Open Source Software: OpenOffice.org

INLEIDING

Op het gebied van de kantoor software is Microsoft Office zeker de meest bekende. Er zijn dan ook veel mensen die deze software illegaal gebruiken voor thuis gebruik. In bedrijven is dit te riskant om te doen, want er is wel degelijk controle op software licenties in de grotere bedrijven. Wat veel mensen niet weten is dat er een zeer goed alternatief is voor Office van Microsoft, namelijk OpenOffice.org. Dit is de open source versie van de Microsoft variant, of te wel; gratis. Of het nu voor thuis gebruik is of voor in het bedrijfsleven, het kost geen cent. Het programma komt voort uit het oudere Star Office wat in 1999 door Sun Microsystems is overgenomen. In tegenstelling tot veel andere open source software wordt de meeste ontwikkeling nog steeds gedaan door werknemers van Sun en niet door vrijwilligers. Ook de kosten van het project worden door Sun betaald. Hieronder kun je lezen wat het OpenOffice.org pakket te bieden heeft.

WRITER

Writer is de tekstverwerker van het pakket. Het heeft alles wat je in een tekstverwerker nodig zult hebben. Automatische correctie, automatisch aanvullen, stijlen, illustraties, tabellen en nog veel meer. Het programma is ook compatible met vele soorten bestanden die probleemloos ingeladen kunnen worden.

CALC

Calc is zeg maar de Excel van OpenOffice.org. Het is zelfs ook mogelijk om Excel bestanden te importeren in Calc. Voor de rest wordt dit programma natuurlijk gebruikt om berekeningen te maken. Ook is het mogelijk om dynamische grafieken te presenteren die automatisch worden bijgewerkt als de gegevens veranderen.

IMPRESS

Met Impress kun je multimedia presentaties maken. De presentaties zijn te verfraaien met special effects, animaties, clipart, fontworks en het is voorzien van een goede teken werkset. Wat ook nog een heel groot pluspunt is van het programma, is dat je het in verschillende formaten kan opslaan zoals PDF, HTML of zelfs Flash.

DRAW

Met Draw kun je eenvoudige, maar ook complexe tekeningen maken en ze in veelgebruikte bestandsformaten opslaan. Het is ook mogelijk om tabellen, diagrammen en formules invoegen. 3D-objecten zoals kubussen, bollen en cilinders kunnen getekend worden en zelfs de lichtbron voor de schaduw aanpassen.

BASE

Base is het database programma. Je kunt met gemak alle gegevens uit de database delen met de andere software. Je kunt tabellen maken, formulieren creeën, queries uitvoeren. Dit kun je doen in combinatie met de ingebouwde HSQL-egine, of met je eigen database. Verder zijn er verschillende design, en SQL views voor beginnende, gevorderde of geavanceerde gebruikers.

DOWNLOAD

Als je overtuigd bent na het lezen van dit artikel, klik dan hier om de huidige versie 3.2 te downloaden.

CONCLUSIE

Sprekend uit eigen ervaring vind ik het een zeer goede vervanger van Ms-Office. Ten eerste natuurlijk om dat het gratis is, maar de programma's in het pakket werken net zo goed en fijn. En wat uiteraard ook heel belangrijk is, is dat er natuurlijk een Nederlandse versie is. Wat het makkelijk maakt om mee te werken, maar ook voor de spellingscontrole.

Als laatste wil ik meegeven dat ik het interessant zou vinden als er meer mensen de open source programma's zouden gaan benutten. Er zijn namelijk zoveel goede opensource versies van grote producten die helemaal niets kosten maar wel hetzelfde presteren.