Wordt verwacht: Google Chrome OS

Google komt met Chrome OS

Het is algemeen bekend dat Google en Microsoft niet de beste maatjes zijn. Google is jaloers, om het zo maar even te noemen, op de dominantie van Microsoft in verband met besturingssystemen. Microsoft van zijn kant, is jaloers op het succes van Google's zoekmachine! De rivaliteit tussen deze twee giganten is in elk geval in het belang van ons, de gewone consument! Waar past Google Chrome OS in dit verhaaltje?

 

Wat is Google nu weer van plan?

  • Google gaat weer eens in de clinch met Microsoft maar nu treft het Microsoft in het hart van zijn core-business: het besturingssysteem! Microsoft heeft immers Windows en Google gaat de wereld in de tweede helft van 2010 verblijden met een eigen besturingssysteem: Google Chrome S. U leest het goed want er is immers al Google Chrome (zonder meer). Anderzijds: de nieuwe besturing wordt op sommige sites ook aangekondigd als Chrome OS en dan staat de OS meer dan waarschijnlijk voor 'Operating System', met andere woorden: de juiste Nederlandse vertaling is nog even afwachten!
  • Google heeft inmiddels bekend gemaakt welke bedrijven samenwerken voor de ontwikkeling van Chrome OS. Dat zijn 'onder andere' Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments en Toshiba. Beetje vreemd is dat Dell (voorlopig?) in dit rijtje ontbreekt!
  • En Google heeft grote ambities: het kondigt meteen aan dat het wil gaan bewijzen hoe besturingssystemen in de praktijk moeten werken: snel, eenvoudig en veilig. Het zal ons benieuwen!
  • Het officiële logo is nog niet bekend gemaakt: ook iets om naar uit te kijken!

Grote verschil met Microsoft

In tegenstelling tot de protectionistische (maar wel zeer veel geld opbrengende) houding van Microsoft, zal de broncode van de nieuwe software van Google vrij toegankelijk zijn op internet en dat siert Google dan weer.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!