Hoe en waarom installeer je je besturingssysteem opnieuw

Inleiding

Er zijn talloze tweaks te vinden op het internet (voor Windows XP), om je systeem sneller te maken. Soms is dat gewoon niet genoeg, is je systeem gewoon gaar. Vol met Malware, gewoon gecrasht of om wat voor reden dan ook. Ik heb gisteren ook mijn besturingssysteem opnieuw geïnstalleerd (dat was ook mijn reden waarom ik niet schreef). Mijn hardware is nu weer helemaal happy, dus voor diegene twijfelen: Zo moeilijk is het niet! Het systeem dat ik heb, had een Trojan dropper, wat nieuwe Trojan Horses download.

Maar goed. De dingen die je nodig heb voor de installatie (herinstallatie):

-Een CD van de hardware leverancier om je besturingssysteem te herinstalleren. -Een CD driver -Wat kennis van computers

Moeilijk?

Nee, absoluut niet. Zelf had ik nog nooit (hoe beschamend het ook mag zijn) een besturingssysteem geherinstalleerd. Ik had verwacht dat ik echt wat tegenvallers zou mee maken (uitval, niet werken of andere errors/foutmeldingen). Ik zal even snel uitleggen hoe het moet, waarbij ik in de volgende sectie alles uitgebreid zal uitleggen. Je stopt de cd in de drive, gaat naar je boot menu en selecteert dat je een besturingssysteem vanaf CD wil afspelen. Nu installeert hij je OS (operating system).

Uitgebreid

Stop als eerst de CD in de drive, en zet nu de computer weer uit. Start de computer op, en druk op F12 in het boot menu. Dus, stel dat je een Dell computer heb. Als je je computer opstart staat er helemaal in het begin (voordat Windows XP laadt) een logo van Dell. Druk op dat moment als je dat ziet op F12. Nu krijg je een aantal opties, waaruit je je OS wil lanceren. Selecteer CD-ROM DRIVE als optie. Als het goed is gaat de CD drive hard draaien (de cd natuurlijk). Nu wacht je een tijdje. Nu krijg je een soort blue screen. De computer checkt nu op andere OS's. Hij vindt Windows XP. Hij vraag of je Windows XP wil installeren, druk op enter. Verwijder de C: Partitie, door de desbetreffende partitie te selecteren en op C te drukken. Druk nu op 'L' en dan weer op enter. Druk weer op Enter, en als het goed is begint een typisch Windows XP scherm allerlei informatie te geven over het 'nieuwe' Windows XP. Ondertussen installeert de computer het OS, en op een gegeven moment vraagt de computer om wat informatie (denk aan de tijd, accounts). Wacht nog ongeveer een klein halfuurtje, en, als alles goed is gegaan is Windows XP opnieuw geinstalleerd.

Nu moet je ook nog de drivers installeren, kijk daarvoor (ik gebruik Dell weer als voorbeeld) naar de sticker die ergens op je hardware geplakt is (dat is bij iedereen verschillend (laptop, dekstop computer enzovoorts)). Die service tag vul je in op de Dell website bij de zoek balk. Hij komt nu op de pagina van uw computer-product. Ga naar Drivers en selecteer 'Critical'. Installeer en extract die, maak verbinding met internet. Als laatst moet je ook een anti-malware product hebben, en firewall. Veel plezier met vlekkeloos werkende systeem, zonder malware.