Wat komt er kijken bij het maken van een website

Inleiding

Wat komt er nu allemaal bij kijken bij het maken van een website? Om te beginnen zal je eerst duidelijk moeten hebben waavoor die site moet gaan dienen. En dan ga je de website bouwen. Dan ben je er nog niet: wie gaat de website onderhouden?

Wat wil je?

  1. Portal?
  2. Webshop?
  3. Forum?

Keuzes maken

Zoals je kunt zien zijn er diverse websites die op hun beurt weer een bepaalde benaming en doel hebben. De keuze bepaal je door te kijken, wat wil ik ermee bereiken, wie wil ik bereiken en wat moet er allemaal op kunnen? Deze keuze is mede belangrijk hoe en door wie deze website gebouwd moet gaan worden. Want heb je zelf kennis van HTML, XML, PHP, ASP, MYSQL en Java? Ook niet onbelangrijk is wie moet de site technische beheren en wie werkt de content bij.

HTML XML

Een hoop mensen hebben wel is hobbymatig een HTML website gebouwd. Die zullen ook weten dat wanneer je content aan moet passen dit moet doen in de HTML broncode van de website of pagina. Dit houdt in dat alleen diegenen die verstand van HTML hebben dit uit kunnen voeren. Met XML wordt het al iets lastiger omdat er minder mensen zijn die kennis hebben van XML. Een eenvoudige websie kan in HTML gewoon op de door je internetprovider toegewezen schijfruimte geplaatst worden, zonder dat je PHP en MYSQL voor hoeft te hebben.

PHP en MYSQL

Voor PHP portals zijn diverse webapplicaties te downloaden, zoals bijv. Joomla en Mambo. Hiervoor is wel hostingruimte nodig waar PHP en MYSQL beschikbaar is. Verder is er wel de nodige PHP kennis vereist en zal men goed op de hoogte moeten zijn hoe je bij bestanden rechten kunt aanpassen met CHMOD. Het voordeel van deze pakketten is wel dat ze, eenmaal geïnstalleerd en geconfigureerd, gebruikers gewoon content er in kunnen aanpassen zonder al te veel technische kennis (bijv. zoals wij hier met ze allen op LeerWiki doen).

Domeinnaam

Wanneer je weet hoe het gebouwd gaat worden en waar het voor moet dienen, komt het volgende vraagstuk, welk domeinnaam moet ik hiervoor aanvragen. Bij het aanvragen van een domeinnaam probeer altijd in de dommeinnaam de naam te verwerken waar je site over gaat. Dit is bij een commerciële site nog belangrijker dan bij een particuliere site. Dit telt namelijk ontzettend mee met je SEO beoordeling door de grote zoekmachines, zoals Google.

Tot slot

Wanneer al die stappen zijn doorlopen, is het van belang om na te gaan welke kleuren en fonts er gebruik gaan worden bij de site. Zodat de site een eigen huisstijl gaat krijgen. Veel succes met het maken van je beslissingen en daarna het bouwen van je eigen site.