Wat is een review

Inleiding

Reviews komen steeds vaker voor en het is mogelijk om bijna overal een review voor te schrijven. Websites in het algemeen, maar met name de webshops en de diverse vergelijkingssites, maken steeds vaker gebruik van (gebruikers)reviews. Maar wat is een review precies en wat is het doel ervan? In dit artikel meer informatie hierover.

Wat is een review

Om een goed beeld te krijgen van hoe een review bedoeld is, beginnen we met het begrip zelf. Het woordenboek definieert het woord review als volgt: ‘kritische beoordeling’. Hiermee wordt een kritische beoordeling bedoeld van onder meer producten en winkels tot films en boeken. De review heeft als doel om andere klanten in te lichten en te helpen om een juiste keuze te maken. Bijvoorbeeld over welke mobiele telefoon goed bij je wensen aansluit of over welke winkel een scherpere prijs biedt of betere service levert. Reviews, zowel positief als negatief, beïnvloeden de klanten in hun keuzes.

Vaak zijn reviews volledig uitgeschreven teksten van een beperkt aantal regels. Er wordt dan eerst een korte algemene omschrijving gegeven en vervolgens worden de plussen en minnen naast elkaar gezet om uiteindelijk tot een conclusie te komen. Het is ook mogelijk dat je heel simplistisch enkel en alleen de keuze leuk/niet leuk aanvinkt of een review geeft door middel van cijfers aan bepaalde onderdelen toe te kennen. Bij het geven van cijfers is het vaak wel de bedoeling om een korte motivatie toe te voegen.

Onderdelen van een review

Er worden in een review verscheidene kenmerken beoordeeld. Aangezien bij verschillende producten of diensten andere kenmerken belangrijk zijn, worden hieronder enkele voorbeelden gegeven: 

  • Bij boeken wordt beoordeeld op de verhaallijn, karakters, diepgang en de schrijfstijl.
  • Bij films wordt er onder meer gekeken naar de verhaallijn, muziek, acteurs en de special effects.
  • Bij producten zijn juist de specificaties, de functionaliteit en de kwaliteit belangrijk.
  • Bij winkels wordt er vaak gelet op klantvriendelijkheid, service en betrouwbaarheid.
  • Bij bedrijven (zoals Hotels, Vakantieparken) wordt er gekeken naar de accommodatie, de omgeving en de faciliteiten.

Waar op letten bij het schrijven van een review

Het is op verschillende websites mogelijk om zelf reviews te schrijven. Soms ontvang je hier zelfs een klein bedrag voor of wordt er eens per maand een prijs uitgereikt aan de beste review. Maar wat is nu een goede review? Waar voldoet deze aan?

De review moet eerlijk zijn, objectief en beargumenteerd beschreven. Aan reviews die alleen maar frustratie uitten over een product, heeft niemand wat. Motiveer waarom je bepaalde zaken vervelend vind, maar ook de zaken die je positief vindt. Geef aan wat je ervaringen zijn en vertel wat je verwachtingen waren. Deel informatie die jezelf ook graag had willen lezen voor aankoop van het product of de dienst.

Conclusie

Een review is een belangrijk middel om (potentiële) klanten te helpen bij het maken van een goede keuze. In een review worden belangrijke kenmerken beschreven van een product of dienst die positief of negatief zijn, zodat er een duidelijk en eerlijk beeld gemaakt kan worden. Ben je van plan om zelf reviews te schrijven, schrijf dan alsof je voor jezelf schrijft. Behandel wat je zelf belangrijk vindt om te behandelen.