Wat is Open Source

Inleiding

De meeste programma's zijn stevig dichtgetimmerd. Je kan het programma gebruiken maar niet aanpassen op code niveau. Bij Open Source is dit anders. Lees in dit artikel over Open Source.

Open Source

Bij 9 op de 10 programma's is de broncode geheim. Programmeurs van buiten het bedrijf kunnen het programma dus

niet aanpassen. Open Source is juist wel aan te passen: de broncode is openlijk beschikbaar en kan naar wens worden aangepast.

Het voordeel van Open Source is dat de programma's op Open Source vaak gratis zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk het gratis Operating System Linux. Dit OS is in tegenstelling tot Windows helemaal Open Source. Gebruikers kunnen het gratis downloaden, eventueel aanpassen etc.

Een ander voordeel van Open Source is dat ook hobbyisten de code kunnen aanpassen en nieuwe programma's of nieuwe functies kunnen schrijven voor het programma. Hierdoor heb je onmiddellijk een enorm aantal programmeurs meewerken aan een project: iedereen kan bijdragen aan nieuwe functies. Het programmeren is dus niet meer alleen in handen van het bedrijf die het programma geschreven heeft; het is van iedereen.

Door dit brede draagvlak van duizenden programmeurs is er vaak ook een grote community die zich bezig houdt met ontwikkeling van nieuwe programma's. Zo zijn er talloze forums over het schrijven van nieuwe programma's waar men elkaar verder helpt, tips geeft, positieve kritiek heeft etc.

Bekende Open Source programma's

Er zijn enkele (zeer) bekende open source programma's op internet te vinden. De bekendste is Linux. Hoewel dit niet een programma is maar een Operating System is het het populairste Open Source project op het internet. Het wordt door miljoenen mensen gebruikt en duizenden mensen maken nieuwe functies en nieuwe programma's voor Linux. Linux zelf is ook al in verschillende versies op internet verschenen. Bekende namen hierin zijn Red Hat Linux en Ubuntu.

Een ander bekend Open Source programma is de internetbrowser Firefox. Mozilla is een groot samenwerkingsproject van Open Source programmeurs die tot nu toe de browser Firefox en het emailprogramma Thunderbird hebben gemaakt. Voor beide programma's zijn zeer veel extra (meestal gratis) invoegtoepassingen te vinden die Firefox gemakkelijk kunnen uitbreiden met handig functies. Op deze site vind je de add-ons (uitbreidingen) voor Firefox: Uitbreidingen Firefox.

Links

De site van Mozilla: Mozilla

Firefox (internetbrowser): Firefox

Thunderbird (emailprogramma): Thunderbird

De site van Linux (operating system): Linux