Windows 7 op de markt

Inleiding

Sinds 22 oktober 2009 ligt Microsoft’s Windows 7 in de schappen van de winkel. Windows 7 is de opvolger van het min of meer geflopte Windows Vista. Windows Vista heeft een slecht imago en wordt nog steeds aanzienlijk minder gebruikt dan diens voorganger Windows XP.

In Nederland hebben we –in tegenstelling tot de rest van de wereld- weinig reclame over Windows 7 op ons afgekregen. Dit wordt veroorzaakt doordat Nederland relatief veel breedbandverbindingen heeft en Microsoft op grond daarvan in ons land experimenteert met ‘social marketing’. Dit houdt kort gezegd in dat Microsoft bekende bloggers heeft aangezocht om Windows 7 met hun blogs onder de aandacht te brengen van het Nederlandse publiek. Zij hebben daartoe van Microsoft de nodige uitleg van het nieuwe product gekregen. Ook zijn er medewerkers van Microsoft zelf actief op internet bezig om zich daar te mengen in discussies tussen (test)gebruikers over het nieuwe besturingssysteem Windows 7. Uiteraard geven ze daarbij, op grond van strikte richtlijnen van Microsoft, wel aan dat ze voor Microsoft werken.

Dat social marketing werkt, hebben we geleerd van de verkiezingscampagne van Obama. Tijdens deze campagne heeft hij Amerikanen via het internet gemotiveerd en aangespoord om zijn kandidatuur voor het presidentschap van de Verenigde Staten te ondersteunen en op hem te gaan stemmen.

Eerste ervaringen met Windows 7

Windows 7 werd in Nederland al voor 22 oktober 2009 in groten getale door Microsoft als gratis testversie (aan gebruikers met de nodige technisch kennis) beschikbaar gesteld en geïnstalleerd. Op basis van de ervaringen van de gebruikers van de testversie hebben deze gebruikerswensen kenbaar kunnen maken. Microsoft heeft een website (www.windows.nl) in het leven geroepen om vragen van de klanten naar tevredenheid te kunnen beantwoorden.

Hoewel Windows 7 nog maar net in de schappen ligt, zijn de eerste ervaringen op de online community van Windows 7 bemoedigend.

Veiligheidswaarschuwingen (bijvoorbeeld wanneer je een Word document wilt downloaden) blijven achterwege en onnodige ballast is overboord gezet. Tegelijkertijd heeft Windows 7 de veiligheid en stabiliteit van Windows Vista en is er geen snellere processor en geheugen nodig dan je nodig hebt voor Vista. Windows Vista kun je gewoon ‘upgraden’ naar Windows 7 (bijvoorbeeld met een ‘family pack’, waarmee je Windows 7 op maximaal drie PC’s kunt installeren met een geldige licentie). Oudere software kun je gewoon blijven gebruiken. Er is zelfs een versie van Windows 7 voor netbooks als de Asus EEE PC, Acer AspireOne, Samsung NC10 e.d. Bijkomend voordeel is ook dat Windows 7 gebruiksvriendelijker is. Zo is snel wisselen tussen programmavensters makkelijker. Geheel nieuw is dat Windows 7 het gebruik van touchscreens ondersteunt, zoals je bijvoorbeeld ook gewend bent bij de Apple Iphone en andere smartphones als de HTC Touch en de Samsung Star. Je moet dan natuurlijk wel een touchscreenmonitor aanschaffen. Ook is de taakbalk vernieuwd en met de “Thuisgroep” kun je makkelijk (muziek)bestanden, printers en dergelijke delen met de andere computers met Windows 7 in het thuisnetwerk.

Experts geven aan dat Microsoft het gat met de software van het besturingssysteem van Apple te hebben gedicht: de computers draaien sneller en de gebruikservaring is verbeterd. Naar verwachting gaat Windows 7 een veel betere toekomst tegemoet dan Windows Vista.

Welke versie heb ik nodig van Windows 7?

Wanneer je beschikt over Windows Vista Home Basic of Premium, kun je upgraden naar Windows 7 Home Premium of naar Windows 7 Ultimate. Wanneer je gebruik maakt van Windows Vista Ultimate, kun je opgraden naar Windows 7 Ultimate. Bij Windows Vista Business, kun je overstappen naar Windows 7 Professional of Windows 7 Ultimate.

Upgraden is best prijzig. Als je bovengenoemde voordelen niet nodig vindt, kun je uiteraard ook met Windows Vista blijven werken. Wellicht is het te overwegen om op termijn een nieuwe PC aan te schaffen waarop Windows 7 is voorgeinstalleerd.

Ook als je Windows XP hebt, kun je de Windows 7 Upgrade-versies aanschaffen, maar upgraden is niet echt makkelijk , omdat je een back up moet maken van alle bestanden en je alle programma's opnieuw moet installeren. Bovendien moet je goed nagaan of jouw computer wel over de vereiste specifcaties beschikt, Windows XP gaat inmers al heel wat jaartjes mee.  Indien je over Windows 2000 beschikt, heb je pech: je moet dan het volledige product te kopen. Wellicht is het dan beter om inees een geheel nieuwe PC aan te schaffen, waar Windows 7 al op staat. Dit is mogelijk goedkoper.