De knipselkrant van Windows 7!

Windows 7

De opvolger van Windows XP heet heel eenvoudig Windows 7 en wordt op 22 oktober 2009 gelanceerd door Microsoft. De beta-trial-versie is nu al operatief met als gevolg dat de eerste commentaren verschijnen. In dit artikel verzamelen we zo veel mogelijk de bevindingen die her en der opduiken zodat u goed geïnformeerd bent als u te zijner tijd het pakket wil aanschaffen!

 

Waarom Windows 7 aanschaffen

Omdat Microsoft op termijn Windows XP niet meer ondersteunt. Onder andere zullen er geen nieuwe drivers meer komen voor nieuwe hardware enz... Iemand vergelijkt het met een auto die nog wel rijdt maar als je pech krijgt aan één of ander onderdeel zijn er geen wisselstukken meer ter beschikking... de weg is dus letterlijk en figuurlijk eindig!

Februari 2009

  • Snel geïnstalleerd.
  • Deze nieuwe Windows is in principe niet zwaarder dan Vista. Met andere woorden: Windows 7 zou perfect moeten draaien op huidige Vista-computers zonder problemen voor de randapparatuur.
  • Windows 7 heeft een achtergrondbeeld met een tropische vis.

Maart 2009

  • Spectaculair nieuw is het allemaal niet!
  • Windows 7 krijgt geen nieuwe interface en is duidelijk verwant aan Vista. Het uiterlijk is nauwelijks veranderd.
  • Weg is de zijbalk van Vista met de gadgets (klok, weer). Bij Windows 7 kunt u deze gadgets overal op het bureaublad kwijt.
  • Microsoft liet zich ook inspireren door Office 2007. Een belangrijk nieuw element in Office was de ribbon: een lint boven aan het scherm waarin icoontjes van relevante functies verschijnen. Dat idee wordt in Windows 7 vertaald naar een lijst van commando’s die passen bij het programma waarin u bezig bent. Deze lijst hangt vast aan de takenbalk onder aan het scherm waarin ook actieve programma’s zichtbaar zijn.
  • Device Stage: een schermpje dat verschijnt als je een digitale camera of gsm aansluit op de pc. In één scherm zie je een afbeelding van het toestel en alle relevante opties (kopiëren, back-up).

April 2009

  • Met Aero Peek kunt u snel een blik werpen op uw bureaublad. U moet de muiscursor dan naar de rechteronderhoek bewegen.
  • Aero Snap is een snelle manier om een programmavenster schermvullend te bekijken. Als u een venster naar de bovenkant sleept dan wordt het meteen maximaal getoond. Sleept u het venster naar de zijkant dan wordt het vergroot (of verkleind) naar precies de helft van het scherm.
  • Windows 7 is duidelijk geen grote revolutie. Microsoft lijkt vooral van plan om af te rekenen met de vele kritiek op Vista. Afgaand op deze testversie lijkt het bedrijf goed op weg om daar in te slagen. Vooral de betere prestaties en de subtiele opsmukbeurt van het Windows-uiterlijk stemmen ons hoopvol.

MEI 2009

De Starter Edition van Windows 7 die zal worden aangeboden voor de netbooks blijkt uiterst beperkt in gebruik te zijn: er kunnen maar 3 programma's tegelijk worden geopend en sommige belangrijke functies die wel in de normale versie Windows 7 zitten, werken niet. Microsoft zou dit bewust doen om toch nog iets aan deze software te verdienen want als gebruiker wordt je met zachte hand naar een upgrade gestuurd en die kost geld (of je bent tevreden met de beperkte versie).

JUNI 2009

  • Windows 7 is mooi maar bedrijfsmatig gezien grotendeels nutteloos.
  • De XP modus van Windows 7 werkt niet op een groot deel van de huidige generatie pc's. Vooral laptops zouden problemen hebben. Oorzaak: niet uitgerust met een processor die voorzieningen voor virtualisatie biedt.
  • Microsoft heeft aangekondigd dat het zijn nieuwe besturingssysteem in Europa op de markt zal brengen zonder de internetbrowser Internet Explorer. Dit is een gevolg van het anti-trustonderzoek door de Europese Commissie tegen Microsoft. Wij zullen dus onze browser zelf kunnen kiezen en zelf moeten installeren. Wie wordt hier beter van? Concurrerende browsers zoals Firefox (van Mozilla), Chrome (van Google) of Opera van Opera Software.
  • Er komen maar liefst 6 versies waarvan 2 voor de zakelijke markt. Voor de zakelijke markt gaan de versies Professional en Enterprise (met Direct Access) heten. Voor thuisgebruikers is er de Windows 7 Home Edition en voor de Netbookgebruiker: Windows 7 Starter. Er komt zelfs een aangepaste versie voor de ontwikkelingslanden!
  • Gezien de datum van 22/10 wordt verwacht dat de programmacode van Windows 7 ongeveer half juli 2009 versleuteld zal worden en vrijgegeven voor fabricage. De testperiode voor de software zal dan worden afgesloten.
  • Microsoft heeft aangekondigd dat consumenten die deze zomer toch nog Windows Vista zouden aankopen (wie???) een mogelijkheid tot opwaarderen wordt aangeboden. Details zijn hierover nog niet bekend.
  • Op 22/10 zal ook de Nederlandstalige versie beschikbaar zijn!
  • Wie na 26 juni 2009 een computer met Windows Vista koopt, kan gratis upgraden naar Windows 7 maar ... staat computerverkopers toe om kosten voor een upgrade te rekenen aan de consument.
  • Drie licenties.
  1. Een OEM-versie wordt door een systeembouwer geleverd en mag niet naar een andere machine overgebracht worden.
  2. Een upgrade vereist dat er een toegelaten oudere versie van Windows op de beoogde machine staat.
  3. Een volledige retailversie mag op een lege harde schijf geïnstalleerd en op zichzelf doorverkocht worden.
  • De lancering in oktober geldt zowel voor OEM-versies van het besturingssysteem als retailversies.
  • De prijs van Windows 7 zal iets lager zijn dan die van Windows Vista. Een upgrade naar Windows 7 Home Premium zal EUR 119 gaan kosten. De gemiddelde prijs van een upgrade naar Windows 7 Ultimate bedraagt EUR 299.
  • Windows 7 E: voor Europese klanten heeft Microsoft beter nieuws. Binnen de EU verschijnt de speciale Windows 7 E-versie, zonder Internet Explorer. Ook is er voor de Europese klanten een volledige retailversie van Windows 7 E Home Premium voor de prijs van een upgrade. Voordeel van een volledige retailversie is dat je hiermee installaties op een schone schijf kunt uitvoeren en dat je de versie eenvoudiger kunt doorverkopen met de pc.
  • Downgraden: voor wie liever niet overstapt naar Windows 7 blijven downgrade mogelijkheden gelijk aan het huidige beleid van Microsoft. Dat betekent dat Volume License- en Enterprise-klanten kunnen blijven downgraden. Klanten die een Professional- of een Ultimate-licentie hebben, kunnen de upgrade naar 7 een jaar lang uitstellen doch Microsoft zelf verwacht dat men eerder de in Windows 7 ingebouwde XP-modus zal gaan gebruiken.