DVB-T2 : Digitenne HDTV

Inleiding

DVB-T is een afkorting van Digital Video Broadcasting - Terestial. Het is een digitaal TV signaal dat via zendmasten door de ether verstuurd wordt. DVB-T2 is de tweede generatie van deze techniek.

In Nederland wordt DVB-T in de volksmond ook wel Digitenne genoemd. Digitenne van KPN maakt gebruik van de DVB-T techniek. Met het huidige zenderaanbod van Digitenne (25 televisiezenders en 19 radiozenders) is de bandbreedte van DVB-T zo goed als volledig gebruikt.

Is HDTV mogelijk met DVB-T?

Ja, het is mogelijk om HDTV te verzenden over DVB-T. In Frankrijk worden bijvoorbeeld een aantal tv-zenders in HD kwaliteit verzonden over DVB-T. Je hebt uiteraard wel meer bandbreedte per zender nodig; HDTV bestaat immers uit meer informatie dan traditionele TV. Er kunnen dus minder HD-zenders verstuurd worden dan traditionele zenders.

DVB-T2: hogere bandbreedte

Met DVB-T2 gebruikt de MPEG4 compressietechniek (bij DVB-T is dit MPEG2). Hiermee kan een bandbreedtewinst gemaakt worden van 30 tot 50%. Dit biedt KPN de mogelijkheid om Digitenne te verbeteren. Dit zou verschillende dingen in kunnen houden:

  • Meer tv-zenders in de traditionele afmeting.
  • Betere kwaliteit van het huidige aanbod in de traditionele afmeting. Met name bij snel bewegend beeld is te zien dat het beeld zwaar gecomprimeerd is.
  • Het aanbieden van (bepaalde) zenders in HD kwaliteit.

Op dit moment zijn er echter nog geen concrete plannen van KPN bekend.

Verwante artikelen