Wat is een media center

Introductie

Microsoft biedt al langere tijd het Media Center aan als programma. Echt doorgebroken is het media center nog niet. In dit artikel wat je moet weten over een media center.

Media Center

Microsoft heeft Windows Media Center bedoelt als een totaaloplossing: tv, radio, muziek en films op je computer. Dit is echter nooit helemaal van de grond gekomen. In Windows XP Media Center was het programma voor het eerst te gebruiken. Op dat moment was het puur een programma, onderdeel van Microsoft Windows XP Media Center, pure media center hardware bestond nog niet. Tegenwoordig zit Media Center in de uitgebreidere versies van Vista (zoals Ultimate) geïntegreerd. Een aparte Windows versie is niet langer vereist.

Enige tijd later kwamen er aparte computers die de "fulltime" taak Media Center hadden: ze waren aangesloten op kabel voor TV en radio, de surround-sound set zat er op aangesloten en het media center was aangesloten op de tv. Een essentieel onderdeel van deze media centers is dat ze stil moeten zijn: niets is vervelender dan een film te zitten kijken met het gezoem van een computer(fan) op de achtergrond. Vaak zijn Media Centers ook redelijke "mooie" computers: omdat ze vaak prominent in zicht staan (ze moeten toegankelijk zijn voor DVD en CD invoer) zijn ze vaak stijlvol vormgegeven.

Voordelen

Een van de voordelen van het hebben van een media center is dat alle media op één plaats zit: radio, tv, muziek, films en internet zitten allemaal geïntegreerd in één apparaat. Hiermee is het gemakkelijker om bepaalde media te benaderen.

Een ander voordeel is dat een media center op een tv aangesloten kan worden. Niet langer zijn er meerdere verschillende apparaten (DVD-speler, digitale ontvanger, DVD-recorder) nodig: het Media Center vervangt ze voor een apparaat.

Ook zijn Media Centers gemakkelijker te veranderen dan andere apparaten: met enige kennis kan de standaard DVD-speler in het Media Center vervangen worden door een Blue Ray speler. Bij een normale DVD-speler zou dit niet mogelijk zijn.

Nadelen

Een nadeel van een Media Center is dat ze niet altijd even gebruiksvriendelijk zijn. Sommige stukken van het programma zijn gewoon niet praktisch waardoor dit soort wat ergernis opwekt.

Daarnaast moeten Media Center in feite altijd aan staan: als ze niet aan staan voor de radio dan wel voor de TV, een film of om foto's te kijken. Ook al zijn ze altijd redelijk energiezuinig, ze blijven energie vragen.

Het aansluiten van een media center kan ook een bron van ellende zijn: alle kabels moeten een eigen plaats krijgen bij het apparaat waarbij het voor minder computertechnische personen lastig kan zijn om voor alle stekkers een goede poort te vinden. Na het hardware gedeelte (fysiek neerzetten en kabels insteken) moet het software gedeelte nog beginnnen...

Verder moet vaak de TV aan om het media center te bedienen: een eigen monitor heeft het media center niet. Hierdoor wordt het gebruiksgemak iets minder. Wel zijn er ook media centers met een eigen schermpje op de markt.

Aansluitingen

Computers die als Media Center fungeren hebben vaak een serie standaardaansluitingen plus nog wat extra aansluitingen die meeste computers niet hebben:

  • USB poorten (standaard)
  • Netwerkaansluiting (normaal)
  • Draadloos netwerk (vaak wel aanwezig)
  • HDMI aansluiting (zeldzaak, maar wordt normaler)
  • VGA aansluiting (beeldscherm-aansluiting, normaal)
  • eSATA aansluiting (zeer zeldzaam)
  • Aansluiting voor kabel of digitale televisie (zeer zeldzaam, enkel bij "dedicated" media centers)
  • 5 audiopoorten voor surround geluid
  • Optische audiopoort (zeldzaam)

Kant en klaar

Media Center Computers zijn kant en klaar aan te schaffen. Vaak wel tegen een forse prijs. Voor 2009 zijn de prijzen veelal boven de €1000,-. De Shuttle pc's zijn echter vaak goedkoper: afhankelijk van wat de gebruiker wil zijn ze er vanaf ongeveer €400,-. Zie voor meer informatie Shuttle Shop.nl en Shuttle.com.

Links

Media centers zijn voor een redelijke prijs aan te schaffen bij Modern.nl.