Wat is colocated hosting

Introductie

In ons informatie-tijdperk kiezen veel bedrijven er voor om een eigen server te hebben. Het hebben van deze server op de eigen locatie (bijvoorbeeld op het kantoor) kost veel geld: er moet ruimte zijn, er moeten faciliteiten zijn, eventueel een noodstroomvoorziening etc. Een goedkoper alternatief is colocating of co-locating: een eigen server op een andere locatie. In dit artikel alles over co-located hosting.

Colocated hosting

Waar je bij Dedicated hosting geen server in eigendom hebt maar deze huurt heb je bij colocated wel een eigen server. Op deze server kun je alle programma's van je bedrijf laten draaien maar ook een email-server opzetten, een Microsoft Exchange server, de website etc.

Het punt is echter dat het hebben van de server op je eigen locatie behoorlijk wat extra met zich meebrengt in de vorm van extra elektriciteitskosten, kosten voor dataverkeer, fysieke ruimte voor de server en meer. Om deze reden zijn er bedrijf die colocated hosting aanbieden: je eigen server in hun datacenter. In dit datacenter zijn de vereiste faciliteiten allemaal aanwezig. Vaak is er zelfs meer dan de bedrijven zelf zouden hebben in de vorm van een stroomgenerator ingeval van stroomuitval. Hierdoor kunnen bedrijven die hun server op de locatie van het faciliterende bedrijf plaatsen kosten delen door allemaal huur te betalen.

Voordelen van colocated hosting

Een van de voordelen van colocated hosting is dat het bedrijf zelf geen ruimte in het gebouw moet vrijmaken in het bedrijfsgebouw voor de server. Hierdoor is er meer ruimte voor het bedrijf zelf. De ruimte voor de server wordt namelijk gehuurd bij het bedrijf dat colocated hosting aanbiedt.

Een ander voordeel is een kostenvoordeel: in plaats van dure faciliteiten (vaak met overcapaciteit) allemaal zelf te hebben kunnen deze faciliteiten voor een aanzienlijk lager bedrijf gehuurd worden. Omdat meerdere bedrijven aanwezig zijn in de datacenters (de plaatsen waar alle servers staan) zijn de gemiddelde kosten lager dan als het bedrijf zelf de server op locatie zou hebben.

Doordat het colocating bedrijf de faciliteiten beheert hoeft het bedrijf dat zijn server daar plaatst ook geen technici in dienst te hebben om de extra faciliteiten te beheren. Op deze manier worden weer meer kosten bespaard.

Voor sommige bedrijven is het zeer belangrijk dat de server ten alle tijde bereikbaar is (bijvoorbeeld grote webwinkels, bedrijven met grote hoeveelheden data, bedrijven met kandidaatssystemen etc.). Bij stroomuitval op locatie van het datacenter blijft de server meestal wel draaien doordat er bij veel datacenters een noodstroomvoorziening beschikbaar is: een zelfde soort generator (zij het met meer vermogen) als hij ziekenhuizen.