De eerste Ibrillen komen er aan

Wat is een I bril

Google brilIbrillen zijn digitale brillen. Of slimme brillen. Hoe ze deze computerbrillen uiteindelijk gaan noemen, is nu nog niet duidelijk. Van Apple verwacht men het traditionele I-voorvoegsel. Op dezelfde marketingwijze als zijn iPhone en iPad. Dat zal dus iets worden van iGlasses. Google heeft zijn ‘Glass’. Hoe en wie dan ook de spannende vraag is wie in 2013 het eerst met een digitale bril op de markt komt. En er zijn nog meer kapers op de kust.

Wordt de i-bril of i-Glass een hype in 2013

Dat wordt afwachten. In deze tijd van gadgets en de drang om altijd mobiel bereikbaar te zijn, kun je je aan alles verwachten. Wie had ooit gedacht dat we allemaal een mobieltje gingen kopen? Wie voorspelde dat we massaal online zouden gaan met onze GSM? Wie had kunnen voorspellen dat we miljoenen iPods, iPhones en iPads zouden aanschaffen? Dus waarom zouden we dan geen i-Bril kopen?

Voorlopig is het afwachten of deze hype er dit jaar komt. Ze wordt wel voorspeld. Wat kun je dan verwachten van zo’n i-Bril? Wie gaat ze op de markt gooien?

1. Google

Google glassesHet troetelkind van Google op het gebied van digitale brillen hebben ze gewoon ‘Google Glass’ genoemd. De bril is voorzien van een mini-mini beeldscherm (ingebouwd display) in een flexibel montuur. Het kleine schermpje zit voor het rechteroog. Dit montuur heeft nog meer te bieden. Wat dacht je van een camera, een microfoon en een computer? De brillenglazen zelf bestaan uit transparante lcd’s of oled-schermpjes. De bedoeling van het kleine schermpje is dat je emails kan lezen, foto’s kan maken en bekijken en zelfs filmpjes. Spraakherkenning is eveneens voorzien. Vermoedelijk beschikt de bril over een WiFi- of bluetooth-verbinding om te communiceren met de servers van Google. Het is het streven van Google om deze hebbedingen in 2013 op de markt te brengen. De Google Glasses worden momenteel uitgetest met als merknaam ‘Explorer Edition’. Dat wordt niet de uiteindelijke consumentenversie van de Google I-bril. Het is een testbril voor de ontwikkelaars die ermee aan de slag gaan. Meer dan waarschijnlijk komt dit model niet te koop voor de gewone consument. De reden? Hij is veel te duur: 1500 dollar.

Laatste nieuws: op sterkte

Google zal bij de lancering van zijn gadgetbril ook denken aan mensen die al een bril dragen. Het ontwerp wordt wat men noemt ‘modulair’. Dat wil zeggen: je kunt de Google Glass gebruiken met brilmonturen en lenzen op sterkte. Maar vandaag is nog onduidelijk of Google Glass op bestaande brilmonturen gemonteerd zal kunnen worden of dat je een speciale Google-bril op sterkte zal kunnen bestellen. 

2. Microsoft

microsoft brilOok Microsoft werkt aan een digitale bril en vroeg een patent aan. Wie het patent goed leest, vindt vele gelijkenissen met de Google Glass. Dat is uiteraard voer voor inbreuk of klakkeloos kopiëren. De bril werkt ook met een display in het gezichtsveld van de drager van de bril. De enige beperking die MS aangeeft is dat het gebruik van de bril zich voornamelijk richt op grote live-evenementen. Dat moet u zich als volgt voorstellen: u woont live een groot evenement bij. Bijvoorbeeld de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen. De I-bril screent dan hetgeen de brildrager ziet en de objecten die voorbij komen. Vervolgens wordt informatie over die objecten verzameld en getoond aan de drager. Pluspunt: het uitzicht wordt niet belemmerd.

Het verschil met de Google I-bril is dan dat de digitale bril van Google geschikt is voor algemeen gebruik en die van MS (voorlopig) niet.

3. Olympus

olympus brilHet bedrijf Olympus kondigt in juli 2012 ook aan dat ze bezig waren om een gelijkaardige bril te ontwikkelen. Hun slimme bril heet (voorlopig?) de Meg 4.0. Ook met schermpje en bluetooth om te communiceren met andere apparaten, zoals een smartphone. Ook deze slimme bril is nog volop in ontwikkeling. Het is nog maar de vraag of hij enkel voor de Japanse markt is bestemd of over de hele wereld verkrijgbaar zal worden. Wanneer de Olympus-slimme-bril daadwerkelijk in de handel komt is, naar Japanse gewoonte, niet bekend, noch de prijs.

4. Vuzix

vuzixbrilDan is er het bedrijf Vuzix dat zich aankondigt als concurrent van de Google Glass. Hun bril heet Smart Glasses M100. Het is een handsfree smartphone-display met een camera en WiFi of bluetooth connectie met de smartphone. Bij hen heb je de keuze of je het display voor je rechter- dan wel je linkeroog wilt hebben. En er is een microfoon en speaker ingebouwd. En uiteraard ontbreekt de camera niet voor video’s en foto's. Die stuur je dan via bluetooth naar je smartphone. WiFi is ook meteen voorzien. Een en ander betekent dat je telefoongesprekken kunt aannemen en emails en SMSjes kunt lezen.

Ook zij mikken op 2013.

Het wachten is nu nog op Apple en Sony.

Conclusie

Wordt het iets met die slimme brillen? Dat weet je maar nooit. Als de consument vindt dat hij zo’n bril moet hebben, wordt hij gekocht. De vraag hierbij is: in hoeverre zijn deze nieuwe gadgets nodig? Dat dachten we een aantal jaren geleden ook met de GSM: heb ik zoiets wel nodig? Wat ga ik ermee doen? Met een vaste telefoon kan ik toch ook bellen? En vandaag de dag heeft iedereen een GSM. Van jong tot en met oud.

hypeEn het ging nog een stap verder. Met je mobieltje mailen, SMS-en, GPS-en, gamen en films bekijken. Het gaat al lang niet meer om eenvoudig bellen. In die zin zou de slimme bril wel eens een hype kunnen worden in 2013. Uiteindelijk gaat het hier om een draagbare computer want we willen altijd en overal bereikbaar en geïnformeerd zijn. En foto’s nemen of filmpjes maken en versturen.

En technisch gezien is het vandaag heel goed mogelijk om dit allemaal te maken. De batterijen worden kleiner, kleinere displays zijn mogelijk, evenals de sensoren en vergeet niet de supersnelle, draadloze verbinding.

Het is dus niet verwonderlijk dat men voorspelt dat slimme brillen een groot succes gaan worden. Wait and see…