservoir hebben, die kun je zo bijvullen uit de kraan.

Opwarmtijd

Hiermee wordt de tijd bedoeld die het apparaat nodig heeft om op te warmen. Gemiddeld ligt dit tussen de 4 en 7 minuten.

Regelbare stoom

Een must voor iedere stoomreiniger is dat de stoomtoevoer regelbaar is. Niet ieder opvlak dat je wilt behandelen heeft namelijk dezelfde hoeveelheid stoom nodig.

Accessoires

Kijk goed naar de bijgeleverde hulpstukken als borstels, spuitkopjes, raamwisser, droogdoeken of strijkijzer. Als je later veel accessoires extra aan moet schaffen maakt dit de prijs extra duur.

Soorten stoomreinigers

Voor particulier gebruik is er keuze uit 3 types.

De stoom-mop, of steamcleaner

Deze stoomapparaten zijn o.a. bekend van de tv, ze hebben meestal een tankinhoud van 0.5 liter tot 1 liter, en een vermogen van 1300 tot 1500 watt.

De draagbare stoomreiniger

Deze stoomreinigers zijn licht in gewicht, en hebben maar een hele kleine tank, vaak kan er niet meer dan een halve liter in. Deze reinigers zijn geschikt voor kleine klusjes waarbij je niet al te lang hoeft te stomen. Het vermogen ligt tussen 1250 en 1500 watt en de druk tussen de 2.0 en 3.0 bar.

Stoomreiniger op wielen

Heb je een groot vloeroppervlak, en wil je de stoomreiniger inzetten voor verschillende klussen, dan zijn eigenlijk alleen deze grotere modellen voorzien van wieltjes geschikt. Deze apparaten hebben een grotere tankinhoud, meer vermogen en een hogere druk dan de andere modellen. Je kunt deze reinigers langere tijd achter elkaar gebruiken. Het vermogen van deze stoomreinigers ligt tussen de 1600 en 2400 watt, en ze hebben over het algemeen een druk boven de 4.0 bar.

Milieuvriendelijk

Het gebruik van een stoomreiniger is erg milieuvriendelijk. Je gebruik alleen maar water zonder chemische toevoegingen. Schoonmaakmiddelen zijn niet meer nodig.

Prijzen

Wat kost een gemiddelde stoomreiniger. Een stoommop kost gemiddeld tussen de € 50,= en € 100,=, Een draagbare stoomreiniger kost tussen de € 75,= en € 150,= en een grotere stoomreiniger op wielen heeft een prijs van tussen de € 225,= en € 350,=.

Tenslotte;

Een stoomreiniger maakt het schoonmaakwerk een stuk makkelijker, je hoeft niet meer te sjouwen met zware emmers, schoonmaakmiddelen zijn niet meer nodig en alles wordt grondig en blinkend schoon. Stoomreinigers zijn te koop bij bouwmarkten en internetwinkels, en omdat de keuze, het aanbod, en de prijsverschillen erg groot zijn, is zinvol om voor aankoop de verschillende (gebruikers)reviews te lezen op de diverse vergelijkingsites op internet.