Wat zijn de voordelen en nadelen van reviews

Inleiding

Reviews vind je tegenwoordig overal. Veel websites, webshops en vergelijkingssites maken hier gebruik van. Door klanten de gelegenheid te geven om hun mening over de website, de producten en/of de service te uitten, kunnen ze andere (potentiële) klanten informeren en helpen een keuze te maken. Maar zijn die reviews wel zo ideaal? Wordt de klant wel op de juiste wijze geholpen? En is de gegeven informatie wel zo betrouwbaar? In dit artikel meer informatie hierover.

Wat zijn de voordelen en nadelen van reviews

Anders dan anders, worden eerst de nadelen op een rij gezet en vervolgens de voordelen. 

De Nadelen

Reviews zijn regelmatig subjectief, terwijl ze in principe objectief zouden moeten zijn: ‘Een kritische beoordeling of het product en/of de dienst voldoet aan wat belooft wordt’. Maar dit is echter vaak niet het geval. Klanten hebben verwachtingen, meestal gebaseerd op voorgaande ervaringen of verhalen van anderen. Bij het schrijven van reviews neem je deze verwachtingen mee, maar tijdens het lezen van reviews wordt er geen rekening meer met deze verwachting gehouden (voornamelijk omdat dit niet bekend is).

Denk bijvoorbeeld aan het boeken van een hotel. Vaak wordt gevraagd bij een review om aan te geven hoe je de kamer of het ontbijt hebt ervaren. Een tweepersoonskamer, waarin een tweepersoonsbed, bureau en tv staat, kan als (zeer) ruim ervaren worden afhankelijk van wat je gewend bent. Verwacht je echter dat er minstens een zithoekje aanwezig is, dan zal dezelfde kamer als klein beschouwd worden.

Wat ook vaak vergeten wordt is de prijs – kwaliteit verhouding en de prijs ten opzichte van de geboden opties. Vergelijk bijvoorbeeld maar eens een Iphone 4 met een HTC One V. Vooraf kun je je wel indenken dat die twee, hoewel beide goede mobiele telefoons in hun prijsklasse, niet dezelfde mogelijkheden zullen hebben. Hetzelfde kom je tegen bij vakantieparken. Centerparcs is een zeer uitgebreid park, waar je van alle gemakken voorzien bent, met bijbehorend prijskaartje. Vergelijk je dit met bijvoorbeeld Hoogeboom Vakantieparken, dan heb je veel minder voorzieningen, maar betaal je ook veel minder.

De meeste reviews zijn negatief van aard. Als er iets niet klopt of niet goed werkt of tegenvalt, dan is de klant veel sneller bereid om een review in te vullen om zo zijn klacht te kunnen ventileren. De tevreden klanten hoor je veel minder vaak, waardoor je een vertekend beeld van de producten kan krijgen.

Als laatste noem ik de extreme reviews. Wat regelmatig opvalt is dat producten extreem positief of extreem negatief worden beoordeelt. Iets voldoet niet helemaal, dus het product of de dienst ontvangt een dikke onvoldoende (lees: een 1). Maar omgekeerd kan het net zo gaan, iets werkt prima en ontvangt daarom direct een perfecte score (lees: een 10).

De Voordelen

Ondanks bovenstaande nadelen zijn reviews zeer behulpzaam in het maken van de juiste keuze. Je moet er alleen op de juiste manier mee omgaan. Laat je niet beïnvloeden door de extreme of subjectieve reviews, maar richt je op de voordelen.

  • Reviews kunnen je beschermen door je vooraf te informeren over bepaalde producten of diensten. Zo kun je lezen of websites betrouwbaar zijn, hun leveringsdoelstellingen nakomen of goede service en garantie bieden.
  • Reviews kunnen je helpen omdat ze vaak wat inhoudelijker ingaan, vanuit een gebruikersperspectief, op functionaliteit en gebruikersvriendelijkheid en zo een ander, meer realistisch beeld te schetsen dan de verkoop-/reclameteksten bij de producten.
  • Reviews kunnen je een richting aangeven. Dankzij reviews kun je heel makkelijk bepaalde producten van je lijst wegstrepen en andere juist verder uitzoeken. Je kan vervolgens met een kortere lijst naar de winkel voor meer informatie, maar dan hoef je de zoektocht niet pas daar te starten.
  • Reviews kunnen je zekerheid geven. Als je nog twijfelt over de aankoop van een product of over het gebruik van een bepaalde webshop, dan kunnen reviews je zekerheid geven om toch een keuze te maken. Als van de 100 klanten 80 een positieve beoordeling geven, dan kun je ervan uitgaan dat het een relatief goede dienst of goed product is.

Conclusie

Reviews zijn erg handig voor klanten op een aantal gebieden, te weten:

  • Klanten beschermen tegen verkeerde aankopen
  • Klanten helpen om een realist beeld te krijgen van een product
  • Klanten in de juiste richting te wijzen
  • Klanten meer zekerheid geven

Houdt echter wel rekening met de genoemde nadelen en zorg dat je niet op de verkeerde wijze beïnvloed wordt. Lees daarom tussen de regels door om te zien of een review daadwerkelijk serieus van aard is of slechts een uiting van frustratie. Laatste opmerking: Hoe meer reviews bij hetzelfde artikel, hoe realistischer het totaalbeeld vaak is.