Tips voor het kopen van een portable dvd speler

Inleiding

Een portabele dvd-speler wordt ook wel een draagbare dvd-speler genoemd. Met een portable dvd-speler kun je films kijken waar je maar wilt! Deze dvd-speler is vooral populair onder ouders met kinderen. Het is de manier om kinderen tijdens een autoreis zoet te houden. Maar een portable dvd-speler kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden in de trein, als je ergens moet wachten of als je in bed een filmpje wilt kijken! Er zijn verschillende dvd-spelers te koop. Waar let je op als je een portable dvd-speler wilt kopen?

Tips voor het kopen van een portable dvd-speler

Een portable dvd-speler is gemakkelijk in gebruik. In principe heb je twee versies. Zo lijkt de ene dvd-speler op een kleine tv. Aan de achterkant zit een opening waar je een dvd in kunt stoppen. Deze dvd-speler kun je gemakkelijk ophangen of rechtop neerzetten. De andere portable dvd-speler is met een klepje. Deze lijkt meer op een laptop. Het voordeel van deze dvd-speler is dat je hem niet vast hoeft te houden!

Stroom

De meeste portable dvd-spelers worden in de auto gebruikt. In de meeste gevallen kun je de dvd-speler aansluiten op je sigarettenaansteker. Maar wanneer je geen stroom in de buurt hebt, dan is het handig om een portable dvd-speler met een accu te hebben. Deze kun je opladen en dan kun je echt overal film kijken. Let er wel op hoe lang je kunt doen met een accu!

Grootte van het scherm

Het scherm van een portable dvd-speler kan verschillende afmetingen hebben. Een kleiner formaat kun je gemakkelijker meenemen en is over het algemeen goedkoper. Een groter scherm is fijner om naar te kijken! Gemiddeld heeft het scherm een diameter tussen de 17 en 24 centimeter.

Aantal schermen

Voordat je een portable dvd-speler wilt kopen, is het aan te raden om van tevoren te bedenken waarvoor je hem wilt gebruiken. Wanneer je twee kinderen hebt en je wilt de dvd-speler vooral in de auto gebruiken, dan is het handig om een dvd-speler met twee schermen te hebben. Het scherm wordt achter op de voorstoel geplaatst, zodat ieder kind de film goed kan zien. De meeste portable dvd-spelers met twee schermen bestaan uit een dvd-speler en een losse monitor. In dat geval kun je op twee schermen dezelfde film zien. Het is ook mogelijk om een dvd-speler te kopen met ieder een eigen dvd-speler. In dat geval kunnen de kinderen ieder een eigen film kijken. Een portable dvd-speler met twee schermen is duurder dan een dvd-speler met één scherm. Gebruik je de dvd-speler alleen voor jezelf? Dan is een extra scherm overbodig.

Andere mogelijkheden

Er zijn vaak allerlei opties bij een portable dvd-speler.

  • Soort dvd. De meeste gangbare cd's en dvd's kun je afspelen zoals CD, CD-R, DivX, MP3 en JPG. Het is echter maar bij enkele dvd-spelers mogelijk om blu-ray af te spelen.
  • 'Geluid. In principe hebben alle portable dvd-spelers ingebouwde luidsprekers. Het is bij de meeste dvd-spelers mogelijk om een box of een koptelefoon aan te sluiten. Bij sommige dvd-spelers kun je meerdere koptelefoons aansluiten, zodat je met meerdere mensen kunt kijken (en luisteren).
  • Tv kijken. Bij sommige portable dvd-spelers is het mogelijk om er tv op te kijken en radio te luisteren. Dit is het geval als de dvd-speler een digitale tv-ontvanger heeft. In dat geval kun je Nederland één, twee en drie ontvangen. Andere portable dvd-spelers hebben een analoge tv-ontvanger. Hiermee kun je alleen tv kijken als je hem thuis op de kabel aansluit. Onderweg heb je er dus niks aan.
  • Resolutie. Een hogere resolutie geeft scherper beeld.
  • Gewicht. De meeste portable dvd-speler wegen rond de kilo.
  • Overige aansluitingen. Er kunnen verschillende aansluitingen op een portable dvd-speler zitten. Een dvd-speler met video-uitgang kun je thuis op de tv aansluiten. Op een dvd-speler met video-ingang kun je bijvoorbeeld een fotocamera aansluiten, zodat je het beeldmateriaal op je dvd-speler kunt zien. Een andere mogelijkheid is een USB-aansluiting.

Accessoires

Er zijn verschillende accessoires te koop voor een portable dvd-speler. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tas zodat je de dvd-speler gemakkelijk kunt meenemen. Hierin is vaak ook plaats voor verschillende dvd's. Een andere mogelijkheid is een bevestiging voor de dvd-speler zodat je deze in de auto kunt ophangen.

Prijs

Er zijn grote prijsverschillen tussen de portable dvd-spelers. Een simpele dvd-speler met een klein scherm kost bijvoorbeeld rond de vijftig euro. Maar een luxe portable dvd-speler met meerdere mogelijkheden zal rond de 400 euro kosten! Gemiddeld kost een portable dvd-speler tussen de 150 en 200 euro. Voor dit geld heb je een prima dvd-speler!

Conclusie

Een portable dvd-speler is de manier om overal dvd's af te spelen. Wanneer je een portable dvd-speler wilt aanschaffen, bedenk dan van tevoren voor wie, wanneer en waarvoor je de dvd-speler wilt gebruiken. Is hij bijvoorbeeld voor de kinderen (meervoud)? Of wil je zelf graag in de trein kijken? De prijs is afhankelijk van de grootte van het scherm en de mogelijkheden. Verdiep je goed in de verschillende opties om zo een portable dvd-speler te kopen die geheel naar je zin is!