Wat zijn de voordelen van een toegankelijke website

En toegankelijk website kun je bijvoorbeeld herkennen aan het Waarmerk drempelvrij.nl, maar wat zijn nu de voordelen om een website toegankelijk te (laten) maken?

Voordelen van een toegankelijke website

  • Website is geschikt voor een groter publiekbereik. Denk aan mensen met een visuele handicap maar ook mensen die een niet standaar browser gebruiken (bijvoorbeeld op een mobiele telefoon of televisie).
  • Met een toegankelijke website geef je aan dat iedereen welkom is wat resulteert in een beter imago.
  • Betere performance van de website. De opmaak kan de browser 'onthouden' doordat deze losgekoppeld is van de inhoud. Hierna hoeft alleen de inhoud nog verstuurd te worden. De betere performance uit zich in: hogere snelheid, lager bandbreedtegebruik, lagere serverbelasting.
  • Website is beter vindbaar. Door gebruik van de juiste meta-data, tekst-alternatieven en semantische opmaak is de site beter te indexeren door zoekmachines en kan de site als gevolg hiervan makkelijker gevonden worden.
  • Website is beter te onderhouden. Door gescheiden opmaak en inhoud is onderhoud makkelijker (inzichtelijke code) en kan tegen lagere kosten uitgevoerd worden.
  • Website is voorbereid op de toekomst. In veel landen is er al regelgeving rond toegankelijke inhoud voor professionele websites. Wanneer er in Nederland regelgeving van kracht wordt zal de website hier dan op voorbereid zijn. Websites voor overheidsinstanties moeten op dit moment al aan strikte eisen voldoen.

Meer informatie over webrichtlijnen die de Rijksoverheid heeft opgesteld: www.webrichtlijnen.nl