Partities kleiner en groter maken in Windows Vista, hoe doe je dat

Wat is een partitie

Een partitie is een deel van een vaste schijf in een computer die dienst doet als een afzonderlijke schijf. Het geheugen en de opslagruimte van een computer worden gedeeld door afzonderlijke, geformatteerde partities. Verschillende partities zijn bijvoorbeeld handig om meerdere besturingssystemen op een computer te installeren. Ook zijn ze handig om je systeem sneller te maken: als het besturingssyteem op een kleine partitie met alleen het besturingssysteem naar bestanden moet zoeken werkt het sneller dan op één grote volle partitie waar ook veel data op staat.

Partities vergoten of verkleinen

In Windows Vista zit een handige tool ingebouwd die zonder gebruik van externe software partities kan vergroten of verkleinen (in tegenstelling tot eerdere Windows versies). Standaard heeft Windows Vista één vaste schijf. Sommige leveranciers zoals HP leveren computers af met meerdere schijven die al gepartitioneerd zijn. Bijvoorbeeld een schijf 0: hier staan twee partities op: een C: partitie (met het besturingssysteem) en een E: partitie (een backup of recovery partitie). Op schijf 1 staat een D: partitie (genaamd DATA, bedoeld voor programma’s en data). Maar hoe maak je eenvoudig partities groter of kleiner in Windows Vista zonder aparte software?

Stappen

Om een partitie te kunnen vergroten zul je eerst ruimte vrij moeten maken bij een andere partitie.

  1. Klik met je rechtermuisknop op deze computer
  1. Kies ‘Beheren’. Hier kunt u een melding krijgen die vraagt om uw toestemming. Klik op ‘Doorgaan’.
  2. Je bent nu in het menu ‘Computerbeheer’. Klik met de linkermuisknop op ‘Schijfbeheer’ (dit staat in de linkerkolom onder het kopje ‘Opslag’).
  1. Je ziet nu de huidige partities en hun formaat in het menu (zie de afbeelding hieronder).

Menu Computerbeheer

  1. Klik met de rechtermuisknop op de schijf die je wilt verkleinen, en kies uit het scroll down menu ‘Volume verkleinen…’.
  1. Je ziet nu het menu om de gewenste schijf te verkleinen. In dit menu kun je aangeven hoeveel de huidige partitie verkleind moet worden. Het kan zijn dat hier een maximum aanzit. Druk vervolgens op ‘Verkleinen’.

Menu verkleinen

  1. Na een moment zie je nu in het menu ‘Computerbeheer’ een gedeelte op de schijf met in plaats van een blauwe balk een zwarte balk en de beschrijving ‘Niet toegewezen’ en de hoeveelheid opslagruimte die de schijf kleiner is geworden.
  1. Om een andere partitie te vergroten klik je met de rechtermuisknop op de bewuste partitie. Je kiest dan voor ‘Volume uitbreiden..’
  1. Je ziet dan eenzelfde menu als bij stap 6, echter kun je nu kiezen hoeveel groter je de schijf wilt maken. Voer het formaat in waarmee je de partitie wilt vergroten en druk op ‘Vergroten’.

10. That’s it! Je hebt nu een partitie kleiner gemaakt en een partitie groter gemaakt.

Wees voorzichtig!

Wees voorzichtig met het indelen van de partities! Fouten kunnen tot data verlies leiden!

Opmerking

Met de nieuwe ruimte op een schijf kun je eventueel ook een nieuwe partitie maken op die schijf. Helaas kun je in Vista geen schijfruimte overzetten van schijf 0 naar schijf 1. Het is dus niet zo dat je de C: partitie op schijf 0 kunt verkleinen en daarmee ruimte vrijmaakt voor de D: partitie op schijf 1 en vice versa. Hiervoor heb je een software programma nodig als PartitionMagic.