Windows 7 sneller maken

INLEIDING

Windows 7 is ontwikkeld voor snelheid. Hoewel Windows 7 veel sneller is als zijn voorgangers als Vista en XP, is toch niet iedereen altijd even tevreden over de snelheid van het besturingssysteem. In dit artikel lees je hoe je een aantal simpele bewerkingen kunt doen om het nog sneller te maken.

INLOGGEN BIJ HET OPSTARTEN

Als je Windows 7 opstart, dan krijg je altijd het inlogscherm te zien waar je je wachtwoord in moet voeren om verder te kunnen gaan. Er zijn natuurlijk mensen die hier veel baat bij hebben, als ze de pc met meerdere gebruikers delen of niet willen dat bijvoorbeeld 'de kids' alleen achter de pc gaan. In mijn geval, en ik denk voor een heleboel gebruikers, heb ik er totaal geen baat bij en houd het alleen maar weer op. Om het gebruikersgedeelte uit te schakelen ga je als volgt te werk:

– Druk op 'WIN+R' waarbij WIN de toets is met het windows logo.

Het scherm 'uitvoeren' wordt geopend.

– Type in het invoerveld 'control userpasswords2' en druk op op .

Je komt nu in het gebruikersaccounts menu.

– Verwijder het vinkje bij 'gebruikers moeten een gebruikersnaam of wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken'. En druk op .

De volgende keer als de pc wordt opgestart, zal het inlogscherm niet meer verschijnen en hebben we dus alweer een paar seconden van de opstarttijd afgesnoept.

INDEXERING UITSCHAKELEN

Windows 7 indexeert automatisch alle bestanden, zodat je sneller kan zoeken door je bestanden. In werkelijkheid word er van de zoekfunctie maar weinig tot geen gebruik gemaakt. Het is dus onzin om Windows de bestanden te laten indexeren als je het toch niet gebruikt. Om het uit te schakelen ga je als volgt te werk:

- Klik met de rechtermuisknop op het 'Computer' icoon op je bureaublad en selecteer 'beheren'.

- Klik op 'services en toepassingen' en vervolgens op 'services'.

Er verschijnt een lange lijst met services die wel of niet automatisch worden opgestart als de computer wordt aangezet.

- Zoek in deze lijst naar 'Windows Search' en dubbelklik hierop.

- In het scherm dat geopend wordt selecteer je bij 'Opstarttype': Uitgeschakeld.

Als je nu op drukt, dan zal de volgende keer de service niet meer opgestart worden, en zal Windows tussendoor niets meer indexeren. Als je dus wél veel gebruik maakt van de zoekfunctie in Windows dan moet je deze handelingen niet uitvoeren, want dan ondervind je er alleen maar hinder van.

AERO THEMA UITSCHAKELEN

Het ziet er natuurlijk heel mooi uit, al die transperante vensters, maar het maakt wel veel gebruik van je videokaart. Door dit uit te schakelen zal Windows weer een stukje beter gaan presteren.

- Klik met je rechtermuisknop op je bureaublad en kies 'aan persoonlijke voorkeur aanpassen'.

- Selecteer 'vensterkleur' en verwijder het vinkje bij 'transparantie inschakelen.

Nu de transparantie is uitgeschakeld, zul je merken dat het alweer een stukje soepeler loopt.

OPSTARTPROGRAMMA'S

Bij de meeste computers die je tegenwoordig aanschaft, word er tijdens het installeren van Windows niet alleen het broodnodige gebruikt. Er worden vaak van de leverancier diverse applicaties geinstalleerd waar je totaal niet om gevraagd hebt. Veel van de programma's worden automatisch tijdens het starten van Windows opgestart, en draaien dus de hele tijd in de achtergrond mee. Kijk maar eens in je taakbalk bij 'verborgen pictogrammen weergeven' en bedenk dan maar eens of je alles wat daar staat eigenlijk wel gebruikt. In de volgende stappen gaan we proberen om zoveel mogelijk van deze 'nutteloze' programmaatjes uit te schakelen.

- Druk weer op de 'WIN+R' toetsen en voer in 'msconfig'. - Ga naar het tabblad 'opstarten'

Hier zie je alle programma's die standaard automatisch worden geladen tijdens het opstarten van Windows. Je kunt niet alles uit gaan zetten, want er zitten dingen bij die je wel nodig hebt maar kijk de lijst eens goed door en waarschijnlijk zie je wel wat dingen er tussen staan die je totaal niet gebruikt. Vaak zijn het dingen als spellen, demo's van Office die door de fabrikant erin gezet worden.

CONCLUSIE

Als je alle stappen goed hebt doorlopen, dan moet je zeker een verschil in snelheid merken. Er zijn uiteraard nog veel meer truukjes om het geheel sneller te maken. Een hele simpele is om gewoon de systeemgeluiden uit te zetten, want die heb je op een gegeven moment ook wel genoeg gehoord.

Uiteraard zijn alle stappen die je uitvoerd op eigen risico, en je moet wel even de computer opnieuw opstarten om van de aanpassingen te kunnen profiteren.