Wat is een home server

Introductie

Home Servers zijn tegenwoordig "hot stuff". Veel mensen weten echter niet wat het is en wat de voordelen van een home server zijn. In dit artikel: wat is een home server en wat zijn de voordelen ervan?

Home Server

De Home Server is oorspronkelijk bedacht door Microsoft. Omdat men tegenwoordig grote hoeveelheden plaatjes, films en filmpjes, muziek, foto's etc. heeft is het lastig om te zorgen dat alle computers in een huis hier toegang tot hebben. Een oplossing is in dat geval om een Home Server neer te zetten. Dit apparaat is in feite niets  meer dan een niet al te sterke computer met een zeer grote hoeveelheid opslagruimte (schijfruimte). De home server kan automatisch backups maken van de computers in huis, bestanden delen, een printer voor alle computers beschikbaar maken en functioneren als middel voor externe toegang: van overal ter wereld kan je je bestanden bekijken via het internet.

Voordelen

Een Home Server in huis hebben heeft grote voordelen. In een normale situatie zijn er in huis waarschijnlijk 1 a 2 printers, een paar computers, mogelijkerwijs een scanner, een mediacenter voor de tv etc. Er is geen centraal punt is deze wirwar van elektronische apparaten. De home server vervult deze rol. Via de Home Server kunnen bestanden gecentraliseerd worden (foto's op de server zodat ze niet meer op alle computers staan). Printers kunnen aangesloten worden op de server zodat ze door alle computers via het netwerk te benaderen zijn. Het emailen van documenten van de ene computer naar de andere computer zodat ze geprint kunnen worden is dus verleden tijd. Een ander voordeel is dat de home server ingesteld kan worden om automatisch backups te maken. Hierdoor kan een individuele computers crashen zonder dat er gegevens verloren gaan. De hoofdrol van de home server is het bieden van enorme opslagcapaciteit. Tegenwoordig worden zowel films als games alleen maar groter, en het downloaden hiervan neemt veel ruimte in beslag. Een home server heeft vaak honderden gigabytes ruimte voor de opslag van alle media. Als er een mediacenter in huis is waarmee op de TV naar bestanden op de computer gekeken kan worden dan kan deze ook worden aangesloten op de server (vaak draadloos). Hierdoor kunnen filmpjes van de computer op zolder via de home server en het mediacenter in de woonkamer op de televisie worden bekeken. Het gedoe met memorysticks, geheugenkaarten of externe harddisks is dus over. Mocht je een keer buitenshuis een presentatie willen geven terwijl je je memorystick vergeten bent dan kan de home server ook uitkomst bieden: via internet zijn de bestanden op de server toegankelijk. Zo kan je toch nog snel het vergeten bestand downloaden via de server.

Microsoft heeft ter illustratie een huis gemaakt met alle elektronische apparatuur die op de home server kan worden aangesloten. Klik hier voor de demo.

Specificaties

De specificaties van een home server hoeven niet denderend te zijn: een oude computer (vanaf 2002) kan met enige aanpassingen gemakkelijk fungeren als home server. Het enige dat het apparaat namelijk doet is constant aan staan, backups maken en (grote) hoeveelheden data tussen computers beschikbaar maken en verplaatsen. Het besturingssysteem dat Microsoft heeft ontwikkeld, Microsoft Home Server 2003 heeft de volgende systeemeisen:

Processor: 1 GHz RAM: 512 MB Schijfruimte: minimaal 80 GB. Meer schijven = meer ruimte voor opslag. Netwerkkaart: standaardkaart met 100MB/sec snelheid, standaard aanwezig in alle computers

Grafische kaart: niet vereist Monitor: niet vereist (wordt via het netwerk opgezet) Toetsenbord en muis: niet vereist (wordt via het netwerk opgezet)

De meeste oude computers die ergens staan te verstoffen op zolder zijn dus prima geschikt als home server. Het punt is alleen dat de meeste mensen geen idee hebben hoe ze zoiets moeten opzetten. Om die reden zijn er ook kant-en-klare home servers te koop.

Een van deze systemen is de Acer Aspire H340 Home Server. Hier staat Windows Home Server 2003 al op. Ook zit er al een forse opslagcapaciteit in: 1,5 TB (1,5 Terrabyte = 1500 GB = 1500 GigaByte = 300 films op DVD kwaliteit). Het enige dat de gebruiker moet doen is de server een plaats in het huis geven, aansluiten op het netwerk en via meegeleverde software de server en de computers opzetten. De H340 Home Server kost €500,-.

Links

De website van Microsoft over Home Servers: Microsoft Home Server

Review van de Acer Aspire H340 Home Server: Review