Google export tool: hulp voor ondernemers

Google export tool

Google heeft een nieuwe dienst voor ondernemers gelanceerd: Google export tool. Hoewel deze tool nog niet zo bekend is als de andere diensten van Google, is het een bijzonder krachtige en handige tool voor ondernemers die handel drijven met het buitenland. Nog nooit was benchmarking zo eenvoudig en leuk om te doen!

Google export tool: hoe werkt het

Google maakt slim gebruik van informatie die Google verzamelt met de andere Google diensten, zoals de zoekmachine en advertentieprogramma Adwords. Door de wereldwijde zoekopdrachten en de advertentiebudgetten te analyseren, kan Google een inschatting maken van de behoefte aan import en export van bepaalde producten naar bijvoorbeeld Nederland. Hoe werkt dit? Google kan meten hoe vaak er naar een bepaald product wordt gezocht via de eigen zoekmachine van Google. Hiermee worden de zoekvolumes bepaald. Dit beantwoordt de vraag of er vraag is naar een bepaald product. Google kan ook geografisch (via de IP-adressen van gebruikers) bepalen waarvandaan de zoekopdrachten komen. Hiermee wordt de vraag beantwoordt waar er vraag is. Het aanbod gedeelte wordt ingevuld door de balans in marktwerking van het advertentieprogramma Adwords van Google. Via Adwords bieden ondernemers op advertentieruimte door een bepaald bedrag te bieden waarbij ze bij een aantal geselecteerde zoektermen hun advertentie getoond wordt. Door deze gegevens te analyseren, is Google in staat uiterst nauwkeurig vraag en aanbod wereldwijd in kaart te brengen. Bij de Google export tool gaat dus het spreekwoord op: Meten is weten.

En natuurlijk heeft Google om deze export tool een prachtige en makkelijk te begrijpen interface gebouwd, zodat deze door iedereen te begrijpen en te gebruiken is. Je kunt er als ondernemer direct mee aan de slag. Gewoon simpel in een zoekvak invullen wat je wilt exporteren en naar welk deel van de wereld je het wilt exporteren. De Google export tool vertaalt de zoektermen vervolgens in alle relevante talen, bepaalt de zoekvolumes en berekent de gemiddelde CPC (Cost Per Click: het bedrag dat je gemiddeld moet betalen om op jouw zoekterm advertentieruimte in te kopen) en geeft dit weer op een leuke, interactieve wereldkaart. Google is er dus weer in geslaagd een leuke en makkelijk hanteerbare tool te ontwikkelen waarbij alleen de relevante informatie wordt gegeven.

Google export tool: voor wie bedoeld

Google export tool is bedoeld voor iedere ondernemer die overweegt producten te gaan exporteren. Google export tool kan in zo'n geval je besluit om te gaan exporteren onderbouwen met waardevolle marktinformatie. Maar ook als je als ondernemer al exporteert kan het waardevol zijn de Google export tool te gebruiken, want nog nooit was benchmarking zo eenvoudig. Nu beschik je over actuele wereldwijde marktinformatie. Nu hoef je dus niet meer op je 'onderbuikgevoel' af te gaan om te bepalen waar nieuwe kansen voor potentiële afzetgebieden liggen. Maak dus handig gebruik van de Google export tool bij het opstellen en bijschaven van je exportbeleid.

Als je besluit producten te gaan exporteren, kan het verstandig zijn een export verzekering af te sluiten. Lees hier hoe het werkt en waar je op moet letten.