Hoe bouw je je eigen media center

Introductie:

Veel mensen zouden graag een media center willen. Het probleem is echter dat deze apparaten meestal meer dan €1000,- kosten. Daarom: zo bouw je je eigen media center.

Veronderstellingen

Bij dit artikel veronderstel ik dat je eventueel het artikel Wat is een media center gelezen hebt. Ook verwacht ik dat je zelf enige kennis hebt van computer op het hardware vlak: je weet hoe je een PCI kaart moet inbouwen of je hebt een kennis die dit voor je kan.

Opties

Voor het maken van een media center zijn er drie mogelijkheden: je gebruikt een oudere computer die je eventueel verbouwd, je koopt een “barebone”: een computer met basisonderdelen die jezelf kunt uitbreiden of je bouwt zelf een nieuwe computer. Voor welke optie je kiest hangt van jezelf af.

Het voordeel van zelf bouwen is dat je niet gebonden bent aan bestaande hardware: je kan zelf je computer samenstellen uit onderdelen die je zelf kiest.

Aan de andere kant: een bestaande PC als basis nemen en hier een klein beetje aan verbouwen is aantrekkelijk omdat het zo gemakkelijk is.

Zelf bouwen

Als je kiest voor het zelf bouwen van het media center dan heb je alle vrijheid. Hoewel, je wilt wel dat het media center niet al te groot is. Je bent dus wel gebonden aan bepaalde afmetingen afhankelijk van welke behuizing je kiest.

Het moederbord moet in ieder geval de volgende uitgangen hebben:

  • HDMI poort (niet vereist, wel handig voor de toekomstige en huidige High Definition aansluitingen)
  • VGA aansluiting
  • USB poorten
  • Netwerkpoort of draadloze netwerkkaart
  • Audio poorten (liefst surround)

Een PCI poort voor een TV-kaart van Pinnacle is ook vereist als TV en/of radio aangesloten moeten worden.

Denk voor de behuizing aan mini-tower met mATX-bord of een slimtower. In ieder geval iets wat niet te groot is, tenzij je het in een kast zet.

Qua besturingssysteem zou Linux een goedkope mogelijkheid zijn. Windows XP is tegenwoordig ook voor een lage prijs verkrijgbaar. Kies echter niet voor de Media Center edition: er zijn gratis alternatieven op internet beschikbaar.

Om te zorgen dat dit artikel later ook nog bruikbaar is ga ik niet op in details van onderdelen. Deze zouden over een week toch verouderd zijn.

Hier enkele sites die specifiek in gaan op het zelf bouwen van een media center:

Hardware.info over de hardware

Tweakers over het bouwen van een media center

Blog over het bouwen van je eigen media center

Barebone

Een barebone is een kleine PC. Dit is een opengewerkte versie. Een barebone is een kleine PC. Dit is een opengewerkte versie.

De tweede mogelijkheid voor het maken van een media center is het gebruiken van een barebone. Dit is een computer die je zelf kan uitbreiden met mogelijkheden die je zelf kiest. De essentialia zitten al in de computer, maar het systeem zal nog niet werken; er moeten nog onderdelen bij. Zo zit er vaak nog geen processor in, geen RAM en geen grafische kaart. Wat je kiest voor deze zaken is aan jou.

Ook staat er nog geen operating system (OS) op de computer. Dit zal je zelf moeten installeren. Als je hier wilt besparen kan je kiezen voor Linux.

Oude PC verbouwen

Een oude computer kan nog prima dienst doen als media center. Omdat er geen hele zware eisen zijn aan het systeem (tenzij je High Definition films gaat bekijken). Een computer met een 1GHz processor en 1 GB RAM kan het prima aan, mits je op Linux of Windows XP Lite draait. Mits je Blue Ray wilt gaan afspelen dan is een krachtiger processor handig. Ook moet de CD of DVD lezer dan vervangen worden door een Blue Ray lezer.

Wanneer je de computer voor meer wilt gaan gebruiken dan enkel verbinding met internet of het spelen/weergeven van bestaande filmpjes op je computer heb je wel een TV-kaart nodig. Deze worden bij de meeste computerwinkels aangeboden. Leg aan het winkelpersoneel uit wat je van plan bent en ze zullen je adviseren over de TV-kaart die het best bij je computer past.

Het enige dat je met een oude PC moet doen is dus het inbouwen van een TV-kaart en eventueel van een geluidskaart als de computer niet een 5.1 geluidskaart ingebouwd heeft. Ook moet Linux geïnstalleerd worden. Beide zaken kan je zelf doen met behulp van handleidingen, informatie van internet en instructiefilmpjes, maar je kan het ook aan de computerwinkel overlaten. Het inbouwen van een TV-kaart en het installeren van Linux door een computerwinkel is nog altijd goedkoper dan het kopen van een nieuwe computer speciaal voor media center, dus het is het zeker waard.

Gratis media center programma’s

Tegenwoordig zijn er ook programma’s die je gratis kunt gebruiken voor je media center. Hieronder een paar sites met artikelen en downloads voor deze software.

Discussie op Tweakers over gratis media center software

Lijst met programma’s voor een media center

Twee gratis media center programma’s besproken