Wat is een Twike

Wat is een twike

Twike leerwikiTwike is een samenvoeging van twin en bike. Het is een hybride lichtgewicht elektromobiel voor twee personen die elektrische aandrijving combineert met pedalen. Wellicht heb je deze overdekte “futuristische” driewieler reeds gezien in het straatbeeld. Vooral het stadsverkeer rekent op de Twike.

 

Is de twike nieuw

  • De Twike is niet nieuw: de eerste exemplaren werden in 1986 ontworpen. Intussen zijn we aan de 4de generatie.
  • Hij wordt bestuurd door middel van een joystick. Op deze joystick zitten 2 knoppen waarmee je de snelheid regelt. Sturen, gas geven en remmen wordt allemaal met dezelfde hand gedaan. Alle functies zijn geïntegreerd in de joystick waarmee ook de cruisecontrole bediend kan worden. Door deze eenvoudige bediening wordt het sturen van de TWIKE kinderspel en kan deze door iedereen snel en eenvoudig worden bediend. De boordcomputer toont daarnaast steeds de actuele snelheid, reikwijdte en accutoestand.
  • De accu's van de TWIKE kunnen zeer snel worden opgeladen. Elke minuut laden levert voldoende energie voor 1 km rijden. Voor het laden van de TWIKE kan eenvoudig gebruik worden gemaakt van een standaard wandcontactdoos. In minder dan 2 uur tijd is de TWIKE volledig opgeladen.
  • Het verbruik op 100 km bedraagt ca. 5 kWh. De kosten per 100 km bedragen bij de huidige stroomprijs ca. 1 euro. Een TWIKE is dan ook ca. 10 maal efficiënter dan een traditionele auto met verbrandingsmotor. De levensduur van de accu’s wordt geschat op 75.000 km tot de mogelijkheid.

Het chassis

Het chassis van de TWIKE is door specialisten uit de racesport ontwikkeld. Het bestaat uit een stabiele frameconstructie uit aluminium. De carrosserie is gemaakt van recyclebaar Luran-S kunststof en weegt in zijn totaliteit slechts 35 kg.

Individuele uitrusting

Iedereen kan zelf zijn eigen persoonlijke TWIKE samenstellen. De lijst van verkrijgbare opties mag dan ook gezien worden: vrije keuze van carrosseriekleur, CD-Wisselaar, verschillende interieuropties in leer of stof tot aan een parkeerverwarming zijn mogelijk.

Technische gegevens

♦ Max. snelheid: 85 km/h;

♦ Dagafstand: tot 400 km:

♦ Verbruik: 4-8 kWh / 100 km (ca. 10 keer minder dan conventionele auto);

♦ Gewicht: 220 kg leeg, 450 kg maximale belading;

♦ Afmetingen: L 2,65 m, B 1,2 m, H 1,2 m; afmetingen: bagageruimte L 0,40 m, B 1,15 m, H 0,65 m; Inhoud bagageruimte: 250 liter, max. 400 liter (bij gedemonteerde bijrijderstoel);

♦ Energiekosten: € 1,00 (volledige oplading);

♦ Rijbewijs B (auto); Geen APK keuring, geen wegenbelasting, behalve in België: daar is wel wegenbelasting verschuldigd!

♦ CO2 en fijnstof: 0 mg.

Modellen

Naast de hybride uitvoering, de TWIKE Active (waarbij je zelf meetrapt zodat de opgewekte energie weer terugvloeit naar de accu’s), is er sinds 2001 ook een uitvoering zonder pedalen, de TWIKE Easy leverbaar, doch de klassieke Twike is het meest populair. In Duitsland is ook al een 'cabrioversie'.

Prijzen 2010:

TWIKE Easy (zonder accu): vanaf € 16.590,

TWIKE Active (zonder accu) vanaf € 17.190,

Li-Ion Accupakket 9,6 Ah per stuk: € 5.975,

Li-Ion Accupakket 14,4 Ah per stuk: € 8.965,

Li-Ion Accupakket 16 Ah per stuk: € 9.400,

Li-Ion Accupakket 24 Ah per stuk: € 14.940.

 Conclusie

Het voornaamste struikelblok lijkt ons de prijs voor dit vervoermiddel. Voor die prijs heb je op zijn minst een tweedehands, en zelfs een, weliswaar kleine, nieuwe auto! Bovendien lijkt het geen geschikt transportmiddel voor kantoorpersoneel dat bij aankomst netjes in het pak moet zitten.