Zo kies je een veilig antivirus programma

Inleiding

Een veilig en dus betrouwbaar antivirus programma is onmisbaar om je computer maximaal te beschermen en de schade door een of ander computervirus, malware of trojaanse paarden uit te sluiten. Het kiezen van de meest geschikte virusscanner is verre van gemakkelijk, het aantal antivirus programma's wordt immers alsmaar groter. Daarbij moet je dan nog eens onderscheidt maken tussen betaalde programma en exemplaren die door de ontwerpers van deze software gratis worden aangeboden. Is zo'n gratis antivirusscanner betrouwbaar? Wat is nu eigenlijk een computervirus, en hoe kies je een veilig en betrouwbaar antivirus programma?

Virussen veroorzaken schade aan je computer

Er circuleren meer en meer virussen, malware, spyware en trojaanse paarden, zodat het beveiligen van je computer zonder meer noodzakelijk is. Om hun computer zoveel mogelijk tegen deze schadelijke software te beschermen, installeert de meerderheid der computergebruikers een antivirus programma waarmee ze computervirussen en andere schadelijke programma's vroegtijdig een halt toeroepen. De meeste antivirusprogramma's slagen in dit opzet. Maar ondanks al deze voorzorgsmaatregelen zijn er toch nog altijd virussen die door de mazen van het beveiligingsnet glippen. Wordt jouw computer het slachtoffer van zo'n virus, dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Computervirus is mal software

Elk computervirus is malware. Het heeft maar één doel, en dat is zoveel mogelijk schade aan je computer veroorzaken. Je mag daarbij ook niet uit het oog verliezen dat geen enkel virus in staat is zelfstandig actie te voeren. Om toch te kunnen toeslaan, nestelt het zich in een bestaand programma dat reeds op je computer werd geïnstalleerd. Telkens wanneer dit programma wordt geopend, zal het virus zich vermenigvuldigen of uitbreiden, om uiteindelijk alle programma waarover je computer beschikt, in beslag te nemen .

Ieder virus is uniek

Geen enkel virus kan met mekaar vergeleken worden. De schade die ze veroorzaken is afhankelijk van het type virus dat jouw computer viseerde. Er bestaan zogenoemde onschuldige computervirussen, maar die zijn duidelijk in de minderheid. Deze zorgen voor weinig of geen schade aan je computer. Ze laten wel een of ander raar bericht of code op je scherm zien. Anders is het gesteld met agressieve software, die zelfs in staat is de volledige harde schijf van je computer uit te wissen. Je kiest dus best meteen voor het juiste antivirus programma, want in het andere geval kan het je financieel erg zuur opbreken.

Kies voor een veilig antivirus software met twee scanners

Is het de eerste keer dat je jouw computer met een antivirus programma uitrust, of moet je de huidige software hernieuwen of vervangen, kies dan voor een antivirus programma dat over minstens twee afzonderlijke scanners beschikt. De ene is verantwoordelijk voor het doorlopend monitoren van jouw computer, terwijl de andere zorgt voor het met de hand controleren van met malware besmette bestanden. Een betrouwbare virusscanner zoekt zijn plaats in het geheugen van jouw computer, waardoor het in staat is iedere actie te controleren en passend zal ingrijpen wanneer een virus wordt waargenomen.

Zonder juiste informatie kan software niet werken

Om doeltreffend te kunnen werken, moet het antivirus programma uiteraard over de juiste informatie beschikken. Het moet dus alle mogelijke virussen onmiddellijk kunnen herkennen die je computer voortdurend bedreigen. Als je daarbij weet dat dagelijks vijf gloednieuwe virussen met criminele doeleinden worden ontwikkeld, dan kun je veronderstellen welk gigantisch probleem dit wel is. Voor ieder nieuw virus moet telkens weer de aangepaste en geschikte definitie worden ontwikkeld om je computer maximaal te kunnen beschermen.

Goede antivirus software mag computer niet vertragen

Vele antivirusscanners vertragen de werking van je computer. De oorzaak daarvan is voornamelijk te zoeken in het feit dat de meerderheid der agressieve en dus bijzonder schadelijke virussen geregeld van code veranderen, zodat de scanner ze onmogelijk onmiddellijk kan detecteren. Om ook aan deze uitdaging het hoofd te kunnen bieden, zijn de meeste scanners uitgerust met wat men in vaktermen een gedragsanalyse scan noemt. Om er zeker van te zijn dat jouw antivirus programma over zo'n gedragsanalyse scan beschikt, koop je beveiligingssoftware afkomstig van een officieel erkend bedrijf.