Wat is Greasemonkey en hoe kun je Greasemonkey installeren en gebruiken

Inleiding over Greasemonkey

Greasemonkey is een extensie voor Mozilla Firefox, een open source Web browser. Met scripts van Greasemonkey kun je een website aanpassen aan je eigen wensen. Zo kun je het uiterlijk van websites aanpassen maar ook functies van de site aanpassen, verwijderen of toevoegen. Erg handig dus! Wat zeg je van het automatisch vergelijken van productprijzen op Amazon met andere concurrerende websites? Op de site van de New York Times direct naar een printversie van een artikel kunnen klikken? Of gelijk kunnen checken of producten van de IKEA website voorradig zijn bij een filiaal bij jou in de buurt? Mensen kunnen zelf scripts schrijven voor Greasemonkey en deze toevoegen aan de website. Inmiddels zijn er al duizenden scripts geschreven voor Greasemonkey en de mogelijkheden dus bijna eindeloos. De meeste userscripts zijn geschreven voor Firefox, maar sommige werken ook in Opera, Safari en tegenwoordig zelfs Internet Explorer. Maar hoe installeer je Greasemonkey en hoe gebruik je Greasemonkey?

Greasemonkey installeren

Om Greasemonkey te installeren dien je eerst het programma te downloaden op:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/748

Klik op de button ‘Add to Firefox’. Firefox zal een waarschuwing geven over het installeren van programmatuur die je eventueel niet vertrouwt. Deze waarschuwing kun je negeren en klikken op ‘Nu installeren’ (of ‘Install now’ in de Engelse versie’). Druk in het volgende menu op ‘Firefox herstarten’ (‘Restart Firefox’) om Firefox te herstarten en zo het programma te installeren. Je krijgt de melding ‘1 nieuwe add-on geïnstalleerd’ en rechts onderin de browser zie je het Greasemonkey logo (het hoofd van een aap). In het menu ‘Extra’ (of ‘Tools’) zie je nu Greasemonkey staan. Zorg dat ‘Ingeschakeld’ (‘Enabled’) is aangevinkt.

Greasemonkey gebruiken

Greasemonkey zelf verandert niets aan je websites. Dat doe je door de gewenste ‘user scripts’ te installeren. Een user script is een stukje Java code dat Greasemonkey verteld wat op welke site aangepast moet worden. Zoals gezegd zijn er al vele scripts geschreven. Deze scripts zijn te vinden op http://userscripts.org/scripts. Je kunt een zoekterm invoeren voor hetgeen je wilt veranderen aan een bepaalde site of klikken op een van de veelgebruikte termen rechts bovenaan de site. Je krijgt dan een lijst met alle relevante scripts. Klik op het userscript waar je meer informatie over wilt. Tevreden? Klik op ‘install’ en wacht even tot het geïnstalleerd is. Je zult geen melding krijgen dat dat gebeurd is, maar controleer in het Greasemonkey menu in Firefox (Extra > Greasemonkey > User Script opdrachten) of het script daar bij staat. Staat het in de lijst? Dan is het correct geïnstalleerd en zal het werken wanneer de site wordt bezocht waar het script voor gemaakt is.

Je kunt zoveel scripts installeren als je zelf wilt!

Let op!

Let op met het installeren van scripts! De makers van Greasemonkey waarschuwen dat ze niet kunnen voorkomen dat kwaadwillende scripts op het internet worden gezet. Het beste is om eerst het forum en reviews te bekijken of de scripts te vertrouwen zijn en goed werken.

Links

Officiële website: http://www.greasespot.net/

User scripts: http://userscripts.org/scripts.

Geïnteresseerd in het zelf schrijven van user scripts? Kijk op http://wiki.greasespot.net/