Wat is dedicated hosting

Introductie

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die servers of serverruimte aanbieden. Hierbij komt ook het begrip dedicated hosting langs. Omdat vaak niet duidelijk is wat dedicated hosting in dit artikel uitleg erover.

Hosting

Een host is een gastheer. Hosting op internet is het bieden en faciliteren van schrijfruimte voor een website of een hoeveelheid data. In feite verhuurt een bedrijf dus schijfruimte en capaciteit om veel verkeer aan te kunnen voor grote websites. De meeste mensen die een eigen website hebben huren de domeinnaam en de schijfruimte voor hun website bij een bedrijf. Dit is een simpele vorm van hosting.

Bedrijven die liever het heft in eigen hand nemen kunnen besluiten om zelf een server op te zetten. Vaak is dit wel een dure zaak aangezien men een dure server moet kopen, hier fysieke bedrijfsruimte voor moet hebben, personeel moet hebben die de servers beheren en meer. Een tussenoplossing is Dedicated Hosting: je huurt je eigen server zonder veel van de rompslomp zoals beheerkosten, aanschafkosten, kosten voor personeel etc.

Dedicated hosting

Bij deze voor van hosting wordt een server (het fysieke apparaat, vaak een (zeer) grote computer) apart verhuurt aan

een bedrijf of persoon. Schijfruimte en verkeerscapaciteit hoeft niet gedeeld te worden met andere huurders. Hierdoor kan het bedrijf een grote capaciteit tot zijn beschikking krijgen. Wel gelden er meestal bepaalde limieten. Dit kan gaan om een bepaalde hoeveelheid verkeer die maximaal per maand door de server mag gaan, een bepaalde hoeveelheid die mag worden gedownload of een bepaalde hoeveelheid schijfruimte.

Het voordeel van het hebben een dedicated server (een eigen server) is dat de huurder vaak veel zeggenschap heeft over de server. Afhankelijk van het verhuurbedrijf heb je invloed op de hardware waaruit de server is samengesteld, de capaciteit, het systeem dat de server gebruikt etc.

Een dergelijke te huren server staat vaak in een datacenter van het verhurende bedrijf. Dit bedrijf heeft vaak een grote ruimte met veel servers. Soms is er ook een noodgenerator voor als de stroom uitvalt. Hierdoor kan de site van het bedrijf toch in de lucht blijven bij een stroomstoring.

Grote concurrentie

Doordat computers en servers steeds goedkoper worden komen er steeds meer bedrijven die hosting aanbieden. Hierdoor is de concurrentie in deze branche moordend. Bedrijven proberen nét iets goedkoper te zijn dan de concurrent zodat er een ware prijzenoorlog is ontstaan in deze branche.