Apps voor het terugvinden van je mobiele telefoon

Mijn GSM is gestolen

smartphone gepikt LWVervelend als je GSM is gepikt. Of je bent hem ergens verloren. Hoe dan ook, je hebt je smartphone wel graag terug. Niet alleen kost het geld om een nieuwe te kopen, ook je adressenbestand en foto’s ben je misschien kwijt. Vermijd dit verlies door volgende apps.

Smartphone gekocht meteen doen

Uiteraard moet je geen actie ondernemen als het te laat is. Voorkomen is beter dan genezen. Dat is altijd al zo geweest. Dat geldt ook voor je (nieuwe) smartphone. Stel niet uit en onderneem meteen actie om verlies of diefstal te voorkomen. Dat is niet eens moeilijk: met enkele eenvoudige klikken voorkom je een hoop miserie!

Snelheid is noodzakelijk

Emei nummer leerwikiOndanks al je voorzorgsmaatregelen moet je toch snel aan de bak als je je GSM kwijt bent. Verloren of gestolen: als lui met slechte bedoelingen de sim-kaart vervangen, kan enkel de politie of je provider het toestel nog blokkeren. Blokkeren kan enkel door het unieke IMEI-nummer van je telefoon. Dat is terug te vinden op de verpakking. Dit nummer altijd goed bewaren. Je weet maar nooit!

Apple en Windows Phone

Als je toestel zojuist is gestolen, kun je met de toestellen van Apple en Windows Phone meteen aan de slag met een ingebouwde opspoor-applicatie.

  • Voor iOS is dat Find My iPhone. Tip! Daarmee kan je ook je laptop van Apple terugvinden.
  • Voor Microsoft is dat Find My Phone.

Hoe doe je dat?

De voornaamste tip: installeer deze tools ook op een ander toestel. Dit is noodzakelijk om de locatie van je verloren toestel te vinden. Het is ook mogelijk om van op afstand sommige functies van je smartphone te activeren of uit te zetten. Voor Android zit zo’n dienst niet ingebouwd. Ook in Google Play zijn enkele  gelijkaardige toepassingen te vinden.

findmyphoneWie helpt je zoeken?

1. Prey

Prey is geschikt voor alle besturingssystemen. De toepassing kan een foto nemen van de mogelijke dief met je camera. Er wordt ook automatisch gezocht naar open wifi-netwerken om contact te kunnen maken.

2) Gadgettrack

Gadgettrack is handig om je toestel te beginnen volgen vanop een ander toestel. Behalve de dief fotograferen, kan je hem ook ‘in de val' te lokken. Pluspunt: werkt ook voor BlackBerry. Kost?

3) Where’s My Droid

Deze app is specifiek voor Android-telefoons. Handig om via gps je toestel te tracken. Heeft de mogelijkheid om je wachtwoord te beveiligen en handig om op afstand je gegevens van je telefoon te wissen.

4) FireFound

Wie de Firefox-browser heeft, beschikt over een geolocatie-functie om het toestel op te sporen. Daarmee is het ook mogelijk om je webgeschiedenis te wissen.

Conclusie

tip findmyphoneEr is maar één goed advies: meteen doen als je een (nieuwe) smartphone koopt. Instellen die handel. Helaas: we springen hier met zijn allen te slordig mee om en doen het niet. Van uitstel komt afstel dus gebeurt er helemaal niets. Bedenk wel dat je met de installatie van een app, meestal dan ook nog gratis, veel ellende kunt voorkomen. Meestal is het zo dat je de ellende eerst moet meegemaakt hebben maar dan is het te laat voor actie. Nog niet overtuigd? Lees eens in de krant hoeveel mensen hun GSM kwijt zijn geraakt op de trein, in een taxi, in een hotel, gepikt op het strand, gestolen uit hun hotelkamer of auto of op welke manier dan ook. Dat gaat jaarlijks om duizenden gevallen.