Hoe vind je een baan als online marketeer

Werk vinden als online marketeer

Ook vandaag de dag schijnt het niet makkelijk te zijn om aan de juiste online marketeer te komen voor de nieuwe media. Met name de online marketing professionals zijn schaars. Zelfs met de huidige recessie en dat is toch opmerkelijk want je zou zeggen dat er genoeg online marketeers voor handen zijn die een baan zoeken. Vandaag de dag winkelen er steeds meer menen online en een online marketeer is een baan die absoluut opkomend is. Maar het huidige aanbod van marketing professionals schijnt niet te voldoen. Aangezien ik zelf al 1,5 jaar aan het zoeken ben naar een baan als online marketeer is dit voor mij de uitgelezen kans om hier eens even nader op in te gaan.

Online platforms komen moeilijk aan online marketeers

Volgens een onderzoek van retec.nl die hebben gebeld met de online platforms als spilgames.nl, rhinofly.nl en online.nl schijnt het aanbod van online specialisten en professionals minimaal te zijn. Ook de startende HBOér schijnt niet echt te voldoen. Met name hun business kennis ontbreekt en dat gaat dan met name om time management, deadlines halen en prioriteiten stellen. Is deze branche arrogant en vragen die naar mensen met competenties die helemaal niet bestaan? Wordt er nog wel geinvesteerd in deze mensen of moet iedereen maar datgene in huis hebben wat wordt verwacht. Dat laatste blijkt een feit. Het investeren in mensen wordt pas na een paar maanden gedaan, aangezien een kandidaat ook weer snel kan vertrekken. Lijkt mij niet erg snugger want waarom zou je in deze tijd bij een bedrijf weggaan die in je investeert met bijvoorbeeld opleidingen of cursussen. Natuurlijk de concurrent ligt ook op de loer, maar is het niet zo dat deze werkgevers er dan gewoon voor moeten zorgen dat je niet weg wilt bij het bedrijf omdat het gewoon heel leuk werken is daar? Met name naar dat laatste is onderzoek gedaan. De huidige werkzoekende zoekt een werkgever die in hem of haar investeert, met leuke collega’s en waar regelmatig leuke uitjes worden georganiseerd.

Hoe val je op als online marketeer

Maar let op dit biedt wel perspectief voor de huidige online specialist en professional. Er wordt door deze bedrijven online gezocht en men maakt daarbij gebruik van zijn of haar netwerk zoals Linkedin bijvoorbeeld. Per toeval, want dat was niet de opzet, wordt de groepsblog webanalisten.nl ook gebruikt voor werving in combinatie met twitter. Op deze manier kunnen de werkgevers meteen zien wat de kwaliteiten zijn van de bloggers, of ze passie hebben en hoe ze zich online presenteren. Bedenk dan ook dat als je online wordt geworven je ook doorgelicht wordt op hyves, facebook en andere sociaal netwerken. Het is natuurlijk het ideale medium waarbij je veel kunt laten zien, maar tegelijkertijd kan de werkgever ook veel van jou zien. Verschillende gesprekken worden op deze manier omgezet in een dienstverband. Dat dit er meer moeten worden is natuurlijk een gegeven want de online platforms groeien maar door.

Hoe laat jij zien als online marketeer dat jij diegene bent die ze zoeken

Als je zo eens naar de vacatures kijkt op monsterboard zijn de competenties die gevraagd worden opmerkelijk en biedt absoluut kansen voor de huidige werkzoekende online specialist. Wij zetten deze punten op een rij;

  • Als jij online minded bent en je hebt een weblog met online specialisten en bloggers in je netwerk dan zit je al aardig in de richting.
  • Vervolgens kun je dan doormiddel van bijvoorbeeld google analytics laten zien hoe het is gesteld met je traffic.
  • Als succesvol wordt gezien dat jij een creatieve innovatieve ondernemer bent die met jouw weblog of internetsite (want dat kan ook) anderen mee weet te krijgen en te overtuigen.
  • Met een weblog kun je absoluut laten zien dat jij communicatief vaardig bent, doelgericht, gedreven en betrokken met de juiste vaardigheden.
  • Doormiddel van adsense of met de exploitatie van advertentie ruimte heb je aantoonbaar commercieel talent want met een simpele printscreen kun je de omzet laten zien.

Conclusie voor het vinden van een online marketeer

Als een werkzoekende bovenstaande voor elkaar hebt dan denk ik dat de werkgevers in de online platform branche eens na moet denken over de gevraagde competenties. Per slot van rekening heb je voor internet een bepaalde drive nodig, absoluut passie en een talent wat niet altijd uit te drukken is in een diploma. Je leert veel op school, maar niet de competenties die je nodig hebt online om succesvol te worden. Dit blijkt wel uit bovengenoemd onderzoek van de huidige starter. Ook ondernemen kun je niet leren want dat is een aangeboren talent en dat heb je zeker online nodig want als er ergens een branche snel gaat is het internet wel dus up to date blijven is een gegeven. Als je de juiste kandidaat hebt gevonden investeer dan in opleidingen of maak hier afspraken over want vaak zijn deze personen juist heel gedreven en zorg ervoor dat er een leuke sfeer binnen het bedrijf hangt. Het is niet alleen maar vragen, maar ook geven en dan zijn deze online professionals er sneller dan je denkt.

De vraag is wel natuurlijk als de online professional bovenstaande heeft uitgevoerd en online succesvol is hij of zij nog een werkgever zoekt. Probeer als werkgever sneller een kandidaat te doorzien want voordat je het weet zegt deze online professional laat maar ik kan het zelf veel beter.

Links