De beste open source software

Wat is open source software?

Het grootste voordeel van open source software ten opzichte van commerciële pakketten is dat het gratis is. De broncode van de software is openbaar. Iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de software en zo is de software ván iedereen vóór iedereen. Van de meeste grote commerciële softwarepakketten bestaat er inmiddels ook een open source tegenhanger. Zo wordt Linux door veel mensen gezien als volwaardig alternatief voor Microsoft Windows en is Firefox inmiddels niet meer weg te denken. Wat zijn de beste open source softwarepakketten?

Kantoorsoftware

Openoffice.org

Openoffice.org (niet te verwarren met het bedrijf openoffice.nl) is een volwaardig kantoorpakket, maar is ook voor thuisgebruik zeer geschikt. Het pakket bevat de volgende onderdelen:

  • Writer: een tekstverwerker
  • Calc: een rekenprogramma
  • Draw: een tekenprogramma
  • Impress: een presentatieprogramma
  • Base: een databaseprogramma

osFinancials

Met osFinancials heeft u een open source boekhoudpakket van Nederlandse bodem dat qua functionaliteit niet onder doet voor zijn (commerciële) tegenhangers. Vooral de uitgebreide mogelijkheden zorgen ervoor dat het programma veelzijdig is en in veel verschillende ondernemingen gebruikt kan worden.

Grafische software voor ontwerpen en beeldbewerking

Gimp.org

Gimp staat voor Gnu Image Manipulation Program. De naam maakt dus al duidelijk waar het programa voor bedoeld is: beeldbewerking. Het Gimp-project is druk in ontwikkeling en er komen nog steeds vele nieuwe plugins beschikbaar om het basisprogramma uit te breiden.

Google Sketchup

Okee, Sketchup is geen ‘echte’ open source software, maar wat een leuk programma! Iedereen kan nu plots driedimensionaal ontwerpen en modelleren. Alles wat je getekend hebt kun je direct uploaden naar Google Earth. Vooral in combinatie met het renderingprogramma Kerkythea kan je met deze twee gratis programma’s hele mooie plaatjes maken.

Movie Rotator

Herken je dit probleem: je maakt een filmpje met je mobiele telefoon of digitale camera en als je dit filmpje op je computer afspeelt, blijkt deze op zijn kant afgespeeld te worden...stom. Hoe kan je dit filmpje toch draaien, zodat je het filmpje weer goed kan zien? Er zijn verschillende manieren, maar lees in dit artikel hoe je dit op de open source manier kunt doen.

Websites bouwen en internet

Mozilla Firefox

Firefox is een webbrowser die inmiddels ver doorontwikkeld is en nog steeds marktaandeel van Internet Explorer verovert.

Met Firefox kan je snel en veilig surfen. Dit komt onder andere, omdat Firefox is uitgerust met een goede pop-up blokkering.

Thunderbird

Thunderbird is een bijzonder gebruiksvriendelijke email client.

Ook in dit programma van Mozilla is er weer veel aandacht voor blokkering van ongewenste berichten. Ook is het programma uitstekend te gebruiken voor het lezen en beheren van al je RSS-feeds.

Joomla!

Joomla! is een bekend en veelgebruikt CMS pakket voor het bouwen van interactieve websites. De afkorting CMS staat voor Content Management System. Dit systeem zorgt ervoor dat alle informatie op een website netjes gelabeld en gesorteerd wordt en altijd terug te vinden is. Dit is te vergelijken met de administratie van een bibliotheek die precies moeten weten waar welk boek staat, aan wie het uitgeleend is, enzovoort.

Het grote voordeel van Joomla! is dat je er nauwelijks technische kennis voor nodig hebt en dat het voor heel veel toepassingen ingezet kan worden.

phpBB.nl

Leuk! Met de software van phpBB kan je je eigen online forum maken en je eigen ‘community’ beginnen. Een grote hulp hierbij is de Nederlandstalige supportsite met uitgebreide documentatie en wiki. Dat is nodig, want enige technische achtergrond is wel nodig om met deze software over weg te kunnen.

Wordpress.com

Wordpress is kant-en-klare blogsoftware, waarmee je heel eenvoudig en snel je eigen weblog kunt beginnen. Ook hier valt het gemak en gebruiksvriendelijkheid op.

Open source besturingssysteem

Linux

Als je op zoek bent naar een volwaardig alternatief voor Windows Vista, dan kan je bijna niet om linux heen. Maar Linux leent zich ook uitstekend voor bijvoorbeeld je server. Lees hier verder als je meer wilt weten over linux.